Ziggo zenderaanbod - Technische wijzigingen

Nou ik woon in Twente en maak zelf ook gebruik van Linux-boxen, niet van zenderlijsten, ik zoek alles zelf op. Daarnaast houd ik mij beroepsmatig ook bezig met deze materie. O.a. voor een bedrijf onderhoud ik namelijk een intern kabelnet met eigen NIT, waarbij de lokale gegevens van Ziggo zijn inbegrepen. Daarbij maak ik ook wel eens gebruik van een DVB-analyzer om het kabelnet te analyseren. Van daaruit ben ik er ook achter gekomen dat het hier in Twente iets afwijkt van de meeste regio's.

Waarom ze dat doen weet ik niet precies, maar ik gok dat het enkel met DVB-T2 te maken kan hebben. Op 482 en 490 MHz zitten hier DVB-T2 signalen, als de landelijke indeling hier zou zijn aangehouden is er kans op storing op populaire (radio)zenders. Nu zet Ziggo daar in Twente multiplexen in met voornamelijk buitenlandse zenders, lees dat zal minder klachten geven. Maar daar moet Ziggo wel erg veel moeite voor doen, aangezien de NIT en SDT in elke multiplex zit (zelfs in de lokale mux). Dit betekent dat ze in ieder geval voor Twente al 34 (!!) eigen multiplexen moeten samenstellen, ten opzichte van de 34 multiplexen in de rest van het land.

Daarnaast waren er wel klachten vanuit Linux-gebruikers: https://providerforum.nl/topics/kan...analoog-hier-word-uitgezet.93569/post-1303576

Ik blijf het raar vinden dat die frequenties afwijken van de rest van Nederland en dat dit met opzet is, zoals ik al liet zien die frequenties van DVB-T2 (Digitenne) zitten over de hele UHF band tot kanaal 48, dan moet je vreselijk veel plekken gaan aanpassen hoor.

En om maar een voorbeeld te geven, TS 2098, dat is de NPO123 mux die zit op 386 Mhz... dat overlapt dus met C2000 of een andere belangrijke TS 2101 met RTL4 en 5 HD die zit op 458 Mhz, dat overlapt met CDMA dus ja... verschrikkelijk slechte keuzes qua frequenties dan.

Ik zal binnenkort de NIT is checken, jammer dat die digitalbitrate dit niet laat zien zoals die vorige site. Nu moet ik met dvbsnoop gaan klooien.
 
dit is wel met opzet gedaan. frequenties wijken af..steden met hoogbouw...dus eerder last van instraling.
verschillende dvbt rasters, dus regio krijgt afwijkende dvbc rasters... wetgeving...etc.
 
dit is wel met opzet gedaan. frequenties wijken af..steden met hoogbouw...dus eerder last van instraling.
verschillende dvbt rasters, dus regio krijgt afwijkende dvbc rasters... wetgeving...etc.

Nu moet ik je eerlijk zeggen dat ik nooit in die regio kom, maar zoveel hoogbouw hebben ze toch niet vergeleken met de randstad. En wetgeving is landelijk, dus zou dit probleem op veel meer locaties spelen. Maar nogmaals dat geldt ook voor C2000 en CDMA wat landelijke netwerken zijn net zoals 4G, er staat waarschijnlijk geen 10 kW ERP op die locaties, maar er zijn wel veel meer van die masten.

Je kunt je afvragen waarom ze op kwetsbare frequenties juist de meest bekeken TV kanalen uitzenden dan, is toch een rare keus ? En de DVB-C freq rasters (8 Mhz) zijn wel overal gelijk toch. Het gaat alleen om de invulling.

Ik vraag me af hoe dit soort dingen tot stand komen in Ziggo HQ:

Hey Sjaak, we krijgen veel klachten uit Enschede over signaal onderbrekingen op "Eins Live" Tja Bert, er staat een DVB-T2 zender in Hengelo en Enschede te blèren op hetzelfde kanaal 23 (490 Mhz) he' Het kost Ziggo bakken met geld om telkens een monteur te sturen om al die installaties HF dicht te maken, Weet je wat Sjaak ik heb een goedkopere oplossing; We wisselen gewoon wat TS jes om van frequentie daar. - Score...!! ik ga voor werknemer van de maand - Ja maar Bert, in Hilversum en Amsterdam en Den Haag speelt hetzelfde probleem maar dan met de commerciële NL radio zenders in TS 2053 die op 498 Mhz zit die ook gebruikt wordt door DVB-T2 in die locaties. Ach Sjaak, daar zitten toch geen aardige mensen laat die maar verrekken.

Zoiets? :-)
 
2009.
I.v.m. mogelijke instraling van Digitenne op de frequentie 538,75 MHz bij een niet helemaal dichte huisinstallatie heeft Ziggo besloten de frequenties om te wisselen. Het is niet mogelijk de frequentie 538,75 ongebruikt te laten, maar dan liever niet voor Ned 1 t/m RTL4
 
2009.
I.v.m. mogelijke instraling van Digitenne op de frequentie 538,75 MHz bij een niet helemaal dichte huisinstallatie heeft Ziggo besloten de frequenties om te wisselen. Het is niet mogelijk de frequentie 538,75 ongebruikt te laten, maar dan liever niet voor Ned 1 t/m RTL4

Tichel, in 2009 was de situatie echt volledig anders, het netwerk was in totaal andere staat en niet gelijk getrokken. En dan is het ook niet zo vreemd dat ze probeerden rekening te houden met toen nog DVB-T frequenties die ook verschillend waren.. De situatie nu is niet vergelijkbaar. Het Ziggo netwerk zou geharmoniseerd moeten zijn, en ik was onder de indruk dat de frequenties en de transport streams op die frequenties overal hetzelfde zijn. Volgens mij is dat zelfs nog door een woordvoerder bevestigd. Daarom geloofde ik het ook niet direct wat Moarten schreef.

Blijkbaar hebben ze dus in minstens 1 regio met transports streams geshuffeld qua frequenties. Maar als je dan kijkt naar dat lijstje van Moarten

TS 2051 op 506 MHz (ipv 490)
TS 2052 op 490 MHz (ipv 482)
TS 2053 op 498 MHz (ipv 506)
TS 2070 op 482 MHz (ipv 498)

(en even kijkt op digitalbitrate voor de inhoud)

Kun je zien dat al die TS-jes nou niet bepaald de meest bekeken zenders bevatten dus wat schieten ze er mee op.? En als je dan beseft dat het probleem met instraling ook niet alleen in Twente speelt (zie de link naar digitenne zenderlocaties) dan zou je verwachten dat er op veel meer plekken verschillen bestaan maar dat lijkt dan weer niet het geval.

Dan blijft het toch merkwaardig dat de NPO 123 TS en RTL 4/5 TS wel op frequenties zitten die LANDELIJK in gebruik zijn voor C2000 en CDMA dat betekend dat in bijna elke dorp zenders/masten voor staan en dus ook gevoelig zijn voor instraling.

Als je dat op een hoop gooit met ze doen omzettingen naar HD in transportstreams die vol zitten en het dus de ene zender krijgt beter beeld (hoger bitrate) met als gevolg dat de andere zenders wat slechter beeld (lager bitrate) krijgen terwijl er in andere muxen al jaren loze ruimte was, en recent natuurlijk nog meer ruimte is gekomen door al die SD zenders uit te schakelen. Dan hoop ik dat er zsm een her verdeling komt en de rest vd zenders ook naar HD worden gezet. Nogmaals de ruimte was er en is er maar je moet 'm wel benutten.

En zo zijn er nog veel meer eigenaardigheden. Ik maakte er een grapje (sketch) van, maar het geeft een beeld alsof dit soort beslissingen niet door de techneuten worden genomen.
 
@terrestrial zei:
dan zou je verwachten dat er op veel meer plekken verschillen bestaan maar dat lijkt dan weer niet het geval.

Wat is de frequentie van transport stream 2052 in
de 3 fUPC regio's Amsterdam, Rotterdam en Lelystad?
Volgens gegevens uit 2019: 498.0, 530.0, 490.0 MHz.
 
@terrestrial zei:
dan zou je verwachten dat er op veel meer plekken verschillen bestaan maar dat lijkt dan weer niet het geval.

Wat is de frequentie van transport stream 2052 in
de 3 fUPC regio's Amsterdam, Rotterdam en Lelystad?
Volgens gegevens uit 2019: 498.0, 530.0, 490.0 MHz.

Tja 2019 heb je niet zoveel aan, inmiddels een hoop veranderd. Het is jammer dat dtvmonitor weg is en je bij digitalbitrate moet betalen voor die info. Overigens was de NIT jaren geleden ook niet op orde.
 
26 mei 2022.

Kanaal 997. Testbeeld is omgezet van SD/mpeg2 naar SD/mpeg4, 720 x 576 pixels.

Nu zijn alleen nog enkele lokale zenders in mpeg2.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan