Trein/spoorbomen storen internet?

dempseyzonder

Forum Gebruiker
Berichten
9
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Op aanraden van een bestaand forumlid (Berry Jakobsen) hierbij ons probleem met het internet, wat zich al jaren voordoet; Wij wonen langs het spoor in Ede en het lijkt er op dat onze internetverbinding weg valt/geblokkeerd wordt op het moment dat de spoorbomen dicht gaan. Momenteel is dat overdag al om de 2 minuten. Mijn ouders wonen een straat verderop, ook langs het spoor en hebben met KPN (ADSL) precies hetzelfde probleem. Toen ik nog bij mijn ouders woonde hadden we het probleem al, met achtereenvolgens KPN, Tele2 en weer KPN. Ik kan mij herinneren dat de koperen lijnen zijn doorgemeten door KPN, dat was het probleem niet. Nu heb ik dus hetzelfde probleem via de kabel. Ik heb een tijdje in een nieuwere wijk van Ede gewoond met Ziggo, daar had ik geen enkel probleem. Ik heb het idee dat de lijn misschien wel "plat" gaat om communicatie van treinen/signalering voorrang te geven. Iemand anders dacht dat de trein weleens een dip in het elektriciteitsnetwerk zou kunnen veroorzaken, waardoor de modem/router het even niet meer weet. Het is vooral irritant wanneer je aan het gamen of streamen bent, op het moment dat je de spoorbomen hoort pingelen weet je, daar gaat het beeld.. Zodoende heb ik al heel wat goals etc. gemist ;) De TV/box heeft er blijkbaar geen last van, het beeld via de TV stoort namelijk niet op dit soort momenten. Ik ben benieuwd of meer bewoners langs of dichtbij het spoor hier last van hebben. Een zoekopdracht in Google heeft me slechts 1 vergelijkbare post in het Engels opgeleverd. Het zit mij iedere dag zo dwars, dat ik bij een eventuele verhuizing zelfs rekening zou houden met de afstand van het nieuwe huis tot het spoor.
 

freeewillie

Forum Gebruiker
Berichten
4.330
Internet
 1. KPN
Digitale TV
 1. KPN
al hier contact mee gehad
agentschaptelecom klikbare link
Storingen in en om het huis klikbare link
Storing melden

Helpen de tips niet en heeft u nog steeds storing, dan kunt u uw storing melden.
Procedure

Open de applicatie
Vul uw gegevens in
Volg de instructies


Om uw melding te kunnen verwerken, hebben wij uw gegevens nodig. U kunt uw storing ook anoniem melden. Wij gebruiken uw melding dan als tip voor verbetering, maar we kunnen in dat geval de storing niet in behandeling nemen.
 

casperd

Forum Gebruiker
Berichten
2.191
Internet
 1. Ziggo
 2. KPN
Digitale TV
 1. Ziggo
Ik heb lange tijd in gewerkt in een kantoor direct naast het spoor. In sommige gevallen schoof het
beeld van mijn CRTs (21", met Sony Trinitron buis) naar rechts onder waar ook een duidelijke vermindering
was van de helderheid. Kort daarna kwam er een intercity met volle snelheid voorbij, waarschijnlijk not vertrokken uit Amerfoort CS.

De bovenleiding wekt een megnetisch veld op als er stroom doorheen loopt en die stroom is veel sterker
als een trein snelheid verhoogt. Dichte spoorweg bomen trekken treinen aan :-) dus meet de tijd van een het uitvallen van het internet en het de treinen die langs komen.

Waar komen die treinen vandaan als je de storing hebt?

Ik neem aan dat het modem uitvalt of is het alleen de wifi die er last van heeft?
 

René

Moderator
Berichten
9.409
Internet
 1. T-Mobile
Heb je de storing alleen via WiFi, of ook als je volledig bedaard werkt?
Op het moment dat je geen internet hebt, zie je dan vreemde activiteit op het kabelmodem.. dat hij opnieuw opstart ofzo?
 

piente

Product Tester
Berichten
2.925
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Ik zit zelf af en toe voor mijn werk op een kantoor naast het spoor te werken. Behalve de trillingen hebben we geen last van verschuivende beelden op de monitor. Internet en of intranet blijft gewoon werken.

Heb je trouwens al goed afgeschermde kabels in gebruik Dempsey?
En woon je paralel aan het spoor?
 

J. de Boer

Forum Gebruiker
Berichten
2.920
Internet
 1. Ziggo
 2. Kabelnoord
Digitale TV
 1. Ziggo
Wat de oorzaak ook mag zijn, heel merkwaardig, ik had nog nooit van zoiets gehoord. Maar een dip in de elektriciteitsvoorziening lijkt me heel sterk, je zou dat dan ook duidelijk aan de verlichting moeten merken. Bovendien zou het dan niet enkel op het moment zijn dat de trein passeert, maar voornamelijk bij vertrek van het station. Dat geeft een korte stevige belastingstoot. Wel is het zo dat dit niet op hetzelfde laagspanningsnet zit. De voedingsplaatsen voor de bovenleiding van de treinen bevinden zich op vrij grote afstanden van elkaar en de hoogspanningsvoedingen daarheen zijn vaak afkomstig uit grote verdeelstations. De kans dat je dit alleen maar merkt bij het passeren van een trein is daardoor nagenoeg uitgesloten.

Nabij gelegen spoorbomen en/of knipperlichten? Misschien mogelijk. Of misschien een sterk magnetisch veld door de hoge gelijkstroom die de trein opneemt en verwerkt, of (zie onderstaande reactie) het voortdurend vonken daarvan? Interessant onderwerp om uit te zoeken.
 

Johnny54

Moderator
Berichten
19.086
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Als ik mij goed herinner worden alle spoorweg apparatuur gevoed vanuit een eigen netwerk dat parallel (ondergronds) aan het spoor loopt.
Spanningsdips zullen daarom waarschijnlijk niet de oorzaak zijn.

Er ontstaat wel een magnetisch veld rond de bovenleiding en er ontstaan ook veel radio stoorsignalen als er slecht contact is tussen de bovenleiding en stroomafnemer van de trein. Je ziet dan vaak vonkjes en vonken.

Ik zou dan ook graag het antwoord horen of de storing van internet alleen bij een Wi-Fi verbinding, of ook met een bekabelde verbinding is.
 

piente

Product Tester
Berichten
2.925
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
@ j. de Boer
Station is vlakbij. verdeelstation voor de stroom staat ook daar. (splitsing spoorlijn Ede- Utrecht en Amersfoort.
Spoorweg overgang zit ook vlakbij.

@dempseyzonder PM sturen naar @Anne-Ziggo
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Topicstarter
Topicstarter
dempseyzonder

dempseyzonder

Forum Gebruiker
Berichten
9
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Allereerst bedankt voor jullie betrokkenheid en reacties! Dat had ik helemaal niet zo snel verwacht. Ik zal al jullie vragen/opmerkingen achtereenvolgens beantwoorden:

@freeewillie :
- Ik neem contact op met het Agentschap Telecom. Dank voor de link.
- Ik heb de tips doorgenomen. Ik heb mijn modem en router al eens verplaatst. Een langere UTP-kabel tussen modem en router gezet en een ander wifi kanaal gekozen vanwege de drukte op het toenmalige kanaal. O.a. de NS-wifi van de trein zat op hetzelfde kanaal. Helaas allemaal zonder resultaat.

@casperd :
- Ook ik heb in een kantoor langs het spoor in Arnhem (Jansbuitensingel) gewerkt. Maar had daar geen soortgelijke ervaring met een lcd scherm. Een beeldbuis zal daar wellicht gevoeliger voor zijn? Ook het internet bleef daar gewoon werken, we hadden daar volgens mij glasvezel.
- Het internet valt zo'n 15 seconden voordat de trein langs komt uit. 10 seconden nadat hij langs is geweest komt het weer terug.
- Volgens mij beide richtingen. Maar ik ga er eens extra op letten om zeker te zijn of de rijrichting verschil maakt.

René [Mr. Jinx] :
- Ook bedraad treedt de storing op.
- De modem laat geen andere kleur, of knipperende lichtjes zien. Opnieuw opstarten doet hij ook niet. De storing zou dan ook langer duren dan ca. 30 seconden.

@piente :
- Een lcd scherm is waarschijnlijk minder gevoelig voor magnetisme, zie ook mijn ervaring(1e reactie op casperd).
- Ik heb destijds dure TV-kabels gekocht van Hirschmann. Maar of die goed afschermen? We hebben standaard UTP kabels.
- Ik woon parallel aan het spoor. De afstand tussen ons huis en de spoorlijn is 35 á 40 meter. Het station Ede-Wageningen ligt ten Westen, op 500 á 600 meter afstand.

@J. de Boer & @Johnny54
- Vonkjes zie ik normaliter niet van de bovenleiding af komen. Met felle vorst is het een ander verhaal, net vuurwerk soms ;)
- Zowel wifi al met kabel.

@piente :
- Verdeelstation zit nog dichterbij dan het station (500), op zo'n 250 á 300 meter van ons huis. Tussen het station en ons huis in.
- Ik stuur een PM naar @Anne-Ziggo , met een verwijzing naar dit topic.
 

terrestrial

Forum Gebruiker
Berichten
2.618
Digitale TV
 1. Ziggo
Vreemd verhaal, Ik ken iemand die woonde jaren langs het spoor (15-20 mtr) en direct bij een overgang. En die had ook ADSL van KPN maar nooit problemen gehad. Dus ik vraag mij af of die coax kabels van ziggo misschien direct langs het spoor lopen en beschadigd zijn, dat zou kunnen of er is iets met je modem.

Sowieso raad ik aan om alles bedraad middels netwerk kabels aan te sluiten. (Wifi is leuk voor er bij maar mag nooit als vervanging gezien worden) Als je afschermde netwerk kabels wil koop FTP/STP Cat 6 kabels.

Verder zou mijn advies zijn om de docsis signaal waardes te bekijken in het modem en dan te zien of die veranderen als er een trein langs raast.
 
Bovenaan