Windows & Linux PC op Sitecom router: Konqueror browser werkt niet

J

JanvDoorn

Hallo,

Ik ben al een tijdje bezig om een lokaal netwerkje op te zetten. Heb een router gekocht (SiteCom DC-207). Daarop heb ik een WindowsXP en een Linux Suse 9.1 machine aangesloten.

Admin pagina van de router, op te roepen via Windowsbrowser: http://192.168.123.254 zegt:

IP-address:            212.83.xx.xx
Subnetmask:            255.255.255.192
Gateway:            212.83.74.193
DNS:                212.142.28.68, 62.108.1.69

De client list van diezelfde admin pagina zegt:
Windows:     192.168.123.123    WINHOSTNAME     00-01-02-xx-xx-xx
Linux:           192.168.123.189   LINUXHOSTNAME    01-00-F6-xx-xx-xx

M.a.w. de router ziet de beide machines !

Vrijwel alles in het netwerk werkt:

- Via Windows/browser heb ik toegang tot Chello.
- De sitecom router werkt als DHCP server. Als ik een ipconfig (Windows) resp. ifconfig (Linux) uitvoer in een DOS-box resp. Linux terminal window dan worden beide IP-adressen die DHCP heeft uitgedeeld, korrekt weergegeven.
- een ping van Windows naar Linux werkt.  Ping 212.168.123.189
- een ping van Linux naar 212.83.74.193 werkt ook (dwz naar de gateway)


Wat niet werkt:

- Een ping van Linux naar Windows.  Ping 192.168.123.123
- Een ping van Linux naar de router.  Ping 192.83.74.192 of ping 192.83.74.254
- Het belangrijkste: de Linuxbrowser (Konqueror) werkt niet. Als ik een url ingeef en druk op return dan beginnen de lampjes van het chello modem op te lichten, maw. de HTTP-request wordt waargenomen door het modem. Vervolgens krijg ik (na enige tijd) een foutmelding: ‘An error occured while loading https://www.google.nl   Timeout on server   Connection was to www.google.nl at port 80’.


Heeft iemand een idee hoe ik de Linuxbrowser aan de praat kan krijgen ?

Vriendelijke groet,
 
T

TeStIcLe

JanvDoorn zei:
Hallo,
<knipperdeknip>
Vriendelijke groet,

probeer die Linux bak eens fixed in testellen achter die router.
dus geen dhcp , maar een vast ip.

b.v.:
IP: 192.168.1.2
Gateway: 192.168.1.1 (je router LAN IP , dus niet je chello Gateway die begint met 212.)
Subnetmask: 255.255.255.0 (je router LAN subnet , dus niet je chello subnet die eindigd met .192)
DNS: 192.168.1.1 (je router LAN IP , maar bij DC-202 deed ik altijd provider IP zo bij jou 212.142.28.68, 62.108.1.69 )

Ik ga er bij dit voorbeeld vanuit dat je router als ; A; intern LAN IP 192.168.1.1 en B: intern subnetmask 255.255.255.0

succes...
 
Topicstarter
Topicstarter
J

JanvDoorn

President,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb het geprobeerd om te zetten:

Allereerst probeer ik de IP-adressen uit je voorbeeld te vertalen.
ipconfig /all (vanuit windows uiteraard)
geeft:

Ethernet-adapter LAN-verbinding:

        Verbindingsspec. DNS-achtervoegsel: arnhem.chello.nl
        Beschrijving . . . . . . . . . . .:
          3Com EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX)
        Fysiek adres. . . . . . . . . . . : 00-01-02-xx-xx-xx
        DHCP ingeshakeld. . . . . . . . . : ja
        Autom. configuratie ingeschakeld. : ja
        IP-adres. . . . . . . . . . . . . : 192.168.123.123
        Subnetmasker. . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Standaardgateway. . . . . . . . . : 192.168.123.254
        DHCP-server . . . . . . . . . . . : 192.168.123.254
        DNS-servers . . . . . . . . . . . : 212.142.28.68
                                            62.108.1.69
        Lease verkregen . . . . . . . . . : donderdag 21 oktober 2004 19:41:13
        Lease verlopen . . . . . . . . .  : donderdag 28 oktober 2004 19:41:13

Jij zegt neem vast IP-adres... YaST opgestart, Network Devices, Network Card, Change, Edit, selecteer 'Static address setup' (DHCP wordt gedeselecteerd), IP-address=192.168.1.2, Subnet mask=255.255.255.0. Vervolgens click op routing, vul in in de combobox 'Default Gateway': 192.168.123.254, Ok, Next, Finish.

Als ik nu een url in de browser ingeef (ook na een reboot van zowel Linux als de router) dan gebeurt er niets meer. Foutmelding in browser: 'an error occured while loading https://www.google.nl/: unknown host www.google.nl'. Klaarblijkelijk is nu DNS naar zijn grootje. LINUXHOSTNAME is verdwenen uit de DHCP client list, zoals was te verwachten.

Wat doe ik fout ? En waarom zou het sjiekere DHCP niet kunnen werken ?
 
V

Virtugon

Vul op jou Linux bak volgende in bij YaST:

IP-Address: 192.168.123.124
Subnetmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.123.254

En heel belangrijk, de DNS servers!!!!!
Primary DNS: 212.142.28.68
Secondary DNS: 62.108.1.69

waarom zou het sjiekere DHCP niet kunnen werken ?
Dat kan aan een aantal instellingen liggen, maar dan zou ik zelf weer een keer SuSE op moeten starten om dat uit te zoeken.
 
Topicstarter
Topicstarter
J

JanvDoorn

Virtugon,

Bedankt voor je antwoord.
Heb je aanbevelingen opgevolgd, zonder resultaat helaas.
DNS doet het weer, maar nog steeds krijg ik een time-server out.

ifconfig zegt:

inet addr 192.168.123.124 Bcast 192.168.123.255 mask: 255.255.255.0
...
Klopt allemaal.

Een ping naar buiten (www.google.nl) lukt ook.

Heeft iemand hier een thuisnetwerk met een windows en een linux machine, waarbij de fysieke adres van de router is gecloned van de netwerkkaart van de windowsmachine ?
 
Topicstarter
Topicstarter
J

JanvDoorn

Probleem is opgelost (dank zij Virtugon :D )
de netwerkkaart (van Sitecom a 11 euro) was niet goed; ingewisseld voor een 3COM... en het werkte meteen...
 
Bovenaan