Viaplay blijft in Nederland, maar trekt zich terug uit veel andere landen

Een vraag.
Men heeft het telkens over F1pro..maar kan een partij deze ook uitkopen zodat de streams enkel op 1 platform te zien zijn?
Zou dat niet kunnen gebeuren of toch niet?
Of heeft een viaplay de andere Streamer bewust laten doorgaan? Kan ik me niet voorstellen maar goed daarom vraag ik het.
In ieder geval zou de situatie voor een bieder niet zo kunnen uitpakken dat die toch het alleenrecht op de streams wil hebben?
Tsja in de huidige situatie van een viaplay moet ik nog zien dat ze ooit het geld terug gaan krijgen.
Als ze dat al van plan zijn is er een gedegen concurrent genaamd F1 pro dus wie weet willen ze die wel weg hebben.
 
Laatst bewerkt:
F1 TV pro is van de F1 organisatie. De bieder op TV rechten zou ook die kunnen kopen, maar het is natuurlijk onduidelijk of die rechten din de standaard biedronde zit. In het verleden heeft Sky in een aantal landen zoals Duitsland die rechten gekocht, maar bestaande F1TV klanten mogen hun abonnement verlengen.

Toen dat gebeurde was F1TV heel nieuw, onduidelijk of dit nog steeds kan gebeuren.
 
F1 TV pro is van de F1 organisatie. De bieder op TV rechten zou ook die kunnen kopen, maar het is natuurlijk onduidelijk of die rechten din de standaard biedronde zit. In het verleden heeft Sky in een aantal landen zoals Duitsland die rechten gekocht, maar bestaande F1TV klanten mogen hun abonnement verlengen.

Toen dat gebeurde was F1TV heel nieuw, onduidelijk of dit nog steeds kan gebeuren.
Vreemd dat dit niet duidelijk is. Ik kan me niet voorstellen dat viaplay dit moedwillig heeft gedaan om zich in te dekken als hun app voor klachten zou zorgen.
Volgens mij was het in Duitsland zo dat F1 daar wel gestopt is maar bestaande klanten konden hun abo gewoon continueren al konden er geen nieuwe klanten bij komen.
Kwam denkelijk ook omdat de klanten nog een contract hadden.
Hoe dan ook gaat viaplay wel weer hoge risico,s nemen op deze manier omdat F1 pro er als volledige concurrent nog altijd bij is.
Hoe je dan je geld terug moet krijgen terwijl ze het al zo moeilijk hebben wordt een lastige zaak.
 
Voor live F1 moet je dus in Duitsland wel degelijk bij Sky zijn.
Die heeft dus wel iets afgedwongen.. viaplay niet.
Zo wordt het een hele moeilijke zaak voor hun zeker in deze tijden.
Als ze toch zon vertrouwen in hun Servers hadden gehad dan had je ook het alleenrecht moeten durven afdwingen en 4K via een live stream opzetten.
Ik blijf het een vreemde zaak vinden.
Sky heeft kennelijk een lineaire kanaal of zo ik weet niet hoe dat zit maar ze hebben wel 4 K.
Dat had Ziggo ook dat kan viaplay niet zomaar negeren.. willen ze wel maar zo werkt het niet hier...


Citaat:"Dieses ist jedoch seit der Saison 2021 für Kunden in Deutschland nicht mehr verfügbar. Der Grund dafür sind die Exklusivrechte von Sky, die sich allerdings nur auf Live-Übertragungen beziehen. Das günstigere Access-Abo ist somit noch in Deutschland verfügbar, nicht aber die Pro-Variante. " Einde citaat.

En:
In unmittelbarer Folge erhielten Bestandskunden von F1 TV Pro per E-Mail eine Benachrichtigung zu den Folgen der geänderten Übertragungsrechte in Deutschland für den Live-Stream-Dienst. Diese Benachrichtigung ist jedoch fast mehr für potenzielle Neukunden relevant. Demnach wird ab dem 26. Juni 2020 in Deutschland kein neues Jahresabonnement für F1 TV Pro mehr zu erwerben sein. Ab dem 30. November 2020 werden in Deutschland auch keine Monatsabos von F1 TV Pro mehr möglich sein.

Formel-1-Aus bei RTL - Bernie Ecclestone: Vettel ein Faktor
Formel-1-Aus bei RTL - Bernie Ecclestone: Vettel ein Faktor
Dieser Schritt macht insofern Sinn, als dass die Formel 1 mit ihrem eigenen Pay-Angebot so nicht direkt mit jenem von Sky konkurriert und dem langfristig verlängerten Partner Zuschauer abgräbt. Bestandskunden von F1 TV Pro können ihre Jahresabonnements allerdings verlängern, sofern nicht ohnehin eine automatische Verlängerung aktiviert ist. Insgesamt kann F1 TV Pro auf diese Weise noch bis 2025 genutzt werden, danach gibt es den Service auch für Bestandskunden nur noch als Teil des Sky-Pakets. Wer dagegen nach dem 26. Juni 2020 kündigt, wird - wie Neukunden - auch kein neues Abo mehr erwerben oder das alte Abo verlängern können.
Bron:
https://www.motorsport-magazin.com/...ree-tv-f1-zukunft-deutschland-rtl-aus-rennen/
Het zat dus eerst bij Sky in het pakket daarna is het eruit gehaald. En ook hier zie je duidelijk staan dat Sky het ook als concurrentie zag.
Dus ik snap niet dat Viaplay niet in kan zien dat dit inderdaad het geval is. Volgens mij wel en dan ga je op een gegeven moment toch van een partij die de rechten koopt een zelfde houding zien. F1 pro niet meer beschikbaar..na verloop van tijd en dan de andere forumule klasses ook bij diegene die de rechten heeft ipv van nu bij F1 pro.

Nog vreemder is dat viaplay kennelijk toch invloed lijkt te hebben of F1 pro want waarom heeft F1 pro dan op een gegeven moment het Nederlandse commentaar van F1 pro overgenomen? En het UK commentaar bij F1 pro is weer van SKY.
Lijkt er ook op dat SKY het dus niet alleen in Duitsland voor het zeggen heeft. F1 pro inderdaad ook niet beschikbaar in de UK..maw ook in handen van Sky( sports). Wie weet spannen die 2 ( Sky sports en viaplay) wel samen.

F1 pro in Nederland gebruikte na maanden pas de stream van viaplay en zoals gezegd ook het commentaar van viaplay terwijl dit in feite een concurrent is. Of verdiend viaplay ook weer op F1 pro? Want ik lees dus echt dat F1 pro de stream van viaplay gebruikt.

Sorry ik snap er helemaal niks meer van hoe hier de vork in de steel steekt.
Zie:
F1 TV Pro had jarenlang Nederlands commentaar en gebruikte daarvoor de stream van Ziggo. Sinds dit jaar liggen de Nederlandse uitzendrechten echter bij Viaplay en niet meer bij Ziggo. Waarom het vijf maanden duurde voordat F1 TV Pro de Viaplay-stream kon overnemen, is niet duidelijk. Over Viaplay zijn veel klachten, onder meer de ACM en de Consumentenbond willen dat er actie wordt ondernomen om de beeldkwaliteit te verbeteren.
Bron:
https://tweakers.net/nieuws/197438/...nds-commentaar-van-viaplay-commentatoren.html
 
Laatst bewerkt:
https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-op-pole-position-voor-uitzendrechten-formule-1/
@Jarco..dankjewel voor de informatie.
Je hebt gelijk dat we hier ook op een gegeven moment de situatie kunnen krijgen dat als men zoveel geld betaald dat men ook het alleen recht wil hebben, wat ik best wel kan begrijpen.

Wat ik niet helemaal begrijp van KPN en co dat men zich zorgen maakt maar zelf kunnen ze toch ook bieden mochten ze dat willen en vooralsnog is F1 pro er nog. Ik bedoel als je je zorgen maakt laat KPN dan zelf maar eens in de buidel tasten.
Van mij mogen de rechten bij Ziggo terug komen.

De investeerders bij Viaplay moeten de mensen ook naar de app zien te krijgen waar ook veel geld in gaat zitten om de films en series aan te blijven vullen om het zo te zeggen. Tevens blijven ze in mijn optiek gewoon al afhankelijk van de providers. Keer op keer zeggen ze dat ze met het lineaire gedeelte willen stoppen wat uiteindelijk niet gaat gebeuren. Kennelijk heeft viaplay de zaakjes toch niet zo op orde als ze zelf menen gezien dat er nog steeds klachten zijn.Viaplay is ook afhankelijk van de providers omdat deze de app voor hun apparatuur moeten aanpassen( next mini,next). Juist zo,n decoder maakt het makkelijk dat een app voor een groot aantal gebruikers beschikbaar komt.

Ik vraag ook af wat er nu van waar is dat F1pro in feite de Live stream van viaplay krijgt.Of dat waar is? ..geen idee, maar op de een of andere manier hebben ze wel voor mekaar gekregen dat het Nederlandse commentaar ook van viaplay afkomstig was.
Hoe dan ook ik ben het met je eens Jarco ,dat er zeer zeker een moment kan komen dat er afscheid genomen wordt van F1 pro.

Ik las een tijdje terug wel dat het wel mogelijk moet zijn om 4K via de streams te kunnen leveren voor bijv een viaplay maar dan moest men een andere server inzetten maar ik heb er te weinig kennis van hoe dat nu zit. 4 K op een lineair kanaal is geen probleem.In deze ook weer de afhankelijkheid van de providers. Ik bedoel ze liepen nu al tegen forse klachten aan mbt beeldkwaliteit en de stabiliteit van de live "HD" streams.. Voldoende ruimte kopen om het zo te zeggen kost viaplay ook weer veel geld waar ze nog maar eens moeten kijken waar ze dan vandaan willen halen. Dus 4K gaan ze al niet doen denk ik.

In het geval van KPN is het ook een internet stream maar dan in de vorm van multicast als ik goed geïnformeerd ben. Dus via een app stabiliteit van live stream afhankelijk van de servers die ze hebben en de techniek daarachter. Een IPTV provider lost dit op door multicast in te zetten maar een viaplay kan dit kennelijk niet want is unicast via de app. Dit is wat ik het het internet vond mbt multicast:
Er is echter een belangrijke beperking bij het gebruik van multicast, namelijk dat het een gemanaged netwerk moet zijn. Alle kijkers moeten moeten dus op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Multicast werkt dus niet via publiekelijk internet.
Bron: https://forum.kpn.com/streaming-122/multicast-of-unicast-hoe-werkt-het-589814
Ik haal dit ook aan omdat viaplay wel kan negeren dat 4K niet meer aanwezig is voor de fans maar zo werkt dat helaas toch niet is mijn opinie.

Tot slot weet ik niet of een videoland of netflix geen interesse zouden hebben. Ja het is boven de marktwaarde maar de intentie ligt volgens mij ergens anders want je krijgt toch wel heel klanten naar je exclusieve content /app toe die je wilt laten groeien en groeien... Laat ik het zo zeggen ik kan me voorstellen dat er bij een videoland( RTL groep), Netflix wel over nagedacht wordt.
 
Laatst bewerkt:
KPN zal niet zo snel gaan meebieden omdat het boven de marktwaarde ligt. Daarnaast zit KPN niet in content. VodafoneZiggo wel. Zij hebben Ziggo Sport Totaal. Hiermee kan het dus ook een behoorlijk deel van de investering terugverdienen met de verkoop van abonnementen bij andere providers. Het andere deel kan van het marketingbudget worden afgeschreven. Je zult zien dat als de uitzendrechten bij Ziggo Sport terug zijn dat Ziggo de welkomstkortingen fors zal verlagen. En dat meer wordt ingezet op gratis Formule 1 en vanaf volgend jaar ook UEFA voetbal voor alle klanten.

F1TV is FOM. Viaplay krijgt de beelden rechtstreeks van FOM. Voor F1TV gebruikt FOM dus het eigen internationale aanvoersignaal en niet de streams van Viaplay. F1TV is wat betreft beeldkwaliteit ook beter dan Viaplay (betere codecs en meer bandbreedte). Het enige wat wordt gebruikt is het commentaar van Viaplay. Viaplay kan overigens als het wilt direct overstappen op 4K-streams. Dit wordt gewoon door FOM aangeleverd. In Scandinavië worden de 4K-streams door Viaplay ook gebruikt bij lineaire kanalen. Dat het in Nederland niet gebeurt, heeft alles met kosten te maken. En met het huidige technische platform zijn nog meer klachten te verwachten als op 4K wordt overgestapt.
 
Dankje wederom voor je fijne uitleg Jarco.
Wat ik me wel nog afvraag is dat je zegt dat viaplay 4K kan leveren. Ik las dus inderaad ergens op het internet dat het dus met een andere server zeer wel mogelijk zou moeten zijn. Dat zal ze dus inderdaad ook meer geld kosten wat ze nu al zo moeilijk kunnen ophoesten omdat het niet goed gaat.

Maar... is het niet zo dat ze in Scandinavië wel een lineair kanaal daarvoor opgezet hebben daar afhankelijk zijn van de provider Telenor?

Want ik vraag me dus af of 4 K mogelijk is via Unicast. Dan krijgen ze volgens mij van de providers te horen dat zeer zeker tot problemen kan leiden. Ze zijn voor "HD" al afhankelijk van waarbij ze iedere keer zeggen dat ze hun zaakjes wel op orde hebben maar het lineaire kanaal wordt ook in deze ingezet. Het is dus ook hier afhankelijk zijn van een provider en we mogen volgens mij ook niet vergeten dat de providers ook de app moeten aanpassen voor de next of next mini.
Multicast zou in deze dus de oplossing kunnen zijn maar als ik het goed begrijp ben je dan....jawel wederom afhankelijk van van de providers.
Want:
Er is echter een belangrijke beperking bij het gebruik van multicast, namelijk dat het een gemanaged netwerk moet zijn. Alle kijkers moeten moeten dus op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Multicast werkt dus niet via publiekelijk internet.
Bron:

Corrigeer mee maar als ik dit helemaal verkeerd zie.
Ik zou best wel wat wat info willen hebben hoe viaplay dat dan precies qua abo,s doet in Zweden ..daar moet je nu flink op onderzoek gaan op om uit te zoeken hoe ze het daar doen. Want ze willen je uiteindelijk ook weer naar de app hebben. Ergens zit daar de samenwerking met een Telenor als ik dat goed zie.
Hoe dan ook wat mij betreft mag het zo snel mogelijk bij Ziggo terug komen.
 
Laatst bewerkt:
Telenor is lineair en hoofdzakelijk satelliet. In Scandinavië wordt Viaplay vooral lineair gekeken. Streaming loopt dat wat betreft Viaplay achter. 4K is dus ook alleen lineair beschikbaar. Als Viaplay in Nederland (of andere landen) via streaming 4K wil leveren dan zou het vooral veel meer datacapaciteit bij internetknooppunten (eenvoudig gezegd) moeten inkopen. En dat kost veel geld. Voor providers betekent het een grotere belasting van het eigen netwerk. Maar dit is niet zo zeer het probleem. En verwacht niet dat streamingdiensten echt dergelijk goed bekeken evenementen in met al te hoge bandbreedte in 4K gaan aanbieden. Dat zal zeker niet de bandbreedte van Apple TV+ of zelfs Netflix evenaren.
 
Dank Jarco.
Lineair gaat het dus sowieso niet worden want als ik het goed begrepen heb dan heeft viaplay links of rechtsom dan een provider nodig.
Via de app zie ik zeer zeker ook niet gebeuren want dan zullen ze dat unicast moeten doen want een eigen netwerk hebben ze niet.
Des te meer belasting voor de providers dus die zullen er al niet blij mee zijn terwijl ze nu al afhankelijk zijn van KPN en Ziggo met de "HD"kwaliteit. De afhankelijk is er al omdat de providers de apps voor de next en mini aan moeten passen.
Gaat hem qua 4K niet worden mbt viaplay. Dat gaat ze flink geld kosten. Nu al moeten ze zien om het hoofd boven water te houden als ze mensen naar de app willen krijgen zullen ze daar al fors in de buidel moeten tasten. Denk dat velen hier al niet blij zijn om op een gegeven moment te ontdekken dat de prijs wederom verhoogd moet worden. Immers het investeren in films en series kost al handen met geld terwijl er zat opties zijn.
Wat mij betreft de hoop dat het binnenkort einde viaplay is in Nederland. Ze kunnen denk ik ook niet zo blijven kwakkelen op de beurs. Ik heb er geen verstand van maar lijkt me op dit moment ook al geen ideale situatie voor hen. Die onduidelijkheid maakt dat het maar op en neer blijft gaan bij viaplay.
Terug naar zweden liefst zo snel mogelijk.
 
Terug
Bovenaan