Upgrade kabelnet bedreigt uitrol glasvezel KPN

Jan Kees

Forum Gebruiker
Berichten
3.019
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Kwam zojuist dit leuke / interessante artikeltje tegen :

Gepubliceerd: Woensdag 22 april 2009
Auteur: Peter Olsthoorn

Met Docsis 3 voor snel internet maken de kabelaars het Europese telecombedrijven als KPN lastig om rendabel te investeren in glasvezelnetten.

Dat constateert Fitch Ratings in Londen, een bekende adviseur in onder meer financiële risico's van beursfondsen. De jongste rapportage (pdf, registratie vereist) geeft dat risico scherp weer.

Inde infrastructuurmarkt is dit scenario momenteel helder: de telefonienetten zijn te oud en versleten om afdoende mee te gaan in de strijd met aanbod van steeds hogere snelheden. VDSL-projecten, zoals van KPN in Nederland, zijn ernstig vertraagd dan wel mislukt.

De telecombedrijven moeten over naar glas teneinde het hoofd te bieden aan toenemende concurrentie voor adsl van de kabelnetten. Dus heeft KPN een grote minderheid gekocht in Reggefiber en neemt de ontwikkeling van glasvezelnet Amsterdam (GNA) ter hand.

Docsis upgrade goedkooop
Maar volgens Fitch Ratings liggen de zaken voor telecombedrijven niet zo eenvoudig, zeker niet in landen als Nederland met dichte tv-bekabeling. Met een leeftijd van 'slechts' een jaar of veertig kan de tv-kabel nog een poosje mee.

Zodra kabelaars flink investeren in Docsis versie 3 heeft adsl het nakijken wat betreft snelheid. Zo biedt UPC in een steeds groter gebied reeds downloadsnelheden aan van 120 Mbps.

Bovendien zijn de benodigde investeringen voor Docsis 3 3.0 zo gering dat snel internet via de tv-kabel dan een stuk goedkoper zal zijn dan aanbod van diensten via glasvezel tot aan woningen (Ftth). Het gaat om een paar honderd miljoen euro voor de tv-kabel versus enkele miljarden voor FttH.

Voor Nederland worden de kosten voor KPN als volgt geschat:

30 procent dekking glasvezel tot aan wijkkasten: 700 miljoen euro

Dekking glasvezel tot wijkkasten gelijk aan tv-kabeldekking: 2 miljard

+ 30 procent dekking glasvezel tot woningen: nog eens 1,9 miljard

Kabelpenetratie
Technisch is Docsis 3 volgens Fitch ongeveer gelijk aan VDSL c.q. glasvezel tot aan wijkkasten. Vooral in Engeland, België, Portugal en Nederland voorziet Fitch problemen voor de nationale telecombedrijven gezien de penetratie van tv-kabel in deze landen. In Duitsland loopt de tv-kabelmarkt achter en in Frankrijk, Spanje en Italië heeft de tv-kabel een geringe verbreiding.

Europese telco's zijn traag en twijfelachtig met investeringen. Waar een Verizon in de VS drie jaar geleden al begonnen is met zware investeringen in glasnetten, worden Europese bedrijven als KPN nu pas wakker. Onderwijl treed nog een vertragende factor op van angst voor afroming van marges van glasvezeldiensten als gevolg van nieuwe regels voor toegang voor derden. In Nederland speelt dit ook gezien de beroepsprocedures tegen de afspraken van KPN en Opta voor de prijs van glasvezeltoegang.

Zwartgallig
Jordi Nieuwenhuis, algemeen directeur van Reggefiber, vindt het vooruitzicht van Fitch voor glasvezel te zwartgallig: "Glasvezel is technisch superieur met nu snelheden mogelijk van 100 Megabit nu naar 1 Gigabit straks. En dat hoef je niet te delen, zoals de snelheden op de tv-kabel. Ook de upload is gegarandeerd en veel sneller. Dat gaat straks heel belangrijk worden voor consumenten. Het netwerk van Reggefiber is open voor alle dienstenaanbieders, waardoor diensteninnovatie niet belemmerd wordt."

Het financiële risico is voor de telco's als KPN volgens Nieuwenhuis niet zo groot als Fitch wil doen geloven: "De investeringen in Fiber to the Home worden afgeschreven over een lange termijn, zodat de kosten per lijn per maand laag kunnen blijven. Daarbij komt dat de operationele kosten om een FttH-net te ‘runnen’ lager zijn dan andere vaste netwerken. Reggefiber heeft inmiddels aangetoond FttH succesvol te kunnen exploiteren."

Voorsprong
Nieuwenhuis wijst erop dat ook kabelaars in glas tot aan woningen investeren, zoals Ziggo. Hij vraagt zich af of er een rotsvast vertrouwen is in Docsis 3.0. Volgens Rob van Esch, directeur van NLkabel, is dat vertrouwen boven alle twijfel verheven: "Voorlopig hebben we een reuze voorsprong. Eind 2010 zijn alle kabelaansluitingen geschikt gemaakt voor Docsis 3. Daarmee kunnen we tot in lengte van dagen vooruit."

Het Fitch-rapport vind Van Esch "...heel boeiend en goed. Het geeft uistekend aan hoeveel we in Nederland hebben te danken aan infrastructuurconcurrentie. Duidelijk is ook dat we als kabel gewoon een aanzienlijk hoger percentage van onze omzet hebben geïnvesteerd dan KPN. Dat betaalt zich nu terug met deze voorsprong."

Bron :https://webwereld.nl/nieuws/57208/upgrade-kabelnet-bedreigt-uitrol-glasvezel-kpn.html#source=news_overview
 
Snel internet via de TV kabel is leuk. Maar zo gauw als je iets gaat downloaden van die p2p netwerkjes, en de verbinding kakt in tot een snelheid die terug doet denken aan het analoge modem tijdperk, denk ik dat er heel gauw een heleboel mensen gaan afhaken.

En mensen willen gewoon een keuze kunnen hebben, tussen b.v. de kabel, adsl of glasvezel ... Gezonde concurentie noemen ze dat ook wel ;)
 
Terug
Bovenaan