Ubee EVW321B: Wifi probleem: nieuwe invalshoek

Status
Niet open voor verdere reacties.
W

wizzje

Hallo, er staan veel problemen gemeld met Wifi. Sinds kort heb ik ook Ziggo en een Ubee modem, zelfde probleem. Maar volgens mij is Wifi niet het essentiele probleem.
Ik denk dat er iets geks is met de routing van mobiele apparaten naar de rest van de wereld. Ik bedoel deze laatste zin zeer letterljik.

Eerst mijn situatie:
1 - Centraal een Linux server die al > 3 jaar ook als DHCP server fungeert. Aangesloten op mijn centrale 24-port 1Gbps LAN switch.

2 - Aan diezelfde switch hangt het Ubee modem met een Wifi config. De DHCP server van de modem staat uiteraard uitgeschakeld.

3 - Ook aan diezelfde switch zit voor de bovenverdieping een 8-port 1Gbps switch. En aan die switch hangt nog een Wifi base station. Gewoon low cost Sitecom dingetje.

Tot eind maart was er heen Ubee modem, maar een Fritz!, want ik zat bij xs4all. Nagenoeg nooit Wifi problemen gehad. Zeer, zeer sporadisch schakelde ik de Sitecom even uit, maar ik denk dat de instabiliteit van de xs4all DSL verbinding me op het verkeerde been zette (die instabiliteit was de trigger om naar ziggo te gaan).

Wat is nou het probleem?
Geregeld raakt het Ubee modem van slag en dan kunnen twee devices in huis niet meer internetten via Wifi: een iPhone 4S en een HTC Android.
Het gekke is echter, dat ze het NOCH via het Ubee Wifi doen, NOCH via het Sitecom Wifi. Het lijkt erop, dat de Wifi verbinding op zich wordt opgebouwd (zeker naar de Sitecom, maar de toestellen krijgen geen DHCP adres. Dat betekent, dat ze de server niet zien...

Als ik de HTC een vast IP adres geef, krijgt hij gewoon een wifi connectie. Maar internetten ho maar. Het lijkt er dus op, dat de Ubee het HTC verkeer dat vanaf het Sitecom base station komt, niet naar buiten routeert.
Maar mijn bedrade PC op dezelfde switch kan WEL op internet!
En mijn Samsung S3 Android werkt ook.

Je zou zeggen dat die HTC de kluts kwijt is, maar een volledige reboot helpt niets. Het rebooten van de Ubee wel. Na de reboot werkt alles superstabiel. Prima snelheid en geen hickups. Ook mijn (bedrade) SIP telefonie werkt zonder haperingen.

Ergo: bedraad is nooit een probleem, Wifi, OOK VIA SITECOM BASE STATION, geeft voor sommige apparaten problemen.

Voor mijn overstap nooit een probleem gehad.

Supervreemd. Er zijn geen dubbele IPs op het netwerk (alle vaste devices hebben een reserved DHCP adres en al het andere heeft IPs uit een vrij range.

Iemand nog een hint verder? Met dit verhaal naar Ziggo heeft geen zin denk ik. Voordat je dit hebt uitgelegd...
 
Heb je al geëxperimenteerd met de firewall instellingen van de Ubee ?
 
Misschien overwegen om de modem in Bridge mode te laten zetten en een eigen router te gebruiken. Sommige hebben nooit problemen met het modem en andere wel.

De Wifi van het modem is niet het beste en bv Whatsapp berichten komen vaak met vertraging aan omdat er een poort dicht gaat op het modem.
Buurvrouw krijgt soms zelf dagen geen Whatsapp binnen en ondanks dat de Smartphone aangeeft dat er een WiFi verbinding is gebeurt er niets, internet werkt dan wel weer op de telefoon. Herstart de boel en berichten komen weer binnen en werkt het weer een tijd goed.

Zelf merk ik dit bij mijn zus ook. Daar een Synology NAS bedraad aangesloten en soms gaat het een tijdje goed en dan werkt de internetverbinding (uitgaand) vanaf de NAS niet meer goed. Naar de NAS (inkomende) gaat prima en kan ook netje een VPN verbinding maken (draait op de NAS). Maar moet ik een programma bijwerken ivm een update op de NAS dat gebeurt er niets.

Dan laat ik het modem resetten (stroom eraf) en dan werkt alles weer prima soms een aantal weken en soms met een paar dagen al weer problemen.

Simpele oplossing is een tijdklok tussen modem zetten en elke nacht deze voor paar minuten uit laten gaan.

Zelf gebruik ik een eigen router en modem in Bridge mode en dat werkt altijd zonder problemen.
 
Ik betwijfel of Whatsapp maatgevend is voor de werking van een router. De problemen die jij schetst met whatsapp, kom ik overal tegen en lijkt meer aan de telefoon/Whatsapp dan aan de wifi-verbinding te liggen.
 
1 - Centraal een Linux server die al > 3 jaar ook als DHCP server fungeert. Aangesloten op mijn centrale 24-port 1Gbps LAN switch.

2 - Aan diezelfde switch hangt het Ubee modem met een Wifi config. De DHCP server van de modem staat uiteraard uitgeschakeld.

Ik heb hier ook al eens gemeld dat de Ubee hier problemen mee heeft. In mijn geval ging het om de Ubee 3200 router. Deze DHCP bug was voor mij dan ook de reden om weer voor een router achter router opstelling te kiezen.

Bij mij waren het geen routing problemen, maar IP toewijzingen via de Ubee.

Mijn opstelling:
Een Apple airport als DHCP server en in accespoint mode
Een tweede Apple airport in accesspount mode
De Ubee als router met DHCP uit.

Op mijn beide airports werd direct een Wifi verbinding opgebouwd.
Bij de Ubee krijg mijn laptop ook direct een IP toegewezen via de airport, maar binnen dezelfde seconde werd die weer verworpen ging mijn laptop weer wachten totdat hij opnieuw een IP kreeg. Na ongeveer een halve minuut duurde hem dat te lang ik ging hij verder met een self-assigned adres. Dat lag echter in de verkeerde range. Pas na een volle minuut werd er eindelijk een correct IP toegewezen.
Omdat inlogs via de Ubee steeds ruim een minuut duurden gebruikte ik de Ubee alleen voor testdoeleinden en voor grote downloads via de laptop.

Ik heb het verkeer ook meermaals via Wireshark gevolgd. Dat liet geen errors zien, maar wel dat er gedurende die minuut niets gebeurde. Blijkbaar zat mijn laptop een minuut te wachten totdat hij een IP kreeg voordat hij opnieuw een verzoek richting netwerk stuurde.

De laptop een vast IP geven loste dit op en ook de DHCP verver op de Ubee aanzetten.

Het probleem speelde zowel met WPA2-enterprise inlogs als met WPA2-PSK inlogs.

Ik heb nu maar weer twee gescheiden netwerken gemaakt om van dit, en andere Ubee problemen, af te zijn. De ubee geeft alleen internet toegang en mijn airports geven toegang tot mijn LAN.

Er zijn geen dubbele IPs op het netwerk

Dubbele IP's genereert de Ubee sinds de 9.9.6004 firmware. Ik heb nog niet getest of dat met 9.9.6007 opgelost is. Ik had altijd een IP reservering op basis van MAC adres, maar met firmware 9.9.6004 trok hij zich er regelmatig niets van aan en gaf dat gereserveerde en in gebruik zijnde IP, doodleuk aan een ander apparaat op mijn LAN.
 
Ik betwijfel of Whatsapp maatgevend is voor de werking van een router. De problemen die jij schetst met whatsapp, kom ik overal tegen en lijkt meer aan de telefoon/Whatsapp dan aan de wifi-verbinding te liggen.

Nope is echt een router probleem. Zodra je een eigen router gebruikt is het probleem verdwenen. Als meerdere keren op deze manier opgelost en probleem is dan meestal op alle toestellen aanwezig.

https://www.google.nl/search?ie=UTF...IVZaOJ4bzauXCgeAH#q=ziggo+whatsapp+vertraging

Je moet vaak even veder lezen in die topics en dan kom je de meldingen wel tegen.

Whatsapp is verder ook geen WiFi probleem maar een port in de router die na een bepaalde tijd wordt dicht gezet. Bij ontvangen van berichten wordt deze niet weer opengezet. Als je iets meer op je telefoon doet qua netwerkverkeer dan gaat hij weer tijdelijk open en komen de berichten weer binnen.

Staat los van het probleem maar wilde aangeven dat er meer dingen gebeuren in de router die niet wenselijk zijn.

Maar weer OnTopic.
 
Whatsapp is verder ook geen WiFi probleem maar een port in de router die na een bepaalde tijd wordt dicht gezet.

Die bepaalde tijd is 5 minuten inactiviteit, terwijl whatsapp een android dienst gebruikt die er vanuit gaat dat een inactieve poort minimaal 15 minuten open blijft. En dit is inderdaad een compleet ander probleem dan de routing waar het hier over gaat.
 
Ik heb geen Ubee modem wel eigen TP-link router en toch gebeurd het dat whatsapp niet doorkomt. Als je eht dan opent, komt opeens een lading berichten binnen of als je opnieuw switcht tussen mobiel netwerk en wifi. Dat kom ik met alle telefoons tegen en ook op andere locaties als op mijn werk. Ik zou daar dus geen maatgevend oordeel aan hangen.
 
Dubbele IP's genereert de Ubee sinds de 9.9.6004 firmware. Ik heb nog niet getest of dat met 9.9.6007 opgelost is.

Net even getest: Deze bug zit er ook nog steeds in met 9.9.6007. Mijn laptop krijgt het eerste vrije IP in de range, in plaats van het gereserveerde IP. Vóór firmware 9.9.6004 ging dat altijd goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan