Veilig Internetten (tips)

Johnny54

Moderator
Berichten
19.408
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Je loopt tegenwoordig een behoorlijke kans om "rotzooi" via je internetverbinding je pc binnen te halen en hoe langer online, hoe groter die kans.
Wat bedoel ik met "rotzooi"? Nou o.a. virussen, wormen, trojan horses, dialers, adware, spyware en spam.
Je pc('s) 100% beveiligen is echt onmogelijk, maar je kunt het risico behoorlijk verminderen.

1 - Veiligheid begint bij jezelf.
  • Let op wat je op internet doet, klik niet lukraak op elke "ok" knop maar kijk eerst eens goed waar je toestemming voor geeft.
  • Klik liever op het kruisje rechtsboven van een popup window om te sluiten dan op een van de knoppen. Zelfs [Cancel] of [Annuleren] kan [Ok] betekenen!
Sluiten met ALT F4 tegelijk indrukken werkt ook goed.
- Plaats op forums etc. geen privé gegevens. Dit kan door kwaadwillende misbruikt worden.
Plaats dus nooit je volledige naam of adres.
Bij de postcode volstaan meestal de eerste 4 cijfers, ze kunnen dan wel je woonplaats achterhalen, maar niet de straat.
Plaats niet overal je emailadres. Zie punt 9 - spam.
Plaats niet je volledige IP of MAC adressen.
- Pas op voor phishing-mails. Zie punt 10 - phishing

Niet speciaal voor internet, maar algemeen.
Sla gebruikersnamen en wachtwoorden niet op, schrijf ze niet op een briefje dat je bij de computer bewaart, geef ze niet aan anderen etc.
Ook het gebruik van de functie "auto aanvullen" is een zeker veiligheidsrisico. Het wordt voor anderen makkelijker ergens in te komen.

2 - Blijf up to date.
Haal al dan niet automatisch steeds de laatste updates bij Microsoft om lekken te dichten. Klik: Start > instellingen > Windows Update en installeer alle security updates en patches.
Als je je Windows producten niet up-to-date houd, is het mogelijk dat een plaatje met de extensie .jpg of .jpeg via een "bufferoverflow" fout een virus o.i.d. op je computer zet.
Voor andere grafische formaten of geluids formaten is dit nog niet zo.
Houd ook in de gaten dat filmpjes vanuit RealPlayer en Windows Media Player websites kunnen oproepen, die op hun beurt kwaadaardige code in je pc kunnen loslaten.

3 - Beveiligingsinstellingen.
Behalve verouderde browsers met veiligheidsgaten vallen hackers ook graag de meest gebruikte browsers aan omdat ze daarmee een grotere doelgroep hebben.
Let daarom op hoe de beveiliging van browsers, maar ook andere programma's ingesteld staan en kijk af en toe of ze niet veranderd zijn. Dat laatste is vaak een aanwijzing voor malware.
Add-ons voor browsers kunnen gewenste functies en beveiliging toevoegen, maar ook een risico vormen omdat iedere mogelijkheid malware te verspreiden word aangegrepen door kwaadwillende figuren.
Gebruik je verstand en zoek op internet naar meerdere testen van de add-on voor je ze installeert.
Let ook op met Active-X en Java applicaties. Ze zijn niet per definitie malware, maar worden daarvoor vaak misbruikt.

3 - Virussen.
Installeer een Anti-virussoftware en zorg dat je die minstens eenmaal per week voorziet van de recentste updates. Vaker controleren voor updates is uiteraard beter.
Antivirusprogramma's met auto update functie controleren vaak 1 of meerdere malen per dag op updates.
Tegenwoordig verspreiden 95% van de virussen zich via E-mail attachments. Stel daarom je Anti-Virus software zo in dat deze alle e-mails scant zowel in als uitgaande.
Er zijn verschillende producenten van deze software, de mensen die krap bij kas zitten kunnen gebruik maken van gratis versies zoals: Microsoft Security Essentials, AVAST, AntiVir, AVG , BitDefender Antivirus Free of Panda free-antivirus.
Je kunt ook gebruik maken van online virusscanners. Pas op dit is geen alternatief voor een antivirusscanner op je pc, maar alleen ter aanvulling.
Een aantal Online virusscanners zijn: Trend Micro - McAfee Freescan - Eset Online Scanner

Een alternatief voor Online scanners is een Live CD, of resque CD met antivirus software. Je start de computer op vanaf de cd (zoals vroeger vanaf een floppy) en draait dan de antivirus software. Er zijn een flink aantal op het internet te vinden. Sommige op basis van DOS, Linux, of Windows PE (kale, verkleinde versie). Voor het opschonen werken ze allemaal, maar het veiligste om Windows op te schonen is een CD op Linux basis.
Bruikbare resque CD's: Hirens Boot CD (DOS), BCD (Boot CD) (DOS), WBCD (Windows Boot CD) , Bart PE (Windows), Knoppicillin (Linux). Er zijn ook Linux Live Cd's die niet speciaal resque CD zijn, maar wel een virusscanner hebben om Windows op te schonen. OA f-secure live CD, Mepis Live CD.

De hier genoemde resque Cd's hebben ook andere nuttige / handige programma's om Windows op te schonen / repareren / aan te passen. Je kunt daar veel mee doen, dus ook je Windows installatie compleet mee op zeep helpen. Daarom opletten wat je doet.

Omdat veel virussen geschreven worden voor Microsoft software (Edge, Internet Explorer en Outlook) kan het gebruik van alternatieve software soms veel ellende voorkomen.
Alternatieve browsers zijn bv: Firefox, Opera, of Google chrome
Alternatieve e-mail programma's zijn bv: Thunderbird en Foxmail. (In het Engels maar is ook in het Nederlands te vinden.)

4 - Firewall
Installeer een Firewall. Deze beschermt je tegen indringers (hackers), door niet gebruikte poorten dicht te zetten. Zit je achter een router met een ingebouwde Firewall (dat is bijna altijd) stel deze dan goed in en je hoeft geen software Firewall meer op je pc('s) te zetten. Het mag wel.
In Windows (en veel andere besturingssystemen) is tegenwoordig een firewall ingebouwd.
Gratis losse Firewall's zijn o.a.: ZoneAlarm en Comodo personal firewall
Tegenwoordig worden losse anti-virus en losse firewall programma's meer en meer vervangen door pakketten waarin beide (en nog meer) zijn geïntegreerd.

Op deze pagina's kun je checken welke poorten je open hebt staan. Shields UP , Sygate

5 - Dialers
Mensen die werken met een inbelverbinding (analoog of ISDN modem) lopen een risico dat deze malware hoge telefoonkosten veroorzaakt.
Een dialer installeert zich op je pc en belt naar dure nummers i.p.v. uw normale inbelverbinding met de provider, meestal (0903, buitenlandse lijnen,...). Vaak gaat het hier om spelsites of om sites met inhoud alleen voor volwassenen.
Omdat inbelverbindingen in Nederland nog maar heel weinig worden gebruikt is dit punt achterhaalt.
Programma's als Ad-Aware en Spybot Search & Destroy vinden en verwijderen ook dialers.

6 - Adware & Spyware
Ad- Spyware - kleine programma's die je ongevraagd lastig vallen met reclamepop-up en stiekem informatie verzamelen over je surfgedrag en dit doorsturen . Deze software die ongevraagd op onze pc terecht komt vertraagt onze PC en Internetverbinding.
Dikwijls worden deze programma's mee geïnstalleerd op je harde schijf als je gratis software installeert
Spyware kan trouwens niet alleen via het Internet op je pc terechtkomen. Er zijn gevallen bekend van spyware die in software zat die meegeleverd werd bij hardware van bekende fabrikanten.

Er zijn enkele programma's op Internet te vinden waarmee je spyware software op je computer kan vinden en verwijderen.
Een goed gratis programma is Ad-Aware van het Duitse Lavasoft. Dit programma speurt je computer af naar alle sporen die naar ad- spyware wijzen. Gevonden bestanden kan je verwijderen en (indien je de back-up-functie gebruikt hebt) eventueel weer terugzetten. Dit terugzetten kan nodig zijn omdat veel programma's die spyware in zich hebben niet werken zonder deze spionage-module. Je kan achteraf dan nog altijd besluiten toch het betreffende programma te draaien en de "spionage" maar op de koop toe te nemen.
Verder zijn ook Spybot Search & Destroy en AdwCleaner goede programma's.
En voor de echt moeilijke zaken zijn er Cws-shredder en HijackThis.

Wil je besmetting voorkomen gebruik dan SpywareBlaster
SpywareBlaster werkt hetzelfde als een virusscanner maar dan voor spyware, regelmatig updaten is een vereiste.

Controleer voor je een programma installeert of er ad-spyware inzit. Let dus op wat er in de privacy voorwaarden staat en wat er geïnstalleerd wordt. Spyware wil je niet hebben.
Adware is een ander verhaal. Elk programma met een banner in beeld valt onder de noemer adware en lang niet altijd betekent dit, dat je bespioneerd wordt. Bij twijfel kun je het beste naar een alternatief zoeken.
Unchecky is een programma dat tijdens de installatie van een programma meekijkt en bij vragen of je ook ... wilt installeren de vinkjes weghaalt zodat je niet per ongeluk allerlei zaken mee installeert.

7 - Wormen, trojan horses en hijackers.
Een Hijacker neemt de complete zoekfunctie over, plaatst vele links in je favorieten en past je startpagina aan.
Spybot Search & Destroy, AdwCleaner en Ad-Aware doen ook hier goed werk.

Tegen Trojan horses is veel freeware te vinden.
Zeer goed en gratis zijn: MalwareByte en Combofix

8 - Pop-Up reclame
Pop-Up blokkers zitten tegenwoordig al standaard in de meeste browsers.
Er zijn veel losse programma's die vervelende pop-up's tegen kunnen houden. Bv Google Toolbar
Een andere mogelijkheid veel reclamebanners (of complete sites met malware) buiten de deur te houden gaat m.b.v. de "hosts" bestand.
De functie "immuniseer" van Spybot Search & Destroy maakt gebruik van dezelfde techniek en heeft een zeer uitgebreide lijst.

9 - Spam (ongewenste email)
Een van de grootste ergernissen op internet is het ongevraagd krijgen van reclame en virus e-mails.
Voorkom dat je email adres overal bekend is, vermeld dus nooit je emailadres open en bloot op een forum bv.
Gebruik je hoofd emailadres alleen voor e-mailen met bekenden. Maak een of meerdere email accounts aan bij gratis email providers zoals Hotmail, Gmail, of Yahoo en gebruik deze zoveel mogelijk. Als je teveel last krijgt van spam gebruik je dit account niet meer, maar maakt weer een nieuwe aan.
Kun je bij je provider een spamfilter inschakelen, doe dat dan. Ook bij Hotmail kan dit. Gmail heeft standaard een prima werkend spamfilter.
Verder zijn er gratis Spamfilters: Spambayes , MailWasher , Spamihilator , Spamfighter

Om te voorkomen dat je Spam en virusmails download zijn er programma's die je e-mails rechtstreeks op de server lezen (zonder de bijlagen) en kun je beslissen of je ze download of meteen verwijderd.
Bv Poppeeper is een klein gratis programmaatje dat op zelf te bepalen tijdstippen op de server van je internetprovider kijkt of er e-mails zijn.
Zonder dat jij die betreffende mail nu binnenhaalt op je pc, kan je deze lezen en beoordelen op de server van je provider. Nu kan jij beslissen welke mails onmiddellijk weg mogen(wissen dus) en welke niet. Deze laatste haal je dan op met je vertrouwde emailprogramma!
Voordeel hiervan is dat je veel spam en ongewenste mail niet eerst hoeft te downloaden om deze te lezen/wissen en dat je zo alleen de e-mails binnenhaalt die jij wilt. Hij kan ook je Yahoo-account of Hotmail-account checken op nieuwe mail.

10 - Phishing
Phishing is een sterk groeiende bedreiging op het internet. Op slinkse manieren probeert men vertrouwelijke gegevens van u te krijgen.
Phishing mails vragen u om het toesturen van vertrouwelijke gegevens of lokken u naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties.
Op die site word vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.
Internet explorer vanaf versie 7 heeft een ingebouwd phising filter en ook andere browsers hebben dit standaard of via een plug-in.

Informatieve site:
Op https://www.virusalert.nl/ info over de laatste virussen, hoaxes, actiefste virussen, security alerts
Webwijs – Online Zelfverdediging in 5 Clicks geeft tips i.v.m. veiligheid en privacy
Testen Antivirus programma's:
https://www.av-test.org/en/
https://www.av-comparatives.org/

Bijlage:
Internetadressen van de genoemde programma's en site's. Speciaal voor geprinte versies.

Ad-Aware: https://www.lavasoft.de/
AdwCleaner: https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/
Anti Vir: https://www.free-av.com/
AVAST: https://www.avast.com/nl-nl/free-antivirus-download
AVG: https://www.grisoft.com/us/us_index.php
BitDefender Antivirus Free: https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
Cws-shredder: https://www.spywareinfo.com/~merijn/downloads.html
Combofix: https://www.combofix.org/download.php
Comodo personal firewall: https://www.personalfirewall.comodo.com
De Tweaker: https://www.poppeeper.com/PPTweaker/
Dialer Detect: https://www.datingbedrog.nl/soft/software.htm
Eset Online Scanner: https://www.eset.com/nl/thuis/producten/online-scanner/
Firefox: https://www.mozilla.org/
Foxmail: https://www.foxmail.com/win/en/
Google Toolbar: https://toolbar.google.com/intl/nl/
HijackThis: https://mjc1.com/mirror/hjt/
HitmanPro: https://www.hitmanpro.nl
Hosts bestand (blokkeren via): https://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm
Kerio: https://www.kerio.nl/kpf/
Mail Washer: https://www.mailwasher.net/
MalwareByte: https://www.malwarebytes.org/
Microsoft Security Essentials: https://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=5201
McAfee Freescan: https://us.mcafee.com/root/mfs/default.asp
McAfee: https://nl.mcafee.com/
Opera: https://www.opera.com/
Panda free-antivirus: https://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/free-antivirus/
Poppeeper: https://www.esumsoft.com/products/pop-peeper/
Popupstopper: https://www.popupstopper.net/product_psfree_download.html
Shields UP: https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
Spambayes: https://spambayes.sourceforge.net/
Spamfighter: https://www.spamfighter.com/
Spamihilator: https://www.spamihilator.com/
Spybot Search & Destroy: https://www.safer-networking.org/
Spychecker: https://www.spychecker.com/
SpywareBlaster: https://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html
Thunderbird: https://www.mozilla.org/nl/thunderbird
Sygate (online scan): https://www.scan.sygate.com
Trend Micro: https://housecall.trendmicro.com/
Unchecky: https://unchecky.com
Virus Alert: https://www.virusalert.nl/
ZoneAlarm: https://www.zonealarm.com/software/free-firewall/Disclaimer:
Het gebruik van de hier genoemde tips en programma's is altijd op eigen risico.
Alle informatie is gevonden op internet en ik heb niet alle programma's zelf uitgeprobeerd.
Nieuwere versies kunnen ook afwijken van wat hier geschreven is.
Lees dus goed op de betreffende sites hoe de programma's werken en wat er voor haken en ogen aan (kunnen) zitten.


Algemeen:
Ik heb geprobeerd om een niet te lang verhaal te maken met toch veel tips.
Het is dus echt niet allemaal compleet, want dat zou een boek vullen
Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen stuur die dan per PM naar de schrijver van dit stuk.
 
Laatst bewerkt:
8)

Johnny54, ik kon het niet nalaten om een reactie topic te maken ;)

Aanvulling voor tip 1:

Klik liever op het kruisje rechtsboven van het popup window dan op een van de knoppen (Zelfs [Cancel] of [Annuleren] kan [Ok] betekenen!)

Wellicht zijn er meer KORTE aanvullingen/correcties  ;D

8)

Mod edit: De tip is verwerkt in het artikel.
 
Of ff adsgone installeren, en natuurlijk Firefox gebruiken, heeft een ingebouwde popup killer ;D ;D ;D
 
Trooper30 zei:
Of ff adsgone installeren, en natuurlijk Firefox gebruiken, heeft een ingebouwde popup killer ;D ;D ;D

en een ADBLOCKER plugin !!
https://addons.update.mozilla.org/?application=firefox
 
1) Zet ook Microsoft Antispyware op je pc
2) en draai een paar keer Hijackthis per week. Hijackthis is een programma dat je hele opstart-proces in kaart brengt, die alle verborgen regeltjes van spyware en hackware zichtbaar maakt...
 
Om te e-mailen is het raadzaam om een e-mail programma te nemen waarin al een optie zit die op jouw e-mail server kijkt. Hier kun je dan de ongewenste e-mails verwijderen. Wat overblijft haal je binnen.
Tevens hebben meerdere email servers tegenwoordig een spam beveiliging. Het woord SPAM wordt aan het bericht toegevoegd. Door een regel te maken in het e-mail programma dat reageert op het woord SPAM kun je ook voorkomen dat je spam binnen krijgt. Ikzelf gebruik Incredimail werkt perfect.
 
Kwaak zei:
Tevens hebben meerdere email servers tegenwoordig een spam beveiliging. Het woord SPAM wordt aan het bericht toegevoegd. Door een regel te maken in het e-mail programma dat reageert op het woord SPAM kun je ook voorkomen dat je spam binnen krijgt.

Ook bij chello - Spamfiltertje : https://mx.chello.com/mx-bm/nl_NL/login.php voor de instellingen

Of je gebruikt Thunderbird voor de email:

 
Terug
Bovenaan