Heeft iemand ervaring met KPN Glasvezel

Cat5e is geschikt voor 1 Gbit/s over 100 m. Cat6 is geschikt voor 10 Gbit/s over 55 m. Cat6a is geschikt voor 10Gbit/s over 100 m.

Voorlopig is Cat5e genoeg, maar als het prijsverschil redelijk is en je op de toekomst voorbereid wil zijn dan is Cat6(a) een beter keuze.
 
Let op! Als je ergens UTP kabel koopt, wees er dan zeker van dat je geen CCA of CCS kabel aanschaft.
(Copper Cladded Aluminium/Steel)
Hier loopt al heel lang een thread over, op tweakers:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1491393
Zeker voor langere stukken UTP kan dit problemen (zeker voor de toekomst met hogere snelheden) gaan opleveren.

https://www.netwerkwinkel.com/Kabelwetenswaardigheden/

Waarschuwing!
Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Er zijn nu op de markt ook goedkopere alternatieven zoals bijv. CCA en CCS kabel. Kwalitatief zijn deze kabels echter sterk af te raden t.o.v. echte koperen netwerkkabels.
Let hier goed op! Een lage prijsstelling kan betekenen, dat de kabel niet (geheel) uit koperen kernen bestaat. Goedkoop wordt dan duurkoop!

Copper Clad Aluminium (CCA) aders bestaan uit een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper. De kabels die ervan gemaakt zijn zien er aan de buitenkant exact hetzelfde uit als de kwalitatief goede en echte koperen netwerkkabels. Daarom is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

Nadelen van CCA UTP netwerkkabels zijn o.a.:
• Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
• De demping is +/- 40% hoger dan bij gebruik van koper
• DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is zo’n 40% hoger dan bij koper
• De flexibiliteit neemt af op langere termijn
• Veel grotere kans op breuken
• Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Copper Clad Steel (CCS) aders bestaan uit een stalen geleider die is bekleed met een dunne laag koper. Ook hier zien de kabels er aan de buitenkant exact hetzelfde uit als de kwalitatief goede en echte koperen netwerkkabels en is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

De grootste nadelen van CCS UTP netwerkkabels zijn o.a.:
• Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
• De demping is +/- 60% tot wel 75% hoger dan bij gebruik van koper
• DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is zo’n 60% tot 75% hoger dan bij koper
• De flexibiliteit neemt af op langere termijn
• Veel grotere kans op breuken
• Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Bij CCA en CCS kabels kunnen (zullen meestal) problemen in het datatransport ontstaan.
 
zijn de aanbieders verplicht om erbij te zetten dat het een CCA of CCS kabel betreft? Ik kom dit letters nl niet tegen op een aanbieders pagina. En de prijs van de kabel is aanzienlijk goedkoper dan bij een plaatselijke doe het zelf....
 
Het zou me niet verbazen als de plaatselijke DHZ zelf niet eens weet of 'ie CCA/CCS kabel in de verkoop heeft...oh nee, wacht, weet waarschijnlijk niet eens wat UTP kabel precies is... ;D ^-^
 
Hou er wel rekening mee dat cat6(a) dikker en misschien wat stugger is dan cat5e. ;)
 
ik denk dat ik kies voor Cat5e. Voldoet eerst nog wel (volgens mij). UTP.

Guidion installeert het pakket. Ik neem aan dat die monteur ook voldoende materiaal meeneemt...
 
kan ik op Cat5e soepel een contactdoos aansluiten? Of heb ik daar een stugge kabel voor nodig. Ik ben een noob op netwerk gebied. Moet nu kabels vanuit de meterkast naar de 1e verdieping trekken. Ik wil ze in een vertrek uit laten komen op een contactdoos en van daar uit naar 2 kamers (1 voor iptv en 1 voor gameconsole/pc (via switch).
 
Als je kabels gaat trekken kan je het beste met vaste kern kiezen ('stug'). De soepele kabels zijn bedoelt voor losse kabels die je ergens in prikt. Die kunnen beter tegen bewegen/buigen.
 
Begin deze week is het XS4all glasvezel pakket bij mij geïnstalleerd. Tot nu toe dik tevreden. Beeldkwaliteit is niet slechter dan UPC/Ziggo. Sommige zelfs -visueel- beter (NPO, RTL en SBS).
Wat belangrijker is; zeer stabiel internet. Geen kortdurende uitval, zoals ik dat bij UPC gewend was. Up- en download benaderen de contractsnelheid.
Zeer lage lag (ongeveer 5 ms).
Prima begeleiding door installateur van Guidion.

En de Fritzbox 7490 is een openbaring qua instellingen. En het leuke is; voor o.a. DECT telefonie fungeert de box als basisstation. Dus geen kabels trekken.
 
Terug
Bovenaan