Heeft iemand ervaring met KPN Glasvezel

@starter: zo te zien aan je postcode woon je in Leeuwarden.
M.a.w. doe ff een postcode check bij KPN/Telfort/Xs4all/etc en je weet of je al 500mb pakketten kunt krijgen in Leeuwarden.

Wat betreft de snelheden; die zijn vrijwel altijd symmetrisch; m.a.w. net zo snel up als down. Dit i.t.t. tot ADSL en/of coax aansluitingen.
Als je wijkPOP al is voorzien van gigabit apparatuur, is je interpretbandbreedte volledig beschikbaar, ongeacht hoeveel TV kanalen je kijkt. Opnemen (gebeurt in de cloud bij KPN/Xs4all, zonder lokale opnameapparatuur) is totaal niet van invloed op je internetsnelheid.
Bijkomend voordeel: opnames worden gemaakt, of je lokale apparatuur nou wel of niet aanstaat. Bovendien kun je een gemaakte opname bekijken op een andere TV, het is niet gebonden aan een specifieke locatie, binnen jouw aansluiting.

De Experiabox (daar zijn de meningen over verdeeld) wordt met een UTP kabel aangesloten op je glasvezel NTU/FTU. Als dat een correcte UTP CAT5E kabel is, dan mag 'ie desnoods tientallen meters lang zijn. Geen probleem. Dus hoeft helemaal niet in de buurt van de aansluiting te zitten.

De opnamefunctie werkt net zo goed of slecht (het is altijd afhankelijk van mogelijke software storingen) als bij iedere andere provider.

Of het belachelijk is dat je moet betalen voor een opnamefunctie is niet de schuld van de provider, maar van de rechthebbenden van de zenders. Die willen daar geld voor zien...wat door de provider wordt doorberekend...

Wat is een goede FttH leverancier?
Dat hangt voornamelijk af van de zaken waar JIJ belang aan hecht!
Zo is b.v. Xs4all één van de weinigen die een vast IPv4 EN IPv6 adres levert en de TCP/IP poortconfiguratie/security helemaal zelf instelbaar maakt.
Er zijn ook ISPs die een aantal licenties voor een AntiVirus pakket meeleveren (hoef je die zelf niet meer te kopen)
Of, bij KPN en Xs4all, bij de snellere pakketten, een Spotify Premium licentie inclusief.

M.a.w. ga eens langs bij buren die b.v. al FttH hebben en vraag eens hoe en wat.
of kijk eens bij: https://www.eindelijkglasvezel.nl/leeuwarden/waar-glasvezel/

Of check de diverse glasvezel topics van providers op tweakers.

Suk6 met je keuze!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@CaptainHook
Bedankt voor de uitvoerige en heldere reactie. Mijn buren zijn tevreden over KPN. Beeldkwaliteit is niet veel slechter dan UPC/Ziggo. Volgens de buren is het internet stabiel.

Even over de Experiabox; ik hoef deze dus niet dichtbij het glasvezelmodem aan te sluiten, maar....als ik m in de kamer wil hebben zou dan de MOKA16 van Hirschmann een optie zijn? De glasvezelmodem zit in de meterkast en de aansluiting van de kabel ook.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Geen idee of MOKA16 succesvol zal zijn. Je gaat van utp naar coax naar utp.
Ik zou eerder de coax dan vervangen voor utp. Goedkoper en werkt op zeker. Bovendien je hebt 2 moka16 units minimaal mogelijk.. Prijzig.
Nu is het "spul" van hirschmann altijd dikke prima, maar om experiabox (een apparaat met een "eigen willetje") zo het signaal te laten ontvangen en te laten verdelen (tv internet en telefonie)..... Zou de gok niet nemen

Lees ook net de specs. Max data through is 175mbit, voor verbindingen tot 100mbit is dat wel reel benutbaar , wil je meer dan is het niet mogelijk.
Wat ik ook zo snel lees is dat moka16 een bandbreedte reserveert op de kabel van max 50mhz. In een ideaal situatie max 159mbit haalt bij gebruik van "alles van hirschmann" . Ben bang bij een knikje of ander stekkertje het al minder werkt.
Maar kan niet uit ervaring spreken
 
Zelf heb ik nu alleen internet via glas bij XS4ALL.
Dit werkt prima en geen storingen. Moet er wel bij vermelden dat ik een eigen router gebruik i.p.v. de Fritz!Box.
Mocht Ziggo in de toekomst mij een Horizon box gaan verplichten, dan stap ik daar op en neem ik TV van XS4ALL erbij. Als ik dan toch al aan de losse decoder moet en het huren van hardware, dan maar via XS4ALL.
 
ik heb een vraag gesteld aan XS4all of TV bandbreedte opsnoept van snelheid. Ik overweeg om 50Mbit te nemen. Ik download niet. Alleen een online "gamende" zoon thuis. Ik denk dat 50Mbit dan wel (ruim) voldoende is. Maar als de TV daar nog bandbreedte vanaf snoept blijft er weinig meer over.

XS4all gebruikt een fritzbox en die lijkt stabieler dan een Experiabox. Qua prijs maakt het weinig verschil.
 
Doe nou eens de postcodecheck bij Xs4all voor jouw postcode!
Als je 500/500Mb abo kunt krijgen, gaat er sowieso niks van je internetbandbreedte af tijdens het kijken van IPTV. Dat betekent namelijk dat je wijkPOP in gigabit is uitgevoerd.
Maar zelfs al zou er nog een 100Mb limiet zijn, dan is dat bij een 50/50Mb abo al helemaal geen probleem. :)

Groot voordeel van Xs4all (Fritzbox) t.o.v. KPN (Experia box) is het feit dat Xs4all z'n telefonie product als een 'open' VoIP/SIP dienst levert. M.a.w. je kunt zelf je eigen VoIP/SIP telefoons, zonder dat je gebruik hoeft te maken van de Fritzbox (!), gebruiken. Bij het KPN telefonieproduct (net zoals bij de kabelboeren) ben je gebonden aan hun box, omdat ze de VoIP/SIP gegevens niet vrijgeven.
 
@starter

Van die 50Mb/s wordt niets afgesnoept... Alleen als er 100Mbit-apparatuur (i.p.v. 1Gbit-) in de POP staat en je neemt een 100Mb/s-abonnement, dan merk je het wel. Maar met 50Mb/s heb je daar totaal geen last van.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
op mijn postcode is 500Mbit beschikbaar...

Dus 50Mbit is ruim voldoende voor de gamende zoon? Wat ik heb gelezen is glas in ieder geval stabieler en heeft een lagere "lag" Over lag heb ik eerder een vraag op dit forum gesteld. Op dit moment zit ik op een "lag (of latency) van 35 ms. 's avonds is het helemaal drama, dan logt kennelijk de hele buurt aan.

Overigens werkt Solcon ook met de Fritzbox....Een goed alternatief...Solcon? 100Mbit voor 59 euro en analoge tv
 
gekozen voor glasvezel van XS4all. Enerzijds door de fritzbox anderzijds door de prima helpdesk.
 
Binnenkort volgt installatie van glasvezel 50 Mb. Nu moet ik naar de eerste verdieping utp trekken ( voor internet en tv), kan ik dan beter cat6 gebruiken of is cat 5e voldoende? Kun je "stevig" aan utp " trekken" om het door leidingen te krijgen?
 
Terug
Bovenaan