Vanaf 28 januari: vrije modemkeuze in Nederland

fdboer

Forum Gebruiker
Berichten
1.043
Internet
 1. KPN
Digitale TV
 1. KPN
Het zou fijn zijn als er een standaard zou komen om 'ip-tv ontvangers' te standaardiseren. Er is wel werk gaande op dat gebied maar erg snel loopt het tot op heden niet.
 

fdboer

Forum Gebruiker
Berichten
1.043
Internet
 1. KPN
Digitale TV
 1. KPN
Voor zover mij bekend zijn bij alle consumentenabonnenten de geleverde modems in bruikleen. Het is mogelijk dat een modem na beëindiging van het abonnement niet retour hoeft omdat deze incourant is geworden of afgeschreven. Hetzelfde geldt voor de meeste van de settop boxen ook tegenwoordig.
 

Angelo

Forum Gebruiker
Berichten
533
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Ik zie hier toch wel wat onduidelijkheid. Even een overzicht over wat er na 28 januari zou moeten gaan veranderen:
- Je overname punt is in principe het koppelvlak tussen provider en jij. Alles voor het overname punt is van de provider en alles erna is van jou.
- Dat betekent dat een router of modem dus jouw keuze (en of jouw probleem) is. Hoe dat precies geïnterpreteerd wordt door providers is nog niet bekend. Het zou kunnen dat providers het leveren van een media convertor zien als het aop. In het geval van Ziggo, kan dat dan dus een modem in bridge mode zijn. Of ze dat gaan doen en of dat legaal is, dan moet nog blijken. Glasvezel veroorzaakt hier trouwens een leuk issue, aangezien XPON, wat steeds meer gebruikt wordt ervoor zorgt dat aangesloten glasvezelmodems het niet zonder meer doen.
- TV via dvb moet ook via eigen apparatuur te doen zijn. Of een CI kaart daaronder valt is niet bekend. Providers zouden kunnen aanvoeren dat de CI een onderdeel van de kaart is en als zodanig los staat van de daadwerkelijk TV decoder. Ook hierbij geldt, of providers dat gaan doen en of dat legaal is moet nog blijken. IPTV valt op dit moment nog niet onder deze regels. Dat zou eventueel in een later stadium kunnen gebeuren.
- Ook voor telefoon geldt dat je in principe zelf je apparatuur moet kunnen gebruiken. Hier zie ik een extra regel, dat providers extra eisen daaraan mogen stellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat je toch vast hangt aan wat de provider levert.

Uiteindelijk weten we pas na 28 januari wat de providers precies aanbieden in het licht van deze ACM maatregel. En of alles door de beugel kan, dat weten we uiteindelijk wellicht over een aantal jaren. Als de providers het er niet mee eens zijn, dan zetten ze de hakken in het zand en laten het op een rechtszaak aankomen. En die kunnen ze lang volhouden.
 

René

Moderator
Berichten
9.333
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Een poll op Tweakers: Ga jij voor een eigen modem?

Nog geen 5% geeft aan interesse te hebben voor een eigen modem bij Ziggo.
Dat is ook nog eens een tech site, dus de percentages zullen daar (veel) hoger liggen dan de werkelijkheid.
Kun je nagaan hoe weinig interesse er eigenlijk is voor de eigen modem keuze, waar mensen al jaren mee bezig zijn qua wetgeving en regels etc.

1643803003338.png
 

fdboer

Forum Gebruiker
Berichten
1.043
Internet
 1. KPN
Digitale TV
 1. KPN
Bij KPN heb ik een eigen router op de NTU, dat voldoet. In de meeste gevallen zal dat bij Ziggo (al dan niet bridged) ook het geval zijn of je moet om wat voor reden dan ook erg veel last hebben van het Puma-probleem.
 

casperd

Forum Gebruiker
Berichten
2.150
Internet
 1. Ziggo
 2. KPN
Digitale TV
 1. Ziggo
Ik heb net ook KPN glasvezel "ja de modem kan in bridge mode". Aangezien dat laatste niet waar is, heb ik de modem in de doos gestopt en PPPoE op vlan#6 direct via de XGS ONT.

Dhs eigenlijk "geen modem"behalve dat je ook kan kiezen om je eigen ONT te installeren (of modem met een ingebouwde SFP

Vpor Ziggo zou ik dan graag iets als een oud modem met wel meer up/down ljnks & telefoon maar geen wifi
 

fdboer

Forum Gebruiker
Berichten
1.043
Internet
 1. KPN
Digitale TV
 1. KPN
@fdboer vandaag andere ntu gekregen
nu een XGS-PON ONT
Genexis , en vind de eigen modem/router beter dan die van KPN
Ik haal NTU en ONT altijd doorelkaar ... Met 200 Mbps heb ik de Nokia ONT (GPON). Wel eigen router inderdaad, die v10a van de KPN is het aanschouwen niet waard.
 
Bovenaan