VPS configureren met Centminmod

René

Moderator
Berichten
9.404
Internet
  1. T-Mobile
cmlogo.pngWat is Centminmod?

Centminmod is een script waarmee je alle componenten die nodig zijn om een website te draaien automatisch installeert en configureert.
Dit kun je nodig hebben wanneer je een VPS of dedicated server hebt en daar je website op wilt draaien zonder gebruik te maken van een Control Panel.
Het gaat hier om een 'LEMP Web Stack': Nginx + MariadDB + PHP-FPM

Wat maakt Centminmod zo bijzonder?

Er zijn vele control panels zoals cPanel en Directadmin, waarom zou je dan kiezen voor Centminmod?
  • Optimalisatie: Centminmod is helemaal gemaakt met performance in gedachte. Het is speciaal getuned voor Centos 7.
    Dit script kijkt bijvoorbeeld naar hoeveel geheugen je VPS heeft en past daarvoor diverse OS gerelateerde parameters aan. Daarnaast worden ook de configfiles van MariaDB en Nginx helemaal gefinetuned op een manier die ik nergens anders heb terug gezien.
  • Geen control panel: Vanwege de optimalisatie is er gekozen om ook geen control panel (GUI) mee te leveren. Er wordt zo min mogelijk rommel geïnstalleerd. Alles werkt vanaf de commandline met scripts
  • Speciale Wordpress installer met caching
  • Het is gratis
  • Centminmod heeft een eigen support forum waar veel informatie te vinden is
  • Update script waarmee je alles up-to-date kunt houden
  • Inclusief CSF - Een uitgebreid en populair firewallscript helemaal voor geconfigureerd
Waar moet je verder op letten?

Alhoewel de eerste installatie van Centminmod niet meer is dan het aftrappen van een script, is dit toch niet voor iedereen geschikt. De configuratie van bepaalde zaken kan best lastig zijn, en alles hangt met scriptjes aan elkaar. Je zult je goed moeten inlezen voordat je bepaalde zaken aanzet. Denk bijvoorbeeld aan het configureren van Let's Encrypt certificaten. Het zit er allemaal in, maar je moet wel even weten wat je daar allemaal voor moet doen.

Zoals eerder gezegd is dit script bedoelt voor CentOS 7. Alle optimalisaties zijn hier speciaal voor gemaakt. Er zijn echter de laatste tijd nogal wat ontwikkelingen rondom CentOS. Het is nog niet helemaal duidelijk welke kant dit op gaat, maar ik ben er van overtuigd dat de maker achter Centminmod hierin mee gaat.

Over de maker van Centminmod gesproken, dat is ook wel een dingetje. George Liu (eva2000) zit hier al vele jaren achter en staat bekend om zijn liefde voor optimalisatie en performance. Mocht hij er ooit mee stoppen, dan heb je kans dat dit project ook stopt. In dat geval zul je dus een alternatief moeten zoeken.

Eigen ervaring

Deze site draait bijvoorbeeld volledig op Centminmod!
Dit ging niet zonder slag of stoot. Voordat het zover was heb ik vele re-installs van Centminmod gedaan op een test VPS. Telkens installeren, uitproberen, dingen stuk maken en weer opnieuw. Net zo lang totdat alles goed werkte. Ondertussen leer je er een hoop van.

Tijdens het testen heb ik ook vergeleken met DirectAdmin. DA is een fantastisch control panel, maar kijk je puur naar performance en geheugengebruik dan wint Centminmod het absoluut. De PHP generationtime is 2 tot 3x zo snel, tegenover een lager geheugenverbruik.

Mocht jij aan de slag gaan met Centminmod en vragen hebben? Stel ze gerust.
 
Bovenaan