• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Wie gebruikt er uPnP?

René

Moderator
Berichten
9.885
Internet
  1. KPN
Op mijn router heb ik de mogelijkheid op uPnP aan te zetten.
Als ik dat doe krijg ik in windowsXP meteen een extra netwerk verbinding erbij, een "internet gateway".
Als je naar de properties van die internet gateway gaat dan kan je daar weer services toevoegen.

Iemand enig idee waar het eigenlijk voor is ???
 
Nou, zonder uPnP kan je geen bestanden verzenden/gesprekken voeren/whiteboard gebruiken e.d. via MSN
 
Zo moeilijk is het niet hoor om "poorten te redirecten", staat meestal wel aangegeven in de handleiding (in ieder geval bij de draytek wel).

Zelf gebruik ik geen UPNP omdat de Draytek Vigor 2200E dat (momenteel) niet ondersteunt (misschien later met een firmware upgrade). Dus veel nut vind ik het persoonlijk niet hebben de UPNP functie, tis wat makkelijker omdat je dan niet zelf hoef te kijken wat je moet gaan redirecten maar als je dat eenmaal onder de knie hebt is het een eitje om een programma goed werkend te krijgen.
 
Ik gebruik UPnP op m'n Repotec RP-IP515H router. Zonder UPnP is de voice en video chat van MSN zover ik weet niet werkende te krijgen, Deze werkt namelijk niet via een vaste poortrange. Zelfs in DMZ werkt het niet, met UPnP echter wel.
 
Dat komt omdat MSN kijkt naar wat je ipadres is, in het geval van een lokaal netwerk is dat dus bijv 192.168.0.2, en dan tegen de voiceservice van msn zegt "connect eens met 192.168.0.2", wat dus niet gaat werken. Met uPnP weet MSN wat zijn externe adres is (of stuurt hij zn lokale én externe adres, dat weet ik niet precies), en daardoor komt alles goed.

@The Enforcer:
Lang niet alles is werkend te krijgen door poorten te redirecten...
Verder vind ik je onderbouwing nogal vaag... Je vind uPnP niet nuttig omdat je router het niet ondersteunt? That's the other way around pal
loveit.gif

Mijn router ondersteunt dat helaas ook niet :'(
 
Remboooo zei:
@The Enforcer:
Lang niet alles is werkend te krijgen door poorten te redirecten...
Verder vind ik je onderbouwing nogal vaag... Je vind uPnP niet nuttig omdat je router het niet ondersteunt? That's the other way around pal
loveit.gif

Mijn router ondersteunt dat helaas ook niet :'(
Uhm .. ik heb het misschien wat verkeerd uitgedrukt denk ik :)

Ik bedoel dat ik persoonlijk de UPNP functie niet echt nuttig vind (voor mijn gebruik dan). Liever heb ik gewoon dat ik zelf kan bepalen welke poorten er open moet worden gehouden door de router zodat ik exact weet waar alle pakketjes naar toe gaan en dit zelf evt. kan aanpassen.

En je zegt dat lang niet alles werkend is te krijgen, ik heb geen problemen met het niet kunnen verzenden/ontvangen via bepaalde progs. Voorderest kan ik me ook zo 1/2/3 geen programma bedenken wat niet zonder die UPNP kan werken. Alleen de videoconferencing / voicechat zou een probleem worden als ik dat zo lees op diverse fora. In principe is (bijna) alles in te stellen in je router dmv port redirecten, voorderest gebruik ik dat video en voice gebeuren niet dus is dat niet van toepassing voor mijn gebruik.
 
muiz zei:
https://grc.com/UnPnP/UnPnP.htm
File stats for: UnPlug n' Pray

Last Updated:
Size: 22k Dec 28, 2001 at 14:47
(357.48 days ago)

Lekker betrouwbaar ook, dat is een bug van een jaar geleden en zal waarschijnlijk wel opgelost zijn in de diverse patches die al door Windows Update (of SP1) zijn gedaan (weet dit niet zeker, maar het lijkt me niet dat Microsoft zo'n Security Hole er voor een jaar in laat zitten).

[edit]
Nog even over de Voice/Video faciliteiten, komt van de Draytek FAQ:

How can I use Voice facilities in MSN Messenger or Netmeeting ?

The voice/video features of the latest versions of Microsoft Netmeeting and MSN are generally incompatible with NAT routers (not specific to the Vigor); this is mostly down the the H.323 protocol that they use and the randomising of port numbers ( NAT normally relies on port numbers to keep track of whose data is whose). Some features of these programs can be made to work by opening the Vigor's DMZ (see NAT Setup) to a single local PC, but it is not currently possible to run all features.
Aangezien ik totaal niet geinterreseert ben in de voice en video faciliteiten zou ik dus bij god niet weten wat nu wel werkt als je de DMZ optie gebruikt en wat niet. Maar als ik hun mag geloven zouden sommige dingen wel kunnen werken.
[/edit]
 
Ik weet genoeg, zolang ik het niet nodig heb laat ik het lekker uitstaan!
 
Terug
Bovenaan