Ziggo Sport slecht beeld (25 fps?)

Gisteravond heb ik een deel van de voetbalwedstrijd Atletico Madrid tegen Internationale bekeken via Ziggo Sport (kanaal 14 via DVB-C). Regelmatig viel het beeld kortstondig weg. Er was dan een zwart of grijs beeld te zien, waarna het gewone beeld weer terugkwam. Het geluid ging wel gewoon door. Ik keek met een Humax 5200. Meer mensen last van gehad?
Jazeker, ik constateerde hetzelfde probleem op mijn Humax 5050c.
Ik dacht al even dat er een probleem was met mijn HDMI switch box of Humax, maar de opnames vertoonden hetzelfde probleem:

Ziggo Community: Stroperig beeld Ziggo Sport kanaal 14
(Alleen gaat bij mij het beeld nu af en toe kortstondig op zwart? geluid gaat dan wel door? )
 
Hier worden de 2 V-syncs zoals ik ze beschreef, getoond.
Dank voor het plaatsen van de afbeelding, het ondersteund dus juist mijn uitleg over een V-sync na elk field. Lees nog even je eigen reactie door, je haalt daar fields en frames door elkaar en deed voorkomen alsof er 2 V-syncs in 1 field worden toegepast:
Maar een videoframe wordt onderbroken voor een V-sync, voor het starten van de afbuiging van de beeldbuis.
Het frame begint ook met een V-sync. Zo kom je dan aan 50 fields per seconde.
Je bedoelde misschien wel hetzelfde, maar zo stond het er niet; voor field 1 dus een V-sync en voor field 2 een V-sync zoals in de afbeelding.
Dat is dus precies hetzelfde als filmmode alleen met een term die niemand kent. PSF = progressive in een interlaced jasje.
Film mode (of movie mode) is er alleen in SD-video en was zelfs al onderdeel van het analoge PALplus, die tijd ligt al even achter ons. En naar mijn weten heeft geen enkele omroep in Europa dit actief gebruikt. Als jij er wel een weet die het gebruikte dan houd ik mij aanbevolen.

In HD-video bestaat die term niet meer, maar wordt het gebruikt als PsF (Progessive segmented Frames). En aangezien we hier ook discussiëren over een HD-signaal verwijs ik dus ook naar PsF. En als die term niemand zou kennen, zou ik het ook niet hebben geweten. ;)
Ik begrijp echt niet wat je hier bedoelt. Kun je aangeven waar de door jouw gebruikte notatie 1080i/25 is gedocumenteerd?
Alle video formats welke met een slash geschreven zijn, zijn de EBU-notaties van deze video formats. In officiële documenten van de EBU kom je deze notatie dan ook tegen. Zo maar even een greep uit de vele EBU-documenten: https://tech.ebu.ch/docs/techreports/tr005.pdf Er zijn er nog veel meer, dus Google is in deze je grootste vriend.
 
@Moart'n
Er is een verschil in kennis en internetwijsheid. Wat ik schrijf klopt exact.
Ik denk dat jouw google wijsheid je visie verblindt. Ik haal geen frames en fields door elkaar want 2 fields vormen 1 frame.
Dan kom ik dus op 2 V-pulsen per frame waarvan er 1 de start van een frame markeert. Er is geen aparte framesync.
Zo ziet een interlaced videoframe er uit, met dank aan @Donan :

Interlaced frame.jpg

Hier zie je mooi hoe een interlaced frame er uit hoort te zien, met de 2 fields boven elkaar. Er is een tijdverschil van 1/50 seconde tussen de 2 beelden en dat is mooi te zien, vooral door de overlay.
Dit frame begint met een V-sync waarvan de flank in sync is met de H-sync. De 2e V-sync bevindt zich tussen de 2 beelden.

De Mpeg encoder zal dit als aparte beelden converteren in macroblocken, omdat die in video c.q. fieldmode werkt.
Bij film is er geen tijdverschil tussen de beide fields, omdat de film in de scanner stil blijft staan.
De mpeg encoder werkt dan in frame c.q. filmmode.
Die termen worden nog steeds gebruikt ook bij HD. Bij TV's spreekt men graag van true cinema modus, als men filmmodus bedoelt.

Bedankt voor het plaatsen van het EBU document, maar deze methode van noteren had ik al vermeld, zij het dat de EBU er een slash tussen zet. In de praktijk worden deze notaties echter niet toegepast zie het volgende testbeeld:

vlcsnap-2023-08-05-22h44m30s243.thumb.jpg.acc7e552c9d8f128b9f46665b389ce10.jpg
 
Ja grappig toch?
ik snap ook niet waarom je dit hier nog een keer plaatst en dan hulp vanuit eventueel ziggo zelf verwachten (die zeggen het in onderzoek te hebben )
webcare van ziggo hier of via dat forum maakt niks uit

lees net btw dat het opgelost zou moeten zijn
 
ik snap ook niet waarom je dit hier nog een keer plaatst en dan hulp vanuit eventueel ziggo zelf verwachten (die zeggen het in onderzoek te hebben )
Toen ik dit plaatste was dat dat nog niet zo.

webcare van ziggo hier of via dat forum maakt niks uit
Ik plaatste het hier omdat ik zag dat Jarco hier actief was en ik hoopte dat hij hier aandacht aan zou besteden.
Dat is prima gelukt.
 
@Videopionier Bedankt nogmaals voor je hele epistel, maar je verteld me helaas niks nieuws. Door mij te verwijten dat ik internetwijsheden hanteer diskwalificeer je jezelf een beetje. Het meest grappige daarin is dat je zelf nog een verwijzing naar TotaalTV maakt; over kennis en internetwijsheden gesproken (of juist het ontbreken daarvan ???).

Ik hanteer meer vakliteratuur dan dat jij denkt, ook al staat dat soms op internet. In dat laatste geval zijn het veelal officiële documenten van EBU/SMPTE/DVB/ITU. Ik ben het met je eens dat er op internet veel onzin te vinden is, je moet vooral goed kijken wat de bronnen zijn. Daar hoort TotaalTV zeker niet bij.

De Mpeg encoder zal dit als aparte beelden converteren in macroblocken, omdat die in video c.q. fieldmode werkt.
Bij film is er geen tijdverschil tussen de beide fields, omdat de film in de scanner stil blijft staan.
De mpeg encoder werkt dan in frame c.q. filmmode.
Hoewel het probleem bij Ziggo Sport HD niet in de MPEG-encoding zat maar in het uitzendtraject daarvoor en ik daarop ook helemaal niet doelde, wil ik ook gerust hier op reageren. Filmmode bestaat bestaat bij MPEG-encoding ook niet als term, enkel frame- en field-encoding/decoding:
frame-fields-encoding.jpg


Die termen worden nog steeds gebruikt ook bij HD. Bij TV's spreekt men graag van true cinema modus, als men filmmodus bedoelt.
Ik kaats de bal dan even terug. Geef mij dan maar een officieel document waaruit blijkt dat bij HDTV nog termen als filmmode worden gebruikt. En let wel, het gaat dan om o.a. HD-SDI en dus geen MPEG. Naar mijn weten is er alleen nog PsF, wat weliswaar dezelfde functie vervuld.

True Cinema Mode is een term van Panasonic, elke fabrikant verzint wel wat om eenzelfde techniek aan te duiden, persoonlijk laat ik die termen graag links liggen.
maar deze methode van noteren had ik al vermeld
Hmm, ik zie het zo niet staan maar vooruit. Het klopt dat de EBU-notatie in de praktijk niet echt gebruikt wordt. Ik ben er zelf ook geen fan van en schrijf het dan ook nooit zo.

Tot slot voor diegene die zich afvragen welke vakliteratuur hier dan zoal in de collectie zit en dit ook graag zouden willen lezen, hierbij een aantal titels waarin dit onderwerp aan bod komt:
- Video Demystified: A Handbook for the Digital Engineer - Keith Jack
- Digitale Fernseh- und Hörfunktechnik in Theorie und Praxis - Walter Fischer (bovenstaande afbeelding komt hier uit)
 
@Moart'n
Tsja, wat voor idee denk je dat ik van je krijg als je zoiets schrijft:
Voor een TV-beeldbuis is er een V-sync-puls (burst) na elk field en niet na elk videoframe. En het opvolgende field begint niet nog eens met een burst want dan zou je juist dat field weer overslaan. Twee fields (oneven en even) vormen samen dan een frame, waarin het even field in tijdbasis later is dan het oneven field.
......

Hier haal je de colourburst uit het composite tijdperk aan. In een component signaal zoals hier beschreven zit geen burst meer.
Je verwart kennelijk de frame sequence met de Pal sequence. Daar speelt de colourburst wel een rol in het herkennen ervan.
 
....Filmmode bestaat bestaat bij MPEG-encoding ook niet als term, enkel frame- en field-encoding/decoding:...

...Geef mij dan maar een officieel document waaruit blijkt dat bij HDTV nog termen als filmmode worden gebruikt. En let wel, het gaat dan om o.a. HD-SDI en dus geen MPEG. Naar mijn weten is er alleen nog PsF, wat weliswaar dezelfde functie vervuld.

Man man wat weet je toch weinig van de materie. Ik hoefde niet lang te zoeken. Dit staat in HDMI Specification 1.3:

film-mode.jpg


En had ik al vermeld dat frame-mode en film-mode door elkaar gebruikt wordt zoals zoveel technische termen?

Zo, en nu stop ik met reageren, je bent het me niet waard.
Ik ga nu de medaille in ontvangst nemen die me in dat andere forum is beloofd. :angel:
Hier krijg ik alleen maar azijn over me heen.
 
Terug
Bovenaan