Waarom heeft het DVB systeem vrije hardware keuze en IPTV niet?

Uiteraard bij de next/next mini maar je begrijpt dat als DVB-C weg valt je geen Humax of Enigm2 (linux) box meer kunt gebruiken, dat geef je zelf al aan.

Ja het is een beetje vreemd. Juist wanneer er wetgeving is ingevoerd over eigen apparatuur keuze wordt dit doorgedrukt en daar is nog geen eigen hardware keuze mogelijk. Er zijn soms wel APPS maar die werken minder en geven minder beeldkwaliteit en die mag je van Ziggo niet gebruiken als je geen ziggo internet hebt. Kortom is puur om kijkertjes te pesten. Maar zelfs al heb je die app op je eigen android box of TV draaien, wat schiet je er mee op?

Je logt in op hun server, krijgt een versleutelde stream met DRM (digital rights management) geheel op hun voorwaardes aangeboden. En daar kun je eigenlijk verder niks mee. Je zit vast aan hun user interface, hun beveiligde omgeving net zoals die content boeren dat graag willen. Nog even en je betaald per gekeken seconde. Dat is het uiteindelijke doel.

Die Enigma 2 boxen kunnen ook onbeveiligde IPTV streams aan hoor. Al weleens een illegaal IPTV pakket daarop gebruikt.
Volgens mij was het alleen niet multituner waardoor je alleen de zender kon opnemen dat je op dat moment keek. Al zou dat ook aan die illegale IPTV leveraar kunnen liggen, dat die niet meer streams tegelijkertijd ondersteunde.

Ik betwijvel trouwens of de providers er geheel achterzitten, het kan ook best afgedwongen zijn door de reclame bedrijven en TV zenders. Die merken nu dat mensen de reclames (massaal) gaan omzeilen. Ook op internet merk ik dit, ad blocker not allowed. Nog even en het wordt ook verboden om bushokjes reclame te omzeilen. (verboden de andere kant op te kijken of om te rijden/fietsen)
Dan is het een kwestie van tijd dat men daar ook een adblocker voor gaat maken die vervolgens weer wordt verboden.

Overigens zijn dergelijke verboden eigenlijk bij DVB alleen in de CI+ norm opgenomen, CI is alleen vergrendeling om de zender niet open te kunnen krijgen zonder te betalen. Als er alleen CI beveiliging opzit kun je met een eigen ontvanger dus voledig vrije opnames maken.

Ik vermoed dat bij de eigen apparatuur de beperkingen echter ingebouwd zit en dus zelfs bij de FTA (ongecodeerd DVB-C) zenders van toepassing is.
 
Laatst bewerkt:
Het antwoord op deze vraag zit verstopt in de beleidsregel eindapparaten van ACM. Na marktconsultatie bleek dat diverse partijen aangaven dat eigen hardware voor IP-platformen voor providers moeilijk lag. Heel kort door de bocht gezegd zagen hardwarefabrikanten er geen heil in om voor iedere provider specifiek op hun platform gerichte apparatuur te maken omdat er geen goed terug verdienmodel te vinden is. Mede hierdoor is alleen voor DVB-T2/S2/C vrije hardwarekeuze in de beleidsregel opgenomen.
 
Heel kort door de bocht gezegd zagen hardwarefabrikanten er geen heil in om voor iedere provider specifiek op hun platform gerichte apparatuur te maken omdat er geen goed terug verdienmodel te vinden is. Mede hierdoor is alleen voor DVB-T2/S2/C vrije hardwarekeuze in de beleidsregel opgenomen.

Dan wordt het heel snel tijd om dit te gaan aanpassen, immers als er geheel geen DVB-C meer is, en straks wellicht ook geen DVB-S2/T2 moeten we nog even afwachten hoe dat gaat lopen in de toekomst. Dan heb je dus eigenlijk regels waar je niks mee kan.
 
Eigenlijk is tv een beetje bijvangst bij deze beleidsregel. Dit is vooral in het leven geroepen voor de vrije modemkeuze bij een internetabonnement.
 
Terug
Bovenaan