• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Wat heb ik nodig: hub, switch of router...?

Status
Niet open voor verdere reacties.
J

J van E

Vandaag is Ziggo all-in-1 geinstalleerd. Het modem staat nu op een andere plek dan mijn vorige modem. Vanaf mijn vorige modem lopen drie ethernetkabels naar boven het huis in. Nu moeten die drie kabels verbonden worden met het nieuwe Ziggo modem.

Ik wil niet al die kabels compleet opnieuw vanaf het nieuwe Ziggo modem naar boven trekken (moet ik ALLES vervangen, dwars door het huis!) dus nu was het mijn idee om ALLEEN een nieuwe kabel te leggen van het nieuwe Ziggo modem naar de plek waar het oude modem stond en daar wil ik de boel met elkaar verbinden. Alleen... hoe...?

Moet ik op de plek van het oude modem een hub neerzetten of een switch? Een router lijkt me teveel van het goede... (?). Iermand enig idee wat te doen?

Trouwens (andere vraag), het leggen van een kabel naar het oude modem is al lastig... Ik dacht er dus aan om een powerplug homeplug (of hoe die ook heten) te gaan gebruiken: in het stopcontact bij het nieuwe modem en de andere plug bij het oude modem, alleen begrijp ik dat de snelheid van het internet dan een stuk lager is/wordt...? En dan helemaal als ik aan de ene plug nog een hub of switch hang ook...? En eigenlijk moeten die stopcontacten in dezelfde groep zitten...? Hm, dit is misschien meer iets voor een apart topic... Het is allemaal wat ingewikkelder dan ik dacht. ;)
 
Nee, gewoon een switch plaatsen op de plek van het "oude" modem en een utp naar het ziggo-ding. Powerline meuk lijkt me hiervoor niet de beste oplossing.
 
Ik denk dat die wel gaat werken.

pvd
 
Bij switches zijn er ook nog een aantal zaken waar je eventueel naar kunt kijken.

Voorbeelden:

  • Ondersteund de switch jumbo-frames tot 9kB? Bij gigabit verbindingen kan het handig zijn om jumbo-frames te gebruiken, bijvoorbeeld tussen een NAS en een PC. Dat kan de doorvoersnelheid verhogen en de cpu belasting van de PC verlagen bij intensief data verkeer.
  • Wordt Quality of Service (QoS) ondersteund/ Di kan van belang zijn bij streaming en telefonie etc.
  • Wordt dit zowel bij IPv4 als IPv6 ondersteund?
Afhankelijk van je eisen en verwachting kan dit alles van belang zijn.
 
O, lekker, maak het maar weer ingewikkeld! :mrgreen: Ik koop de switch voornamelijk als verlengstuk van de kabel die er al ligt. Ik heb geen NAS en ook geen behoefte daaraan maar dat QoS is wel interessant... Ik neem aan dat dat op de doos van de switch moet staan als de switch dat heeft...?

Trouwens, maakt het nog uit of ik CAT 5e of CAT 6 kabels gebruik? Ik zag vanochtend dat de kabel die ik nu aan de PC heb hangen CAT 5 is dus die ga ik sowieso vervangen. De kabel van het modem naar de switch is een CAT 5E kabel. Ik neem aan dat ik dan van de switch naar de PC ook gewoon CAT 5e kan gebruiken. CAT 6 lijkt me daar dan geen nut meer hebben. Of is het interessant om ALLE kabels te vervangen door CAT 6...? Zou ik daar echt wat van merken? CAT 5 is in ieder geval echt wel te traag, als ik het goed heb.
 
Ik schreef ook dat al deze aspecten van belang kunnen zijn, al naar gelang je eisen.

Als je een switch op het oog hebt kun je het beste op de web site van de fabrikant de specificaties opzoeken, meestal hebben ze een specifications sheet op de web site staan. De handleiding downloaden en doorlezen kan ook helpen.

Ik zou trouwens een 8-port switch nemen en geen 5-port. Allerlei apparatuur heeft tegenwoordig een netwerk aansluiting, en voordat je het weet heb je te weinig poorten. Ik heb feitelijk al een 16-port switch nodig .....

CAT 5e kabel is voldoende, CAT 6 is vreselijk stug doordat de kabel veel sterker getwist is. De kwaliteit van de connectors is veel belangrijker, ze moeten goed strak in de aansluitingen zitten. Van de kwaliteit van de kabel merk je pas iets als de kwaliteit onvoldoende is, en je packet loss etc. krijgt.
 
Nergens voor nodig, hij wil alleen 3 kabeltjes verlengen.

Dacht ik eerst ook. Ik had een kabel die naar de zolder liep waar een apparaat stond waarmee ik (en de leverancier) mijn zonnepanelen kon uitlezen. Toen ik op zolder ook een tweede airport plaatste moest er dus een switch tussen. Ik hen toen een 5-port switch gekocht (ik had maat drie poorten nodig). Binnen een jaar was dat al te weinig omdat het toch makkelijk was om er steeds weer iets anders achter te hangen. Nu staat er dus een oude 5-poorts 100mbit switch naast waar de trage apparaten op zitten en dan samen naar mijn 5-poorts gbit switch gaan. En 3 poorten meer kost bijna niets meer dus daar zou ik nu niet meer op besparen. :wink:

Jumbo frames zal de gemiddelde gebruiker toch niet gaan gebruiken. Nu ondersteunen mijn nas, airports, iMacs allen jumboframes, maar bij gebruik van de kleinste frames gaat mijn snelheid al omlaag en bij de hoogste waarde zakt mijn snelheid helemaal in elkaar. (zal dan toch mijn netgear switch zijn. Moet ik eens naar kijken)

En over het stugge van cat6: Je mag cat toch nooit in scherpe bochten leggen, dus het stug zijn kun je ook als een pré zien. :wink:

Volgens mij komt het stug zijn volgens mij niet door de sterkere winding omdat ik ook cat5e kabel heb met de zelfde winding als mijn cat6 kabel. Bij cat6 zit er vaak een plastic afscheiding in die de 4 paren uit elkaar houdt. Dit om de specificaties te halen, en zeker geen must voor cat6. Deze afstandhouder maakt de kabel echt stugger. Maar zoals gezegd, dwingt het je ook om geen te scherpe bochten te leggen.
 
Ja, tellen wat je nu hebt is niet zo moeilijk, vooruitdenken wel. Zoals ik al schreef, veel apparatuur heeft tegenwoordig een netwerk aansluiting. TV's, BluRay spelers, receivers, printers, enz. enz. Ik weet niet wat hij heeft, en wat op zijn verlanglijstje staat. Ik weet wel dat het erg sneu is als hij binnen een jaar of zo tot de ontdekking komt dat zijn 5-port switch net te klein is voor wat hij er dan mee wil doen. En het prijsverschil tussen beide types is minimaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan