• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

spontane reset bij opstart

R

Ruud2112

Ha Heren en Dames, heb een probleem met opstart van computer (als hij tijdje niet aan is geweest), of hij start helemaal niet op ledjes op voorkant compie blijven branden, of hij start wel op maar vlak na inlogscherm of net daarna reset hij spontaan. Vervolgens moet ik hem een keer of 5, 6 resetten daarna geen last meer. Kan dit aan een falende bios batterij liggen? Of is mijn voeding het aan het opgeven?
Als de computer "warmgedraaid" is heb ik nergens meer last van

Greets Ruud
 
Ik denk niet als eerste aan de bios batterij of aan je voeding, hoewel dat wel zou kunnen.

Er is een virus dat er voor zorgt dat je pc spontaan reset, dus eerst je pc goed scannen op virussen en dan ook maar meteen op adware en spyware. Zie Veilig Internetten (tips)

Als je Windows XP draaid kan het ook je geheugen zijn. XP is erg critisch met het geheugen.
Als je 2 geheugenreepjes gebruikt kun je testen door maar met een reepje te draaien en later met de andere.
Mogelijk kan ook het programma memtest86 iets vinden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bedankt voor de reactie, heb je advies geprobeerd. Gescand met Norton 2004 deze vond niets. Ook adaware en spybot gedraaid, deze vonden wel wat kleine dingen maar niets bijzonders geloof ik. Memtest ook laten draaien en na ongeveer 3 kwartier gestopt (begint hij telkens opnieuw?) geen fouten, heb overigens 1x 512 Mb. Het vreemde is dat de spontane reset alleen voorkomt als de pc tijd is uitgeweest, bij het weer opstarten dus, als hij dan eenmaal goed draaid blijft hij ook draaien. Pc staat overdag meestal wel een uur of 4 aan. Het is een AMD 1800+, nu heb ik op www gelezen dat die nogal kritisch schijnen te zijn wat ze van voeding krijgen. Kan het zijn dat mijn PC te "vol" zit voor de voeding? voeding is 300 W. In de computer zit: 2 HD's, DVD lezer en een DVD schrijver, Gforce 4 AGP kaart, geluidskaart, tvkaart, modem, netwerkaart. Alhoewel zou ik dan niet constant problemen moeten hebben en niet alleen als computer in koude toestand wordt opgestart?

Ps Ook al de tips op Veilig internetten gecontroleerd (stond goed bij mij)
 
Memtest blijft idd lopen tot jij hem stopt. Het is een echte duurtest om te controleren op een goede werking van je geheugen. Maar als hij in die 3 kwartier geen fouten heeft gevonden lijkt het geheugen wel goed.

- Afgaande op je (een na) laatste bericht zou het idd de voeding kunnen zijn. AMD heeft meer power nodig als een Intel en waar een intel genoeg heeft aan 250 W moet je voor een AMD minstens 300 W hebben.
Je hebt redelijk wat in je computer gezet en het is best mogelijk dat de voeding tijdens het opstarten van al die apparaten het net niet aan kan en de spanning dus net iets te ver zakt.
Controleer dit door een paar maal een koude start te maken terwijl bv je cd en dvd niet aangesloten zijn.
- Als je met xp werkt en je hebt de opstarttijd (standaard 30 sec.) op bv 0 gezet kan dat, zeker als hij vol zit, ook problemen geven. Door de zwakke voeding komen je hd's namelijk trager op snelheid.

Je kunt deze 2 tips nog eens zelf proberen en anders even overleggen met een expert (computerwinkel) voor een zwaardere voeding. De prijs hiervan valt tegenwoordig wel mee.

In elk geval succes gewenst.

EDIT door Meeuw, zie ook: https://ziggoforum.nl/topics/6603/.html
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik had laatst bij PC van m'n ouders soortgelijk probleem.
Bij hun had ik zo'n stekkerdoos-schakelaar ertussen waarop alle pc hardware zat. uit=dan echt uit. Maar als de PC dan na 2 jaar maar af en toe wordt gebruikt , loopt die knoopcellbatterij leeg.
Hierdoor gingen biossettings naar factory default , wat dus hardwareproblemen gaf met winXPsetup (bv plug&play bios functie uit, acpi powerfeature uit, mem default ingesteld, datum 1-1-1998 etc.)

Ik zou zeggen , stel je biossettings goed af en neem het over op papier (of onthoud het allemaal). Als je dan weer merkt dat je pc herstart , dan naar je bios gaan en kijken wat er veranderd is, of misschien zie je het al in windows als de datum/tijd anders is. Kijk dus niet gek op dat ie op bios-default staat.

Wat ik bij m'n ouders heb gedaan is het volgende:
netstekker van de computer niet achter stekkerdoos-schakelaar , maar weer rechtstreeks in stopcontact , en de hoofdschakelaar achterop bij voeding aangelaten.
(eventueel kan je in bios acpi alleen op switch zetten , zodat alleen de powerknop voor op je compu pc aan/uit zet ipv windows.)

Dus Windows afsluiten (dus niet standby). Maar je voeding aan de netspanning houden.

Maar effe stekkers eruit , knoopcelbatterij eruit (niet kortsluiten aan randen , kunnen explosief zijn). En met die knoopcelbatterij naar de juwelier of betere computerwinkel en identiek nieuwe batterij kopen (let op batterij specificatie die eropgedrukt staat , dat het wel dezelfde is)
Batterij erin , stekkers erin , bios opnieuw instellen, klaar.

(ik ga er van uit dat de herstart storing niet softwarematig is (virus oid))
 
PPPPfff nou heb ongeveer alle reacties uitgeprobeerd en niets werkte. Ook alles 1 voor 1 losgekoppeld dus met steeds minder apparaten opgestart, maakte ook niets uit.
De pc staat hier trouwens soms wel eens uit ;) bedoel zou dan meer een probleem kunnen zijn dat mijn bios batterij overladen wordt.
Werd er beetje wanhopig van elke keer nog steeds dezefde opstartproblemen. Dus ik was al bezig met kast open te schoeven om bios batterij eruit te halen, met de kast open spul nog een keer opgestart, en weer niks, maar nu wel elke keer een lange pieptoon, dus ik bij de buurman gebruiksaanwijzing van moederbord op net opgezocht.
Daar stond in dat hij zijn geheugen niet kon vinden als hij een lange pieptoon gaf. (heb je toch gelijk Johhny) dus geheugen eruit gehaald nu zat er bij de onderste rand een flinke laag stof op, ook op de connector op het moederbord. Schoongemaakt en weer geplaatst. Een paar uur gewacht tot pc weer volkomen afgekoeld was en weer opgestart.... en tot nog toe geen problemen meer pc startte vrolijk in 1 keer op. PC gelijk helemaal schoongemaakt van binnen, er zat overigens niet veel stof in maar de fan van de cpu blaast tegen geheugenstrip aan, zou dit stof op geheugenstrip de oorzaak van alle ellende zijn?
In iedergeval harstikke bedankt voor het meedenken!!!!
 
tof dat je probleem opgelost is.
Zo idd stof kunnen zijn , die geheugenbanken zitten met drukcontacten van vaak verguld goud verbonden , als er dan een luchtstroom van een ventilator langs blaast (wat overigens wel ok is , koelt je geheugen ook) zou er een stofophoping kunnen onstaan die uiteindelijk toch zo'n contact opzij drukt. Maar wel een minimale kans dat zoiets gebeurt.
Je zou bv standaard 2 of 4x per jaar effe je pc kunnen openen (met stopcontactstekkers eruit) en effe met fietspomp uitblazen.
Stofzuigen kan ook , maar dan wel met laagvermogen , anders zuigt ie missien losse hardwareonderdelen als jumpers op. los flexobel slangetje aan zuigerslang voorkomt kapotstoten door lompe zuigvoet oid.
En met open kast opstarten gaat ook alleen als je intrusion detection uit hebt.

Het is helemaal een haat-liefde verhouding betreft ventilators & roken bij compu. Zou er zo'n ionisator/electrische luchtreiniger zijn voor op een compu ventilator ?
 
Terug
Bovenaan