De nieuwe site is gelanceerd! Ziggo Gebruikersforum is vanaf nu het Provider Forum. Bekijk de aankondiging.

Veilig Internetten (tips)

CreativeS

Forum Gebruiker
Berichten
16.399
Internet
  1. KPN
Digitale TV
  1. KPN
Was natuurlijk weer te verwachten... dus dan gaan we maar eens op zoek naar een artikel :)
Natuurlijk zijn de meeste malware en virussen voor Windows, maar... verdomd, het bestaat.

Webwereld.nl (19 november 2010)

Vanzelfsprekend vond de virusscanner voor Mac ook wat virussen die specifiek voor Mac OS X​ zijn gemaakt. Daarvan zaten er twee bij de twintig meest gevonden virussen: Jahlav en DNS Changer. Kwaadwillenden verspreiden die virussen met name via BitTorrentsites, besmette websites of ze worden vermomd als downloads voor bijvoorbeeld plug-ins om video's te bekijken.
 

MartCom

Quality Member
Berichten
3.273
Creative Solution zei:
Was natuurlijk weer te verwachten... dus dan gaan we maar eens op zoek naar een artikel :)
Natuurlijk zijn de meeste malware en virussen voor Windows, maar... verdomd, het bestaat.

Webwereld.nl (19 november 2010)

In het door jou gekote artikel heb ik dan maar even doorgeslikt naar de originele info over die virussen:

It may arrive on a system as a file downloaded unknowingly by a user when visiting malicious websites. The said website encourages users to download a software needed to play a video on the said site.

It arrives as a .DMG file which is a MAC OS X mountable Disk Image file. It contains a .PKG file which contains its malicious script and its component files.

Kortom, de gebruiker moet een zogenaamde video downloaden. Dat blijkt een .dmg-bestnad te zijn, wat gewoon een ingepakt image-bestand is op een Mac. Dat moet de gebruiker vervolgens uitpakken, waarna hij een .pkg-bestand heeft, wat een installatiebestand is op een Mac.
Als die gebruiker in kwestie nu nog niet doorheeft dat hij geen videootje heeft, maar met wat anders te maken heeft, waar hij inmiddels zelf al 2 acties mee heeft uitgevoerd, dan verdient hij niet minder dan stap 3 ook nog zelf te doen, namelijk het openen (met een bewuste actie en zelfs invoeren van een wachtwoord) en z'n OS X installatie om zeep te helpen. Dit is iemand die ver uit de beurt van iedere computer moet blijven, Mac, Windows of Linux.

Maar een virus (wat een zichzelf uitvoerend en vermeerderend programma is), nee, dat kun je dit niet noemen. In dit geval is de gebruiker het virus ;)
 
J

jtech

@MartCom: er zijn echt veel meer virussen voor Macs als je denkt. Daarbij komt ook nog dat de virusbescherming standaard aan alle kanten rammelt.

https://www.security.nl/artikel/39129/1/%22Apple_computers_eenvoudig_doelwit_voor_virussen%22.html
 
Bovenaan