• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Wat is digitaal?

R

Royalty

Goed, even hier posten, omdat de filter op het werk vindt dat blo-otje absoluut niet kan en duidelijk pr0n is....
Uitleg voor dit topic: https://chelloo.nl/Ziggo/index.php?PHPSESSID=2ba7a461e4b4f5223c322619a686e500&topic=15987.msg167423;topicseen#new

Goed, wat is digitaal? Digitaal is niks anders als enen en nullen die achter elkaar staan om zo data op te slaan. De hele wereld is analoog, dus waarom wil je dan digitaal? Omdat digitaal minder storings gevoelig is. Door enen en nullen te definieeren als voltage niveau's, kun je dezelfde enen en nullen zonder storing aan de andere kant van de lijn eruit halen. Dus als een een 5V is, dan is 4,5 volt ook nog een 1 en is 5,5 volt ook nog een een. Dat is een beetje het idee. Maar omdat de wereld analoog is en jij alleen maar analoog kunt interpreteren, moet op een gegeven moment een digitaal signaal omgezet worden naar analoog.

Hoe zit het nou met televisie dan? Nou de oude manier om televisie te ontvangen, is door af te stemmen op een bepaalde frequentie, waarop een andere frequentie is gemoduleert. Vervolgens wordt de afgestemde frequentie (draaggolf) van het totale signaal afgehaald en hou je het televisie signaal over. Omdat frequentie storings gevoelig is, krijg je kleine wisselingen in het uiteindelijke signaal. Dit is storing of ruis op het beeld. Met DVB heb je hier dus geen last van.

Eerst moet dus het analoge signaal omgezet worden naar digitaal. Hierbij verlies je al een deel van de informatie. Dit komt door de manier waarop digitaal werkt. Een analoge golf wordt opgedeeld in stukjes en op elk stukje krijg je een waarde. Deze waarde wordt dan digitaal geinterpreteerd met een digitaal 'woord' van enen en nullen. Wij tellen in het decimaal stelsel. Als je een maximaal niveau verschil hebt van 5 en je gebruikt 4 bits, dan staat elke bit voor een variatie van 1/16 van 5. Dat is dus de kleinste stap die je kunt maken. Alles wat 1/32 van het stapje af zit, wordt dus niet meegenomen. Je kunt dus zeggen, hoe meer bits, hoe beter de kwaliteit. Alleen, meer bits, is meer data en meer data is meer bandbreedte en bandbreedte kost geld. Digitaal opnemen gebeurt (professioneel) op 270Mbit/s, maar dit is niet te verzenden (teveel data). Daarom wordt er compressie toegepast om het aantal bits te verminderen en toch de data te behouden. Hierbij geldt weer, hoe meer bits, hoe beter de kwaliteit. Bij compressie wordt dus weer data verloren en telkens als analoog moet worden omgezet naar digitaal of andersom, treedt er verlies van kwaliteit op.

Doordat digitale televisie geen HD televisie is, maakt het dus niet uit of de mediabox of de televisie zelf het signaal omzet. Dit levert praktisch geen winst op. Bij HD televisie (dus ook HD signaal) is het een ander verhaal. Hierbij worden pixels gestuurd, in plaats van PAL. Pixels hebben een digitaal 'woord' om hun kleur aan te geven. Bijvoorbeeld 4 bits per kleur (RGB) om de intensiteit per kleur aan te geven. Daarom heeft de HD-decoder ook een digitale uitgang. Anders heb je er namelijk niks aan.

Hopelijk klopt mijn uitleg een beetje. Dit is tenminste wat ik heb geleerd. Ik hoop ook dat het een beetje duidelijk is. Commentaar (kritiek, of positieve feedback) is altijd welkom...
 
Terug
Bovenaan