Vreemd logo op de website

Briolet

Forum Gebruiker
Berichten
4.336
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Gisteren miste ik plotseling het logo op de site. Ik dacht dat dit een tijdelijk iets was vanwege een aanpassing aan de site. Maar nu mist het logo nog steeds. Ik zie alleen een vraagteken vanwege een missend plaatje.

Schermafbeelding 2020-07-10 om 10.17.10.png


Dit is op mijn Mac waar Safari 12.x op draait. Als ik Firefox gebruik, is het goede logo er wel. Ik wilde weten of het aan mijn mac lag, dus heb ik het ook op twee andere macs geprobeerd. Hier werd de verbazing nog groter omdat ik er een heel vreemd logo te zien kreeg. (Dit was mes Safari 11.x en met Safari 13.x)

Schermafbeelding 2020-07-10 om 10.13.53.png


Hoe komt dit logo op de website? En waarop=m alleen bij Safari?

Edit 10:20 uur: Nu mist het logo op alle 3 de macs
 
René is de expert voor de forumsoftware, maar ik heb misschien wel wat ideetjes.
Heb je de internetcache van de browsers al eens leeg gemaakt?

Als ik het goed heb is het logo een .webp plaatje. Misschien dat Safari dat om de een of andere niet kan weergeven.
Misschien een of andere instelling?

Dat xenForo logo is het standaard logo van de forumsoftware en dat is een .png.
Misschien hangt dat ergens als alternatief in de software en word getoond omdat .webp niet en .png wel weer gegeven kan worden.
 
Idem hier ipad 6 sinds gisterenavond.
13.5.1 ios.
 
Laatst bewerkt:
Je zit helemaal in de goede richting @Johnny54, heeft met .webp te maken.

Het logo heb ik gister omgezet van .png naar .webp, dit ivm diverse optimalisaties voor een betere 'Pagespeed' score.
... ik dacht dat de meeste browsers dat inmiddels wel aankonden, maar schijnbaar is Safari < 14 nog volop in omloop :)

Voorlopig weer terug gezet naar de vertrouwde .png.
 
maar schijnbaar is Safari < 14 nog volop in omloop

Bij Apple is de safari versie aan de OS versie gekoppeld. Al mijn macs draaien het hoogste OS wat toegelaten wordt. Mijn laptop kan ik niet verder upgraden dan High Sierra. (Safari 13). Op mijn werk PC kan ik maximaal Sierra draaien (Safari 12) omdat ik daarop dure software gebruik die niet met High Sierra compatibel is. (Software upgraden kost me € 700.- en dat is het me niet waard om naar High Sierra te gaan).
En mijn oudste mac, die ook nog intensief gebruikt wordt, kan maximaal El Capitan draaien. ( Safari 11)

Deze browsers krijgen nog wel security fixes, maar geen functionele updates. (Zoals dit soort nieuwe afbeeldingsformaten)
Safari 11 krijgt geen updates meer, dus op die mac wordt normaal een andere browser gebruikt, maar Safari 11 staat er nog wel op.
 
Blijkbaar is Apple niet zo happy met het webp formaat. Ik vond hier wat informatie. apple.stackexchange.com
It appears that after briefly supporting webp in a beta release of macOS Sierra, Apple decided against it. AFAIK, Apple provided no rationale or explanation for this decision (no surprise there).
Dus in de tijd van de ontwikkeling van Sierra was men er wel al mee bezig. Maar zelfs in het nieuwste OS "Catalina" staat dit formaat in de quarantaine lijst van bestandsformaten dat preview niet mag openen. (via de terminal is dat wel aan te passen)

Het lijkt een bewuste keuze van Apple te zijn geweest om dit formaat te boycotten en blijkbaar wel in de laatste Safari versie te ondersteunen maar nog steeds niet native in de finder te ondersteunen.

Zelf heb ik het nog nooit ervaren dat plaatjes op websites missen en ik gebruik vrijwel altijd Safari. Dus dat webp formaat wordt nog weinig gebruikt, of websites checken de browser en tonen bij Safari een ander plaatje.
 
Blijkbaar is de browser checken niet eens nodig. Gewoon beide formaten publiceren en de browser pakt zelf het ondersteunde formaat. Ik vond het volgende op stackoverflow.com

The webp format is not supported by Safari as of today, and I'm not sure if it is planned for implementation in the near future. But you can give the browser a choice whether to use webp or jpg like so.

Code:
<picture>
 <source srcset="
  /uploads/img_small.webp 1x,
  /uploads/img_big.webp 2x" type="image/webp">
 <source srcset="
  /uploads/img_small.jpg 1x,
  /uploads/img_big.jpg 2x" type="image/jpeg">
 <img src="/uploads/img_small.jpg">
</picture>
The browsers are smart enough to download and use only the best supported image.
 
Dat Apple geen "rationale or explanation" heeft gegeven is niet zo vreemd inderdaad. Naast het feit dat ze dat vanuit arrogantie eigenlijk nooit doet zou de reden ook gewoon niet zo mooi zijn. Het formaat is ontwikkeld door Google en door de kinderachtige spelletjes die er gespeeld worden willen ze dus dit formaat gewoon niet ondersteunen (tot ze er wellicht op een bepaald moment niet meer onderuit komen. Hetzelfde dus als VP9. waarvoor veel Apple gebruikers van 4K verstookt bleven op Youtube: https://tweakers.net/nieuws/168934/...deos-in-4k-en-hdr-streamen-via-vp9-codec.html)

Apple heeft zo zijn voordelen, maar aan de andere kant....
 
Terug
Bovenaan