Ziggo-directeur over toekomst van coax: 'Nu geen reden om verder te verglazen'

'Technisch zijn op ons netwerk downloadsnelheden van 10Gbit/s en uploadsnelheden van 1,5Gbit/s mogelijk zijn,, maar we kijken vooral naar wat onze klanten nodig hebben en waar we in de buurt van ons plafond komen.'

Klinkt als weinig visie op de toekomst en voor kijken wat de situatie nu is en hoe je die zoveel mogelijk kunt uitmelken.
 
Nog steeds hetzelfde verhaal dat ze al jaren verkopen, al sinds de eerste internetdiensten over coaxnetwerk.
De klant heeft geen hoge uploadsnelheid nodig, ze vragen er ook niet om.
Fout! Er word wel om gevraagd en de klant kan hem ook goed gebruik, zeker tegenwoordig.

Leuke cirkelredenatie:
wij bieden geen fatsoenlijk upload => dus klant maakt er niet veel gebruik van => dus wij hoeven de upload niet te verbeteren.

Ik zou wel eens de cijfers van glasvezelproviders willen zien wat betreft upload gebruik.
Ziggo blijft zich verschuilen achter eigen, niet openbare, onderzoeken.
Bij het onderzoek van CableLabs speelt ook eerdergenoemde cirkelredenatie. Als het niet word aangeboden, word het niet gekocht / gebruikt.


We know the cable industry is going to come out hard against any definition up upload speed greater than 20 Mbps – since that’s what most cable networks are delivering. In a show of solidarity with the rest of the cable industry, Altice recently announced that it will lower current upload speeds of 35 – 50 Mbps down to 5 – 10 Mbps. This is clearly being done to allow the cable industry to have a united front to argue against faster upload speeds.
Bron: https://blandinonbroadband.org/category/cable/
 
Precies, en stel nu dat Ziggo gelijk heeft, dat bijna niemand een hogere upload nodig heeft.
Dat wil ik best geloven... Maar volgens die theorie kunnen ze dan dus iedereen makkelijk een upload van 100Mbps geven zonder problemen. Want er wordt toch bijna geen gebruik van gemaakt.
Pas dan kan je ook echt monitoren of het toegevoegde waarde heeft.

Hoe dan ook, toegevoegde waarde of niet. In elke discussie met vrienden/familie/kennissen/collega's hebben mensen het over glasvezel en hogere (upload) snelheid. Dat wordt toch aan elkaar gelinkt en is voor veel mensen een argument om te denken dat dat beter is. Terecht of niet.
 
Die verdere verglazing is ook niet nodig op dit moment en vermoedelijk de komende 10-20 jaar ook niet. Dat ziggo zegt dat de upload veel minder gebruikt wordt geloof ik wel en dat dit bij glasvezel soort gelijk is ga ik ook wel vanuit afgezien van een kleine groep die de upload zwaarder belast door bijv. een server te draaien.

Maar men wil de mogelijkheid wel hebben en het heeft wel een meerwaarde. Als jij regelmatig 1 TB backupped naar de cloud duurt dat een tijd als dat via Ziggo moet. Via glas met de symmetrische upload is dat veel sneller, het gaat om de ervaring. Maar je gaat er waarschijnlijk niet perse meer door uploaden.

Het punt is Ziggo zegt dat hun netwerk nu docsis 3.1 ready is, maar toch is nog niet helemaal af. Anders hadden ze overal wel het freq gebied van 85-200 Mhz in gebruik genomen voor de upload streams maar dat lijkt niet het geval. Tevens geven ze veel minder upload snelheid dan er nu al technisch mogelijk is. Ze zijn extreem terughoudend en daar worden ze op afgerekend.
 
Laatst bewerkt:
Waarom? Omdat hij doet waar hij voor aangenomen is? Of ken je hem persoonlijk ;)
 
Met gescheld komen we natuurlijk geen stap verder.
Duidelijk is dat verglazing een enorme investering kost, als ze dat zelf zouden moeten doen. Maar er ligt inmiddels al zoveel in de grond en binnenkort komt bij ons Delta. Ik vrees echter dat Ziggo door Delta wordt gezien als concurrent en dat daar huren van capaciteit niet mogelijk is. Of vergis ik me daarin? Want in dat geval zou het heel eenvoudig kunnen zijn.
 
Terug
Bovenaan