• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Tweede televisie aansluiting

  • Onderwerp starter jrrijsdijk
  • Startdatum
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

jrrijsdijk

Beste gebruikers,
Voordat ik zelf aan de gang ga met de aansluiting in huis, eerst even een vraag hier. Een paar maanden terug is het signaal in mijn slaapkamer van de een op de andere dag verzwakt waardoor ik bepaalde zenders niet meer kan zien. Na wat rondsurfen kom ik erachter dat Ziggo waarschijnlijk iets aan de frequenties heeft aangepast en dat het signaal nu te zwak doorkomt.

Toen ik het huis betrok was alles als volgt aangesloten: de hoofdaansluiting is in de muur is vertakt, vóór de wandcontactdoos, naar de andere kamers. In iedere kamer zit een wandcontactdoos, echter een oud model. In de woonkamer heeft Ziggo inmiddels een nieuwe contactdoos geplaatst waardoor hier alles naar behoren werkt.

Kan ik nu in de andere kamers ook simpelweg eenzelfde contactdoos plaatsen om het signaalprobleem te verhelpen? Of moet ik gaan vertakken vanaf de contactdoos in de woonkamer? Dat laatste zou lastig worden omdat alles in de muur is verwerkt.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 
Het antwoord hangt af van hoe het nu aangesloten zit.

Dus :
- Hoe zitten die contactdozen aangesloten ? Lopen alle kabels naar de meterkast bijvoorbeeld, of zitten de dozen 'doorgelust', dus een doorlopende kabel met steeds een doos in de muur ?
- Hoe zit de installatie aangesloten op het abonnee overname punt (AOP) ?
- Zit je AOP in de meterkast of in de huiskamer ?
- Zitten er nog splitters of versterkers tussen de coax kabels ?
 
Als ik het goed begrijp gaat het enkel om specifieke zenders, en niet het gehele TV pakket ?

In geval het om specifieke zenders gaat, is het signaal is niet verzwakt (ten opzichte van eerder) maar is er sprake van interferentie. Dit kan bijvoorbeeld een 4G zender zender die op eenzelfde frequentie werkt als de televisie. Gezien Ziggo de afgelopen jaren inderdaad geschoven heeft met de frequenties en overgegaan is naar QAM256 (modulatie techniek die storingsgevoeliger is, maar meer bandbreedte mogelijk maakt) is het goed mogelijk dat er nu problemen zijn die er eerst niet waren.

Oplossing: Vertakken gewoon zo dicht mogelijk bij het AOP. Overal gebruik maken van afgeschermde kabel en afgeschermde aansluitpluggen (metaal). Ook de wandcontactdoos moet van goede (dus afgeschermde) kwaliteit zijn. Eventuele versterkers in het begin van de keten plaatsen. Dus vóór een lange kabel en niet erachter.
 
Bedankt voor de reacties.

De hoofdkabel komt binnen in de woonkamer. De wandcontactdoos is hiervandaan vóór de aansluiting doorgelust naar de contactdozen in de andere kamers, over een afstand van ongeveer 8 meter. Ik gebruik verder geen versterkers of splitters. Slechts enkele zenders komen niet door.

Het doorlussen zal ook verlies opleveren natuurlijk, maar zou ik het probleem kunnen verhelpen door de (volgens mij ongeschikte) dozen in de andere kamers te vervangen door een Technetix Module 1 Dio 01?
 
De wandcontactdoos is hiervandaan vóór de aansluiting doorgelust naar de contactdozen in de andere kamers, over een afstand van ongeveer 8 meter. Ik gebruik verder geen versterkers of splitters. Slechts enkele zenders komen niet door.

Het doorlussen zal ook verlies opleveren natuurlijk, maar zou ik het probleem kunnen verhelpen door de (volgens mij ongeschikte) dozen in de andere kamers te vervangen door een Technetix Module 1 Dio 01?

Ik weet nog steeds niet wat jij nu bedoelt met 'doorgelust'.
De foute manier is om een aansluitdoos te gebruiken waar een ingang op zit waar je coax in zit, en waar ook weer een uitgaande coax in zit en ook 2 contacten waar stekkers in kunnen. Dus 2 vaste kabels. Dat wordt een doorlusdoos genoemd. Als die ook in de slaapkamers zitten heb je vermoedelijk te weinig signaal over in de slaapkamers. Bedoel je deze dozen ?

Normaal gesproken moet elke kamer een eigen aansluitkabel krijgen die vanaf een centraal punt van signaal voorzien wordt. Dus als je in de kamer gaat splitsen, dan heb je normaal gesproken in de kamer 1 kabel die van je hoofdaansluiting komt (na de eventuele internet splitter) en dan per TV of kamer 1 kabel. Als de aansluitingen niet al te ver zitten kun je het zonder versterker doen, anders heb je een versterker nodig. Er hoeft niet persé een aansluitdoos in de kamers te zitten als elke kamer zijn eigen coax kabel heeft, je kunt daar ook een stekker aanzetten die in de TV gaat bijvoorbeeld.

Voorbeelden van geschikte versterkers met meerdere uitgangen vindt je hier, maar je kunt bij meerdere internet winkels geschikte versterkers vinden. Als je maar zorgt dat alle stekkers, splitters en versterkers voldoen aan het 'kabelkeur' keurmerk.
 
Plaats anders even een foto van de situatie bij je hoofdaansluiting
 
Ik zal vanavond een foto posten. Maar de 'foute' beschrijving van Cees komt volgens mij overeen met de situatie zoals ie bij mij is aangelegd.
 
Maar de 'foute' beschrijving van Cees komt volgens mij overeen met de situatie zoals ie bij mij is aangelegd.

Als dat de enige manier is om coax-kabels door je huis te laten open, dus als je geen 'ster' aansluiting (alle aansluitingen met eigen kabel naar centraal verdeelpunt) kunt maken, dan heb je vermoedelijk een versterker nodig. Je moet dan eigenlijk eerst vaststellen of het 'niet ontvangen van een kanaal' komt door een te zwak signaal, of door 'storing van buitenaf'.

Om de sterkte van het kanaal te beoordelen kun je bijvoorbeeld proberen hoe de analoge kanalen eruit zien. Die moeten allemaal 'sneeuwvrij' zijn en een perfect beeld geven. Als er kanalen zijn die een minder beeld geven weet je al dat je kabels en splitters teveel verzwakken. Dat moet je dan oplossen met een versterker die je vlak na het AOP zet, dus voor het punt waar je gaat splitten.

Maar dan kun je daarna nog steeds problemen hebben met storing van buitenaf, door 4G telecom basisposten en 4G mobiele telefoons en digitenne zenders. Dat kan komen doordat je kabel 'lekt' en daardoor signalen van buitenaf naar binnen laat. Dat kan komen door coax-stekkers met plastic kapjes, slechte splitters, slechte aansluitdozen, slechte kwaliteit coax kabel (zonder folie) enzovoorts. Pluggen/splitters/versterkers/kabel die wel 'voldoen' aan de afschermings-eisen hebben het 'kabelkeur' keurmerk.

In hoeverre je daar last van hebt en of je er veel aan moet veranderen is van geval tot geval anders. Je kunt natuurlijk je hele installatie gaan vernieuwen maar soms is het vervangen van 1 plastic stekker voldoende.

Je moet het dus stap voor stap aanpakken, eerst controleren of je teveel verzwakking hebt en daarna kijken naar storing van buitenaf.
 
Duidelijk verhaal. Dankjewel. Voor de volledigheid hierbij nog de situatie in de woonkamer (ziet er niet uit maar werkt wel dankzij de monteur) en een slaapkamer. Heeft het nog zin de doos in de slaapkamer te vervangen? Zo ja, door wat?
 
Ok, een foto uploaden lukt niet, zeker ook storing... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan