Ziggo verhoogt prijzen en neemt jaarlijkse prijsverhoging op in voorwaarden

Ze naaien je.. en liegen ze geven aan maximaal met 3,50 omhoog, echter mijn ouders gaan met 4,50 omhoog, door de volopbellen bundel
 
leuk en aardig algemene voorwaarden, alleen voorwaarden in contract zijn leidend
Wanneer mag een ondernemer de prijs wijzigen?

Dat mag als de overheid zegt dat de prijs hoger wordt, bijvoorbeeld doordat zij de BTW verhoogt. De ondernemer mag u dan aan de nieuwe prijs houden.

Wil de ondernemer om een andere reden de prijs verhogen? Dan mag dat alleen als hij aan alle 3 de volgende voorwaarden voldoet:

Toen u het abonnement afsloot, stond al in de voorwaarden dat de ondernemer de prijs tussentijds mag verhogen. Deze voorwaarden moet u toen ook gekregen hebben. Er moet in staan wanneer en hoe de prijs dan mag verhogen. De ondernemer moet zich daaraan houden.
De verhoging is niet onredelijk. Verschillende situaties zijn onredelijk. Bijvoorbeeld als de ondernemer de prijs binnen 3 maanden nadat u het abonnement hebt afgesloten verhoogt, zonder dat u mag opzeggen. Of als er niet duidelijk in de voorwaarden stond hoe en wanneer de ondernemer de prijs mag wijzigen. "Onder voorbehoud van prijswijzigingen" is te algemeen. U weet dan niet wat u kunt verwachten. Een prijsverhoging is bijna altijd onredelijk als u het abonnement niet mag opzeggen.
De ondernemer laat u vooraf weten dat de prijs gaat verhogen. Hij moet u op tijd laten weten wat de nieuwe prijs wordt. En per wanneer die geldt.

Als de ondernemer niet aan alle 3 de voorwaarden voldoet, mag hij de prijs niet verhogen.



algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn de 'kleine lettertjes' bij een aankoop of dienst. Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt.

De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.

Voor 'algemene voorwaarden' worden ook vaak andere namen gebruikt, bijvoorbeeld: betalingsvoorwaarden, garantiebepalingen, bezorgregeling, servicevoorwaarden of leveringsvoorwaarden. Voor de wet zijn dit allemaal 'algemene voorwaarden'.


wanneer geldig


Gebruikt een ondernemer algemene voorwaarden? Dan moet hij dat aan u vertellen voordat u zijn product koopt of voordat u een overeenkomst met hem sluit. Ook moet hij u vooraf de kans geven om de voorwaarden te lezen. Alleen dan zijn de voorwaarden geldig.

Om ervoor te zorgen dat u de algemene voorwaarden vooraf kunt lezen, kan de ondernemer verschillende dingen doen:

Hij geeft u de voorwaarden voordat u het product koopt of voordat u de overeenkomst met hem sluit. Of hij stuurt ze vooraf per post of mail aan u op. Bijvoorbeeld in een catalogus of bij een offerte.
Is geven of opsturen onmogelijk? Dan mag de ondernemer zeggen waar u de voorwaarden kunt bekijken. Bijvoorbeeld in zijn bedrijf, bij de Kamer van Koophandel of bij de rechtbank. Wilt u de voorwaarden zelf hebben? Dan moet hij ze gratis naar u opsturen.
Verkoopt de ondernemer via internet? Dan moet hij ervoor zorgen dat u de voorwaarden online kunt lezen en downloaden. Is downloaden niet mogelijk? Dan moet de ondernemer ze gratis per mail of post naar u opsturen, als u daarom vraagt.
Verkoopt de ondernemer in een winkel? Dan mag hij de algemene voorwaarden ook duidelijk zichtbaar in de winkel neerleggen of ophangen. Of hij mag ze op de kassabon afdrukken.

In al deze gevallen hebt u voldoende kans om de algemene voorwaarden vooraf te lezen. Daarom zijn de voorwaarden geldig. Het is daarom verstandig om de voorwaarden ook echt te lezen.
 
Ziggo heeft de jaarlijkse prijsverhoging ook in zijn voorwaarden opgenomen.
Slordig om niet te vermelden hoe dat in de voorwaarden is opgenomen. Ik kreeg vorige week een brief hierover en daarin staat dat ziggo naar de inflatie kijkt zoals het CBS dit berekent.

Ze mogen de tarieven indexeren tot een percentage dat het CBS berekend heeft als prijsstijging over het afgelopen jaar. Is er een deflatie, dan verlaagt Ziggo de prijzen niet.

Ik ga overigens 3,75 meer betalen volgens de brief. En omdat ik een zakelijk abonnement heb, ga ik ervan uit dat dit ex btw is.
 
Terug
Bovenaan