Status
Niet open voor verdere reacties.

Hans60

Forum Gebruiker
Berichten
16
Abonnement 120 MB.
Thuis hebben wij 5 PC's bedraad aangesloten, 1 PC op de 2e etage staat rechtstreeks op het Modem Cisco EPC3925 (meterkast bgg) en de overige 4 PC's middels een 2e internetkabel (samen met een CAI-kabel in één elektrabuis) van het modem naar een Sweex 8 poorts switch 10/100 Mbps op de 1e etage. Daarnaast gebruiken wij Wifi voor 3 telefoons en een iPad. Wifi wordt versterkt naar boven middels 2 Wifi repeaters Huawei WS320 (1e etage en 2e etage)
Het zijn oudere internetkabels (ongeveer 6-7 jaar oud, vermoedelijk Cat5).
De netwerkkaarten in de PC zijn 100 Mb, de switch dus ook. Kabels vermoedelijk ook. Speedtest Ziggo zojuist geeft 76,04 Mbps down en 12,43 Up.
Ik wil best geld uitgeven voor verbeteringen als ze maar gaan werken, zoals de oude internetkabels vervangen door nieuwe Cat 5e kabels, zelf de RJ45 stekkers aanmaken (nog tang kopen), de huidige 10/100 Mbps switch op de 1e etage en de wifi repeaters op de 1e/2e etage vervangen door een goede router, denk nu aan de Asus RT-AC87U. Maar ben ik er dan??

De huidige internetkabel naar de 1e etage zit thans samen met een CAI kabel in één electrabuis. Deze zal moeten worden vervangen door een CAT5E óf als het kan en past en buigzaam is (in de standaard electrabuis), door direct maar een CAT6 kabel (wie heeft hier ervaring mee?).

Of moet ik ook de netwerkkaarten vervangen? En zo ja, kan een leek dat zelf vervangen? Of moet er nog meer worden gewijzigd voor stabiel en snel internet, zowel bedraad als via Wifi?
We hebben trouwens 4 Dell desktop PC's (2x XPS8300 uit 09-2011, 1x Inspiron 660MT BTS uit 10-2012 en 1x Inspiron 580 MT uit 04-2011) en ik heb 1 PPC van mijn werk waar ik niets aan kan/mag wijzigen (ook de netwerkkaart niet).
Wie wil mij helpen? Alvast bedankt voor het meedenken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

CeeS

Legend (✝ 2016)
Berichten
12.357
De PC die rechtstreeks op de Modem zit, is dat een XPS8300 ?
Wat ik kan vinden op internet zou een XPS8300 al een gigabit ethernet kaart moeten hebben. Als hij op 100Mbit mode staat, dan is de kwaliteit van je netwerk kabel niet goed genoeg. Een CAT5e kabel moet voldoende zijn voor Gigabit, maar bij korte lengtes zou CAT5 ook moeten werken, hoewel niet ideaal. Als je dus een computer hebt met gigabit interface kun je daarmee je kabels testen. Als je in plaats van de switch op de eerste verdieping een gigabit computer aansluit kun je daarmee testen of de kabel goed genoeg is. Bij de eigenschappen van de netwerk kaart in de systeem-tray of via het netwerkcentrum in windows kun je de huidige modus van je netwerk kaart controleren.

Of je een computer kunt ombouwen met een losse gigabit kaart is afhankelijk van hoeveel vrije slots je nog hebt op het moederbord. Om dat zeker te maken moet je de kast even openmaken en kijken of en nog een PCI (of pci-express) kaart kwijt kunt in de kast.

In elk geval is het aan te raden om in elk geval de 100Mbit switch te vervangen voor een gigabit exemplaar. Nu is de switch de beperkende factor en die kan ervoor zorgen dat je totale snelheid zelfs lager wordt dan de 100Mbit die hij moet kunnen leveren omdat hij de 120Mbit niet aan kan.
Met een gigabit switch en meerdere computers van 100Mbit daaraan kan je modem de totale bandbreedte toch nog enigszins benutten omdat dit dan verdeeld wordt over alle computers waardoor het totaal wel op 120Mbit kan uitkomen.

Verder zijn "Wifi versterkers" en/of "Wifi repeaters" ook funest voor je wifi snelheid. Dit omdat elke versterker in je netwerk de snelheid doet halveren, want de repeater herhaalt alles wat hij binnenkrijgt en wacht daarmee dus tot de hoofd-wifipost zijn mond houdt. Door dat herhalen is maar de helft van de tijd beschikbaar om data te versturen via wifi door je modem/router. Met een tweede repeater halveert het nog een keer en hou je dus maar een kwart over van de maximale snelheid. Verder hoort de 2e verdieping misschien de begane grond niet en wacht dan niet tot het kanaal 'stil' is als hij het gaat herhalen. Daardoor kunnen begane grond en 2e verdieping tegelijk uitzenden. Wifi clients die ze wel beiden horen kunnen dan gestoord worden en langzamer werken.
Voor een goede dekking in huis kun je beter losse accesspoints gebruiken die je met een kabel verbindt met je modem en op aparte wifi kanalen laat werken zodat die elkaar niet kunnen storen. En je hebt dus al kabels naar de 1e en 2e verdieping lopen begrijp ik, dus als je daar een los accesspoint op eigen kanalen neerzet (of router als accesspoint ingesteld) zal dat je snelheid enorm verbeteren. Je bekabelde computers kun je dus ook op die accesspoint/routers aansluiten omdat daar meestal ook een 4 poorts switch in zit.

Als je zelf kabels wilt maken kun je beter via aansluitdozen werken waar je een korte kant-en-klare cat5e/cat6 kabel in kunt steken. Aankijpen van RJ45 op kabel kan na enige tijd problemen geven omdat kabel met harde kern andere stekkers nodig heeft dan kabel met flexibele kern. Een standaard CAT5e/6 kabel kun je veel makkelijker afwerken in zo'n aansluitdoos. Zie voor een voorbeeld hoe je dat kunt doen hier. (Er zijn meer websites waar je misschien goedkoper spullen kunt krijgen, de link geef ik alleen omdat hier een goed overzicht te vinden is hoe je het kunt aanleggen en waar je tegenaan kunt lopen.)

Resumerend:
Test eerst je bestaande kabels even met een computer die een gigabit poort heeft, test die computer desnoods eerst met een (korte) CAT5e of CAT6 kabel die je rechtstreeks op het modem aansluit, zodat je zeker weet dat een computer in gigabit mode kan werken. Als de kabels niet goed zijn dan vervangen door CAT5e of CAT6. Dan Switch vervangen en Wifi opknappen. En extra netwerk interface in de pc's inbouwen waar dat kan.
 
Topicstarter
Topicstarter
H

Hans60

Forum Gebruiker
Berichten
16
antwoord op vragen Cees

De PC die rechtsreeks op het modem is aangesloten is de Dell Inspiron 580MT. In één van de PC's XPS8300 (beiden op de 1e etage) heb ik via Configuratiescherm-Netwerk en Internet-Netwerkcentrum-Verbindingen-LANverbinding-(daar staat snelheid 100,0Mbps)-in TAb Algemeen geklikt op Details-daar staat "Broadcom Netlink (TM) Gigabit Ethernet". Ik weet niet wat dit betekent, is dit de netwerkkaart?.
En betekent dit dat deze PC al een Gigabit netwerkkaart heeft? Op deze PC heb ik gister de Ziggospeedtest gedaan (snelheid zie mijn eerste bericht).
Is er nu al iets meer te zeggen? (de snelheid op de 4 PC's op de 1e etage worden denk ik sowieso gedrukt door de switch van 100 Mbps).
 
Laatst bewerkt door een moderator:

CeeS

Legend (✝ 2016)
Berichten
12.357
In één van de PC's XPS8300 (beiden op de 1e etage) heb ik via Configuratiescherm-Netwerk en Internet-Netwerkcentrum-Verbindingen-LANverbinding-(daar staat snelheid 100,0Mbps)-in TAb Algemeen geklikt op Details-daar staat "Broadcom Netlink (TM) Gigabit Ethernet". Ik weet niet wat dit betekent, is dit de netwerkkaart?.
En betekent dit dat deze PC al een Gigabit netwerkkaart heeft?
Ja, de netwerk kaart is dus al een gigabit ethernet kaart en dus geschikt voor 1000Mbit. Alleen hij staat nu in de 100Mbit modus geschakeld.
Dat komt omdat hij aangesloten zit op je Switch, en die is maar 100Mbit.

Als je die PC rechtstreeks op je modem zou aansluiten zou de netwerkkaart in de 1000Mbit modus moeten gaan en zul je wel 120Mbit met de speedtest van https://speedtest.ziggo.nl moeten halen.

Op deze PC heb ik gister de Ziggospeedtest gedaan (snelheid zie mijn eerste bericht).
Is er nu al iets meer te zeggen? (de snelheid op de 4 PC's op de 1e etage worden denk ik sowieso gedrukt door de switch van 100 Mbps).
Die speedtest van 76Mbit down en ruim 12Mbit up is dan wat je kunt verwachten. Een stuk minder dan de 100Mbit die in theorie de swich zou moeten kunnen leveren, maar omdat de snelheid van je modem nu hoger is dan de 100Mbit van je switch zal de communicatie gaan smoren waardoor je netto lager uitkomt.

Je kunt misschien proberen om de switch er tussenuit te halen en je PC eens als test rechtstreeks op die kabel die van je modem naar de switch gaat aansluiten ?? Dan kun je kijken of je kabel wel geschikt is voor gigabit. Dan zou je bij de LAN-Verbinding (waar nu 100Mbit staat) 1000Mbit (of 1Gbit) moeten zien staan. Blijft daar dan 100Mbit staan, dan moet je de kabel ook vervangen.
 

hmolen

Forum Gebruiker
Berichten
428
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik had toevallig hetzelfde probleem afgelopen weekend toen ik mijn modem vervangen heb voor de 200Mb Cisco (Docsis3).
Ik kwam niet hoger dan 60Mb down.
Even een andere kabel eraan gehangen en toen wel 200Mb down.
Ik heb toen mijn oude (6-7 jaar) kabel eruit gehaald en een nieuwe cat5e met plastic kern tussen de draad-paren ertuseen gezet.
Alles is nu 200Mb, behalve 1 PC die nog op de oude kabel zit.
Vervang je kabel en het euvel is opgelost.
Trouwens, als je de helpdesk belt op 1200 vertellen ze je meteen dat je op half duplex staat en dat je dus problemen met je aansluiting heb.
 
Topicstarter
Topicstarter
H

Hans60

Forum Gebruiker
Berichten
16
Ik heb de Dell XPS8300 met de Broadcom Netlink (TM) Gigabit Ethernet kaart rechtstreeks op de kabel die vanaf het modem naar de 1e etage gaat aangesloten en er staat nog steeds 100,0 Mbps en de speedtest van ziggo geeft momenteel 71,41/12,4. Dus als ik het goed begrijp is het nu zeker dat in ieder geval de kabel naar de 1e etage moet worden vervangen.

Vraag 1a. Wat is verstandig, kabels van het type CAT5e of CAT6?
Zoals al gezegd loopt door dezelfde elektrabuis waar deze nieuwe kabel naar de 1e etage gaat, ook nog een CAI kabel.
Vraag 1b. Ik lees zojuist ook dat je CAT6 kabels hebt (misschien geldt dit ook voor de CAT5e) met een stugge kern en met een flexibele kern. Waarschijnlijk kan ik dan in ieder geval beter de flexibele variant kiezen anders wordt het moeilijk deze kabel samen met de CAI-kabel te trekken. Iemand ervaring hiermee?

Vraag 2. Is het verstandig om de switch op de eerste te vervangen door een router van Asus type RT-AC87U?
Deze router komt erg goed uit de test. Dan kunnen ook de 2 Huawei WS320 Wifi repeaters verdwijnen. De repeaters (1e en 2e etage) versterken het Wifi signaal, maar als ik het allemaal goed begrijp verlagen deze daarentegen juist weer de Wifi snelheid.

Op deze switch op de 1e etage staan overigens aangesloten: 3 standalone PC's, 1 Sony PS3, 1 PPC (werk, waarin/-aan ik niets mag/kan wijzigen), 1 HP officejet Pro 8500A Plus printer waar de 3 standalone PC's op de 1e etage op printen en de rechtstreeks op het modem aangesloten standalone PC op de 2e etage op print.

Vraag 3. Is de voorgestelde wijziging in vraag2 de juiste oplossing voor het instabiele en trage/wegvallende Wifi?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

hmolen

Forum Gebruiker
Berichten
428
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik heb de Dell XPS8300 met de Broadcom Netlink (TM) Gigabit Ethernet kaart rechtstreeks op de kabel die vanaf het modem naar de 1e etage gaat aangesloten en er staat nog steeds 100,0 Mbps en de speedtest van ziggo geeft momenteel 71,41/12,4. Dus als ik het goed begrijp is het nu zeker dat in ieder geval de kabel naar de 1e etage moet worden vervangen.

Vraag 1a. Wat is verstandig, kabels van het type CAT5e of CAT6?
Zoals al gezegd loopt door dezelfde elektrabuis waar deze nieuwe kabel naar de 1e etage gaat, ook nog een CAI kabel.
Vraag 1b. Ik lees zojuist ook dat je CAT6 kabels hebt (misschien geldt dit ook voor de CAT5e) met een stugge kern en met een flexibele kern. Waarschijnlijk kan ik dan in ieder geval beter de flexibele variant kiezen anders wordt het moeilijk deze kabel samen met de CAI-kabel te trekken. Iemand ervaring hiermee?

Vraag 2. Is het verstandig om de switch op de eerste te vervangen door een router van Asus type RT-AC87U?
Deze router komt erg goed uit de test. Dan kunnen ook de 2 Huawei WS320 Wifi repeaters verdwijnen. De repeaters (1e en 2e etage) versterken het Wifi signaal, maar als ik het allemaal goed begrijp verlagen deze daarentegen juist weer de Wifi snelheid.

Op deze switch op de 1e etage staan overigens aangesloten: 3 standalone PC's, 1 Sony PS3, 1 PPC (werk, waarin/-aan ik niets mag/kan wijzigen), 1 HP officejet Pro 8500A Plus printer waar de 3 standalone PC's op de 1e etage op printen en de rechtstreeks op het modem aangesloten standalone PC op de 2e etage op print.

Vraag 3. Is de voorgestelde wijziging in vraag2 de3 juiste oplossing voor het instabiele en trage/wegvallende Wifi?

Als je de keus hebt, cat6 met flexibele kern, beetje duur, maar dan ben je weer jaren klaar.
Als je de switch oor een router vervangt moet je je ziggo router in bridge mode zetten, en je raakt je WiFi dan kwijt (incl. hotspots). Of het je WiFi problemen oplost kan ook aan andere oorzaken liggen.

Ik zou dus de WiFi doos niet opsluiten maar gewoon ergens op 2 meter hoogte zetten, zodat je dan het beste signaal hebt, maar er kunnen andere factoren meespelen (DECT foon, andere WiFi signalen, probeer eens op 5Ghz te werken, etc.)
 
Topicstarter
Topicstarter
H

Hans60

Forum Gebruiker
Berichten
16
De financiën vind ik een minder probleem dan de telkens wegvallende internetverbinding (in bedraad netwerk IP-conflicten, internet valt helemaal even weg (modem resetten of stekker uit de Switch) en traag internet en wat betreft de WIFI, traag en wegvallend netwerk).

Dus CAT6 met flexibele kern, kan dat samen in een standaard elektrabuis worden getrokken?

Als ik genoemde router aanschaf ter vervanging van de switch, moet het Cisco modem dus in Bridge? en kan ik buitenshuis geen WIFI hotspots meer gebruiken??? Dat zou jammer zijn. Begrijp dat dat een keuze is.
Iemand anders een betere oplossing hiervoor? Nieuwe GB switch en dan voor het WIFI?? Voorwaarde: Stabiliteit en snelheid gewenst, nogmaals de financiën vind ik niet zo'n probleem. Mag best wat kosten, als ik er dan maar voor langere tijd met plezier on zonder problemen gebruik van kan maken.
 

CeeS

Legend (✝ 2016)
Berichten
12.357
Dus CAT6 met flexibele kern, kan dat samen in een standaard elektrabuis worden getrokken?
Dat hoeft niet persé. Een standaard vaste-kern kabel kan ook door een electrabuis, maar is afhankelijk van de dikte van je coax kabel en hoeveel bochten er in zitten. Wel zul je vrijwel zeker de kabel alleen kunnen trekken samen met de coax en niet los via een trekveer (dus eerst de coax verwijderen en dan samen erin trekken, maar je kunt wel kijken of je de nieuwe kabel erin kunt trekken via de oude kabel die je eruit trekt. De aders over een flinke lengte van de buitenisolatie ontdoen en strak in elkaar draaien met de nieuwe kabel en strak isolatietape er omheen zodat de losse aders niet dikker zijn dan de buitenkant van de kabel en dan duwen en trekken lukt het misschien.
Mocht je flexibele kabel gebruiken dan wel de juiste stekkers erbij kopen. Daar zit verschil in tussen flexibel en vaste kern.

Als ik genoemde router aanschaf ter vervanging van de switch, moet het Cisco modem dus in Bridge? en kan ik buitenshuis geen WIFI hotspots meer gebruiken??? Dat zou jammer zijn. Begrijp dat dat een keuze is.
Iemand anders een betere oplossing hiervoor? Nieuwe GB switch en dan voor het WIFI?? Voorwaarde: Stabiliteit en snelheid gewenst, nogmaals de financiën vind ik niet zo'n probleem. Mag best wat kosten, als ik er dan maar voor langere tijd met plezier on zonder problemen gebruik van kan maken.
Je modem hoeft niet in bridge hoor. Je kunt ook met de router-achter-router optie werken, of je kunt ook de genoemde Asus router als accesspoint laten werken. Je kunt ook zelfs de WiFi van het modem in takt laten zodat je beneden de wifi van je modem kunt gebruiken en elders in huis de wifi van je Asus. Al die opties kun je later nog wijzigen, dus ik zou beginnen met een router-achter-router en kijken of je dan nog alles kunt wat je wilt.
 
Topicstarter
Topicstarter
H

Hans60

Forum Gebruiker
Berichten
16
Allereerst hartelijk bedankt voor het meedenken, de gegeven antwoorden en voor het aandragen van diverse opties c.q. voorstellen.

1) Je kunt ook met de router-achter-router optie werken, of 2) je kunt ook de genoemde Asus router als accesspoint laten werken. Je kunt ook zelfs 3) de WiFi van het modem in takt laten zodat je beneden de wifi van je modem kunt gebruiken en elders in huis de wifi van je Asus (weet niet hoe ik een citaat moet knippen, vandaar deze rode tekst).

Er wordt voorgesteld om te starten met de optie 'router-achter-router'.
Ik ken de 3 aangedragen opties niet en weet helaas ook niet de verschillen en/of de redenen waarom je voor het een of voor het ander zou kiezen.
Wil je mij misschien uitleggen waarom je deze optie als eerste kiest en als het niet te veel werk is, wat de verschillen zijn tussen de 3 opties.
En als laatste zou ik heel dankbaar zijn -er van uitgaande dat dit voor mij de beste optie is-, als dan ook kan worden aangegeven hoe ik de 'router-achter-router' optie in mijn situatie kan realiseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan