• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Twee wirelress vragen

E

evroekel

Twee vragen van een wirelessnewbie:

1. Heeft iemand toevallig ervaring met de Linksys WRT54G Wireless Router ?

2. Welke specs moet een wireless router hebben wil ik geen beperkingen hebben op gebied van MSN, FTP-en etc.
 
Op je eerste vraag heb ik geen antwoord. De tweede vraag is echter wel te beantwoorden. :><

Op dit moment zijn er drie 'standaarden' in wifi-land. Ze zouden allemaal compatibel met elkaar moeten zijn, dit zijn ze ook wel in de meeste gevallen. Je hebt echter (helaas) altijd uitzonderingen.

802.11b
Dit is het eerste echte draadloze protcol dat is geintroduceerd is voor het grote publiek. Het is relatief langzaam: 11 Mbts/s.

802.11a
De maximale snelheid van deze standaard ligt een stuk hoger dan de 802.11b standaard. Namelijk 54Mbts/s. Dit is eigenlijk het enige wat anders is. Dit protocol is eigenlijk een soort getweakte versie van 802.11b. Men zegt zelfs dat dit protocol nooit 'echt' officieël is gemaakt. Het is echter - naar wat ik gelezen heb - volledig compatible met het 802.11b protocol.

802.11g
De maximale snelheid van deze standaard ligt ook op 54Mbts/s, Het bereik is echter een stuk groter en de techniek die er achter zit is volgens mij anders.

Je ziet dus dat er verschillende soorten wifi zijn. Nu komt het leuke gedeelte van dit verhaal, voor consumenten is er een 8Mbts/s adsl aansluiting verkrijgbaar. Je ziet in dit overzich dat de langzaamste wifi oplossing 11Mbts/s is! Er blijft dus zelfs brandbreede over. Chello is op dit moment overigens 1,5 Mbts/s.

Het is overigens wel zo dat naarmate je verder weg gaat bij het accespoint de snelheid minder word(meer storing). Maar onder de 1,5 Mbts/s zal het niet snel gaan denk ik.

De conclusie is dus dat je de dingen die je ermee wilt doen prima zult kunnen doen!

(Wat ik hier heb neergezet komt allemaal uit tijdschriften, boeken enz. Ik heb helaas nog geen praktijk ervaring, pin me d'r dus niet op vast. ;))

Succes d'r mee.
 
Ik durf op de eerste plaats mn hand in het vuur te steken voor bijna alles wat van Linksys komt.

Mbt tot je msn en ftp vraag heb ik het idee dat je niet doelt op de snelheden(wel er duidelijke en kloppende uitleg van Happy trouwens, eindelijk iemand die door heeft dat hij met een 100mbit kaart geen sneller internet heeft dan met een 10mbit kaartje :-) )

Je doelt volgens mij op het tegelijk gebruiken op meerdere pc's van hetzelfde type applicatie. Voor zover mijn kennis rijkt doen praktisch alle routers dit goed. Het gaat nl om het feit dat je router NAT ondersteund. Dit doen veel routers, en de linksys vast ook. Wel ondervind men wel eens problemen met een bestand verzenden via msn, en het praten via msn. Dit lijkt mij veroorzaakt door een aantal poorten dien niet open staan. Hiervoor kun je meestal eenvoudig een rijtje poorten open gooien(met beleid, zodat je niet te veel open zet) en dan werkt het gewoon.

Het draaien van een ftp server is ook geen probleem. Je moet kunnen portforwarden, en dat kan al snel met een router.
 
Bedankt. Met deze antwoorden kan ik weer ff vooruit.
 
carnifex zei:
Wel ondervind men wel eens problemen met een bestand verzenden via msn, en het praten via msn. Dit lijkt mij veroorzaakt door een aantal poorten dien niet open staan.

De klopt helemaal, het grote probleem is echter dat je bij msn op een dynamische manier poorten toegewezen krijgt, het is dus elke keer anders. Alleen het tekstgedeelte gaat altijd* over poort 1863. Er zullen vast wel bepaalde ranges zijn die je helemaal moet open pletteren, welke ranges dit zijn weet ik niet.

Dit is ook altijd al de grote bottelnek geweest van msn. Microsoft wist dit en ze wisten ook dat veel mensen op deze manier geen gebruik konden maken van hun services. Daarom hebben ze een niewe versie van msn ontwikkeld. Msn 6. Dit programma is op dit moment nog in beta fase maar over een tijdje zal het waarschijnelijk officieël worden gelanceerd. Met msn 6 kun je dus webcammen, praten en bestanden versturen via een router zonder dat je eerst allerlei instellingen hoeft te doen. :)

*theoretisch gezien kan microsoft besluiten dit verkeer over andere poorten te laten gaan, zo zit het protcol achter msn in elkaar.
 
Terug
Bovenaan