Tijdsynchronisatie kamerthermostaat Eneco

Status
Niet open voor verdere reacties.

rob.verhoeff

Forum Gebruiker
Berichten
25
Hallo forum leden,

Wellicht heeft één van jullie een antwoord op het volgende issue.
Eneco heeft een kamerthermostaat dat communiceert met internet via wifi. Bij veel Ziggo klanten levert dit problemen op. Synchronisatie van de tijd wil tijdens de installatie van dit thermostaat niet lukken.

Tijdens de installatie heeft de thermostaat moeite met het synchroniseren van de kloktijd in het thermostaat. Zodra de thermostaat aan een ander netwerk dan dat van Ziggo wordt gekoppeld, dan is er geen probleem en wordt de tijd keurig gesynchroniseerd.

Zelf heb ik er geen problemen mee, maar namens een aantal Eneco gebruikers doe ik een beroep op jullie kennis en kunde :) Mochten jullie een idee hebben, laat het mij weten!

Alvast bedankt.
 
Even off topic

Ik ben een klant van Eneco, maar had/heb geen idee dat zij een eigen thermostaat hebben. Ik heb eerlijk gezegd wat dat betreft nog nog niet op hun website gekeken, maar kan iemand mij vertellen hoe ik aan deze thermostaat kan komen, en of er voordelen zijn tov mijn huidige thermostaat: de iSense van Remeha. En als rechtgeaarde Nederlander natuurlijk de kosten?!
Nogmaals excuus voor het off-topic gaan.
 
@Fjacobse
Ipv offtopic gaan kun je beter even naar de site van eneco gaan.
Toon, zoals die thermostaat heet, is daar nogal pontificaal aanwezig.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
( @TheGrouch, er loopt zo te zien al een enorm topic over op een forum van Eneco, maar daar komt geen echte oplossing en men probeert nu hier wat tips te verzamelen)

Allereerst om te beginnen:
Ziggo blokkeert geen poorten, met uitzondering van poort 25 uitgaand (smtp), en dus zeker die niet voor de NTP (tijdsynchronisatie) diensten.

Ik kwam na wat googelen het topic tegen op het Eneco forum en wat ik daar begrijp is:
- het werkte eerst wel met ziggo
- er is een firmware aanpassing geweest van de thermostaat en daarna werkte het niet meer met ziggo
- met andere providers zijn er geen problemen.

Er moet dus duidelijk iets gewijzigd zijn in de afhandeling van het tijd-synchronisatie protocol in de thermostaat. En hoe men dat daar heeft ingebakken weet ik niet, er zijn verschillend manieren om een klok te synchroniseren via internet. De simpelste manier werkt zonder portforwarding, maar er zijn ook gevallen te vinden als je zoekt via google dat altijd het antwoord naar de ntp poort (123) terug gestuurd wordt ipv naar het afzender poortadres. En dan moet je dus portforwarding goed hebben staan.

Verder zou het ook nog tegengehouden kunnen worden door de ingebouwde firewall in de Ubee modem, die kun je ook uitzetten of op een ander niveau instellen (heeft toch niet echt veel toegevoegde waarde in een consumenten NAT router). Het zou kunnen dat de ip-flood detectie onterecht inschakelt of zoiets. Je kunt misschien informatie vinden in het firewall-log van de Ubee.

Op het Eneco forum zag ik ook opmerkingen dat 'de tijd opvragen uit het ziggo modem' niet zou werken. Zo werkt het dus niet. Tijd wordt altijd opgevraagd vanaf een tijdserver op internet en nooit uit een modem, die kan dat helemaal niet.

Verder zou misschien een oorzaak kunnen zijn dat er iets met de DNS niet goed gaat. De thermostaat roept een tijdserver aan, dat zal wel vast ingesteld zijn en misschien zit daar iets fout in de hostnaam (lijkt onwaarschijnlijk)

Tot zover een aantal mogelijkheden, ik denk dat je ook moet inventariseren of het alleen bij het Ubee modem niet lukt, of dat het bij Cisco modems ook niet lukt.

Dan als eerste proberen sommige (of alle) firewall instellingen in het modem uit te schakelen. Zie daarvoor deze handleiding op bladzijde 30 en later. Begin eerst eens met het uitschakelen van de IP-Flood detectie en laat firewall nog even aanstaan. Dan Apply en wachten tot het modem weer opgestart is en je internet verbinding hebt. Probeer het dan nog eens. Als dat niet werkt dan alles uitzetten (inclusief firewall) en probeer het nog eens.

Mocht je een portforwarding nodig hebben (wat eigenlijk niet nodig zou hoeven zijn) dan kun je proberen poort 123 BOTH te forwarden naar het lokale ip-adres van de thermostaat. Hoe je dat instelt staat ook in de bovengenoemde handleiding of is te vinden via deze website.
 
... of is te vinden via deze website.
Je kunt beter alleen de link naar de officiële handleiding geven. Op die port forwarding site beginnen ze al met het opgeven van de verkeerde default IP adres voor een Ubee. Voor de Ubee EVW 3200 moet dat 192.168.178.1 zijn.

En inderdaad een vreemd probleem. Een NTP server is zo standaard dat een router er geen probleem mee moet hebben. In die korte periode dat de Ubee firmware had met low-medium-high instellingen voor de firewall was ook in high de ntp poort open. En als het door een van die andere firewall settings geblokt wordt, zou dat in het lokale firewall log zichtbaar moeten zijn.
 
Ik was toch nieuwsgierig hoe zo'n Eneco thermostaat met moderne ketels omgaat. Kijk ik op hun website, dan valt me de beschrijving ronduit tegen. Er staat nergens een lijst met ketels die compatibel zijn met hun thermostaat of een handleiding om alvast de functies in detail te bekijken.

Bij ons in de regio staan veel Nefit ketels. Ik, mijn zus, mijn ouders etc. Dat zijn allen modulerende ketels, dus geen simpel aan/uit door de thermostaat. Ik had dus minimaal verwacht dat ze daar iets over in hun reference sheet zouden noemen.

Op het eneco forum vond ik wel:
Naar aanleiding van de aanbieding om Toon aan te schaffen ,via de mail van Eneco is mij het volgende duidelijk geworden. Toon kan ketels aansturen volgens aan/uit principe en volgens open-term modulatie. Wat wil het geval ,Nefit (en misschien ook anderen) gebruikt zijn eigen modulatieprotocol. Dit maakt het samen werken van Toon en een Nefit ketel niet aan te raden. Natuurlijk kun je de Nefit ook op aan/uit protocol zetten maar dan gaat het verbruik omhoog. En dat is nou juist de reden om Toon te willen gebruiken ; verbruik VERLAGEN. Nefit is bezig met een adapter, maar eerdere versies werkten niet, dus kan wel even duren.Misschien dat Eneco het modulatietype softwarematig in zijn Toon kan zetten maar ik weet niet of dat binnen de technische mogelijkheden ligt. Dus helaas voor mij nog GEEN TOON.
Op de site vond ik ook de reactie over een Modulerende Bosch ketel die ook door een installateur omgebouwd moest worden om hem met de TOON werkend te krijgen. Dat soort compatibiliteit problemen moet je als verkoper VOORAF melden vind ik en moet dus op zo'n site vermeld worden.

Dus blijkbaar werkt Toon ook niet optimaal met de Nefit ketels van de laatste 10 jaar. Dus waarschijnlijk kun je op hun TOON thermostaat al helemaal niet je keteldruk, tapwater temperatuur, ketel temperatuur etc aflezen. Wat heb je er dan aan met een moderne ketel. Aan de ene kant krijg je er nieuwe functies bij die niets met de ketel zelf van doen hebben en aan de andere kant verlies je opties om de ketel optimaal te bedienen. Bij de duurdere nefit thermostaten krijg je zelfs een alarm als ergens een warmwater kraan te lang blijft doorstromen omdat hij niet goed dichtgedraaid is.
 
Dit topic gaat over de tijdsynchronisatie via ziggo en niet over de functies van Toon an sich.
Misschien een eigen topic in borrelpraat of zo voor openen.
 
Hallo @CeeS,
Bedankt voor je informatie. Daar kunnen we wellicht wat mee:thumb up:
 
Daar kunnen we wellicht wat mee:thumb up:

Laat de resultaten hier nog even weten aub

PS nog een aanvulling:
Ik zie allerlei mensen in het Eneco forum zeggen dat er wellicht een foute tijdserver in het Ziggo modem ingesteld zou zijn. Dat is onmogelijk, want de Thermostaat haalt geen tijd uit het modem. Geen enkel modem heeft namelijk een tijdserver aan boord. Een modem gebruikt die tijdserver instelling alleen maar om zijn eigen klok in te stellen. Net als de thermostaat en vele andere apparaten doen.

De thermostaat kan alleen maar zelf verbinding maken met een tijdserver op internet en dat doet hij gewoon via het modem op internet. Welke tijdserver hij gebruikt moet je dus in de thermostaat instellen, of dat zit in de thermostaat vast ingebakken.

Wat er daarbij in de router van het modem mis gaat kun je misschien in het firewall log van de Ubee zien. Als dat één van de instellingen is die ik hierboven noemde moet je die uitzetten. En vraag nog eens na welk merk wifi-modems de mensen gebruiken waar het wel werkt, dat zou de cisco kunnen zijn wellicht die andere firewall instellingen gebruikt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo CeeS,

Als de instellingen zo staan als op de foto hieronder, zou het dan goed moeten gaan?

ubee_timeserver.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan