• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Wat is anno oktober 2013 een geschikte Harde Schijf

Status
Niet open voor verdere reacties.
OK, had ik over heen gelezen. Zes maanden dus, maar dat is wat heel anders dan 3 (of 5?) jaar of niet? Zo'n aanbieding is m.i. alleen interessant als je beslist dit type schijf nodig hebt, om welke reden dan ook.

Waarom zou je voor zo'n schijf kiezen boven een gloednieuwe met de dubbele capaciteit en een veel betere garantie voor een paar tientjes meer?
 
Heren doktoren, laten we het gezellig houden. De patiënt is genezen en zit al weer thuis op de bank. Ik zou zeggen, laten onze lezers maar zelf uitmaken wat voor hen belangrijk is. Jullie informatie was voldoende om mij te helpen, zo zal het ook bij anderen wel gaan.

p.s. het logisch kopiëren van grote data hoeveelheden laat mij nog niet los.
Ik ben geen linux gebruiker, maar dacht eraan is het mogelijk als ik Gparted vanaf de LiveCD heb draaien om als een stap 2 vanaf een USB stick een ander linux programma te laden die wel logisch kan kopiëren. en dat dit alles werkt met een niet te spartaanse gebruikers interface.
Dat zou dan een mooie, elegante en snel werkende oplossing zijn. Iemand?

@Riparius. Ik kwam met een zoek opdracht met je aanwijzing franse handelaar op ebay.fr uit. Een directe link werk altijd prettiger :)
 
Eerst even over je kopieer problemen. Je kunt met de Gparted CD wellicht niet kopiëren vanuit de GUI, maar je kunt ook een terminal interface opstarten. Ik heb het nooit geprobeerd, maar het zou mij niet verbazen als je daarmee kopieer opdrachten kunt uitvoeren. Overigens is het wel verstandig om steeds de nieuwste versie van Gparted te gebruiken. Er kunnen foutjes uitgehaald zijn, er wordt rekening gehouden met de nieuwste hardware enz. Ik hoop dat jouw drie jaar oude versie van Gparted de 1MB partitie tabel al aanmaakte, en niet de oude 63 blok tabel.

Onze vriend Riparius is een beetje streng in de leer. Van hem mag je schijven toepassen met een 3Gb aansluiting, maximaal 1TB groot en met 512 byte sectors, omdat de Humax die zelf kan formatteren. Van formatteren met Gparted wil hij niets weten.

Wat is er nu aan de hand?

  1. De software van de Humax is gebaseerd op een 32 bit Linux 2.6 versie, en die Linux kan schijven aan tot maximaal 2TB. De Humax programmeurs hebben een scriptje gemaakt waarmee ze de schijven van hun PVR kunnen partitioneren en formatteren. Daarbij waren ze een beetje gemakzuchtig, en dachten aan schijven tot maximaal 1TB. Dat was waarschijnlijk makkelijker te programmeren. Ook bij het rekenen met vrije ruimte etc. hebben ze dezelfde gemakzucht toegepast. Linux zelf heeft echter geen enkel probleem met schijven van 2TB, zodat de Humax in de praktijk prima functioneert met die schijven. Je moet die schijven alleen buiten de Humax partitioneren en formatteren omdat het Humax scriptje dat zelf niet kan.
  2. De schijven worden gepartitioneerd met de MS-Dos labeling. Da is een heel oude vorm van labeling die oorspronkelijk uitging van schijven met tracks van maximaal 63 sectors, 255 heads en 1024 cylinders. Daarmee konden schijven tot maximaal 8GiB gebruikt worden. Op de eerste track van 63 sectors werd dan partitie tabel geplaatst. Deze wijze van schijfindeling en aansturing is al lang verlaten, maar nog steeds werd een partitietabel van 63 sectors aangemaakt. Dit levert bij raid sets allerlei alignment en daarmee performance problemen op, en vandaar dat er bij Windows 2000 en Windows 2013 al een tooltje was om betere partitietabellen te gebruiken. Moderne operating systemen gebruiken standaard altijd een 1MB partitietabel. De Humax doet dat niet, en bij moderne schijven vanaf 1TB met die 4kB sectors hebben krijg je door die 63 (512 byte) sector partitietabel een gruwelijk misalignment. Tenzij je dus van plan bent schijven kleiner dan 1TB te gebruiken, zul je altijd je schijven buiten de Humax moeten partitioneren en formatteren met bijvoorbeeld Gparted.
  3. Moderne schijven hebben een 6Gb interface, maar kunnen altijd middels een jumpertje op 3Gb ingesteld worden. Soms gaat het goed zonder zo'n jumber (dat zou eigenlijk moeten), maar voor de zekerheid kun je er beter eentje plaatsen.
Conclusie: Humax had die 1TB en partitietabel problematiek al lang aan kunnen passen met een firmwareupgrade. Het kost een programmeur nog geen dag om die probleempjes op te lossen. Het zou mij niet verbazen als de 5400 wel aangepast is, want dat is feitelijk een 5200 met een 1TB schijf. Maar zolang als Humax geen zin heeft om die aanpassingen te doen kunnen we ze zelf doen met Gparted. Een beetje omslachtig, maar technisch volkomen correct.
 
Hoi hier Zig_go met een aanvulling.

Voor een buurman een 1Tb Samsung HD103SI 1Tb/R5400/32M (2010-04) ingebouwd, bestelt deze keer via de link van Riparius :pompom: https://www.ebay.nl/itm/161009448451 voor totaal 58 euro.
Ging allemaal heel vlotjes. Makkelijke bestelling, snelle levering (nadat monsieur Tati van het lokale office de poste nog streng was toegesproken.)
Eigen Humax ligt nog open, dus kabeltjes eraan, Humax ziet al dat het een niet EXT3-geformatteerde schijf is, dus vraagt "wil ik 'm formatteren".
Ja, graag en na max. 5 minuten was de schijf klaar om bij de buurman in te bouwen.
Via een externe USB-harddisk dockingstation de oude bestanden van de 320Gb disk naar de nieuwe 1Tb gekopieerd. Let op: dit kan wel 9-12 uur duren en al die tijd kan je de Humax niet meer bedienen. Dus kies je tijdstip slim.

Mijn Humax ligt nog open omdat het kopiëren van de oude bestanden nog niet vlotjes gaat :sad:
De belangrijkste directory van mijn oude 1TB bron disk is ONZICHTBAAR geworden. Hij is er wel, maar vertoond zich niet in de HUMAX opstelling.
Hang ik bron & doel aan de controller en Ubunto, zie ik ze wel, maar kan alleen van doel naar bron kopieren, wat nu niet de bedoeling is :no:. Wordt vervolgd.
 
Ik heb mijn nieuwe 5200 voorzien van een 2TB Western Digital AV schijf. Partitionering en formattering vanzelfsprekend met Gparted.

Quantis (de distributeur van Humax) heeft toegegeven dat de wijze van formattering die de Humax gebruikt feitelijk verouderd is, en dat externe formattering naar tevredenheid werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan