Spellingscontrole

J. de Boer

Forum Gebruiker
Berichten
2.969
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Sinds een poosje heeft dit forum een spellingcontrole.
Zelf gebruik ik nooit zo'n controle, ook niet in Word, maar voor een keer probeerde ik hem uit nieuwsgierigheid. Wel, ik vind hem niet bepaald geweldig. De gewoonste woorden worden niet eens herkend. Een voorbeeld is het doodgewone één. Dus met accentjes. Kent hij niet, evenmin als zo'n waarbij voorgesteld wordt om er zoen van te maken. Het mooiste voorbeeld is nog de tekst in de knop "spellingscontrole". Neem je dat woord over in de tekst, dan signaleert hij dat als fout, terwijl dat wel zo in die knop staat. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Zeer amateuristisch dus en voor verbetering vatbaar!
 
Er zullen altijd woorden zijn die hij niet zal herkennen. Woorden met "rare" tekens zijn altijd lastig voor PC's. Dat hij het woord spellingscontrole niet kent is wel raar. Verder ben ik wel een groot voorstander van de spellingscontrole, als je soms ziet wat voor fouten mensen maken...
De spellingscontrole zorgt er dan in iedergeval wel voor dat je je bericht nog net even een keer doorkijkt.

De dikke vandale kent het woord spellingscontrole trouwens ook niet.
 
Weet je waarom ook Van Dale het woord spellingscontrole niet kent?
Omdat het spellingcontrole moet zijn :)
 
Ghanso zei:
Weet je waarom ook Van Dale het woord spellingscontrole niet kent?
Omdat het spellingcontrole moet zijn :)
Ik noemde dat als voorbeeld op, en dat heb ik alszodanig ook duidelijk aangegeven, omdat op de bewuste toets het woord spellingscontrole staat. Komisch om te constateren dat juist dat woord bij het klikken op die toets als fout wordt aangemerkt.

Verder vind ik de accenten op één geen rare tekens. De spellingcontrole van b.v. Word heeft daar geen moeite mee, evenmin als het apostrofje dat een afkorting aangeeft zoals "zo'n" in geval van "zo een" of 's morgens bij des morgens. Maar ik constateer opvallend vaak dat men die apostrof niet meer kent, en het genoemde zo'n tot zon wordt verhaspeld. Maakt op mij altijd een beetje gebrekkige indruk.
Overigens zie ik bij het opstellen van dit bericht zelfs het woord zon niet wordt herkend en dat vind ik wel heel gebrekkig!

PS: Ik betwijfel zeker niet het nut van deze functie, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar ik vraag me al lezend wel af of er veel gebruik van wordt gemaakt.
 
Ik weet niet in welke van Dale jullie kijken, maar ik zie in van Dale Groot woordenboek hedendaags Nederlands geen spelling- en geen spellingscontrole staan.
Wel zie ik spellingchecker; computerprogramma dat een verkeerde schrijfwijze van woorden signaleert en corrigeert(mannelijk)
Verder snap ik de heisa niet over deze toegevoegde waarde die je maar op weinig forums tegenkomt. Vermoedelijk hebben een aantal mensen hier baat bij en als het programma niet alles herkent, so what?

@J.d.Boer; in je tweede post staat een schrijffout, nu we het daar toch over hebben. Het moet zijn "als zodanig" en niet "alszodanig".
Dan ook nog; Overigens, zie ik bij het opstellen van dit bericht zelfs het woord zon niet wordt ..............
moet zijn ; ........................................................................... bericht dat zelfs .......................
 
J. de Boer zei:
Zeer amateuristisch dus en voor verbetering vatbaar!

Ik vind dit een erg botte opmerking. Dit is gratis software waar mensen hard aan hebben gewerkt. Niet te vergelijken met MS Word waar enorm in is geïnvesteerd.
Dit is opensource, dus je bent geheel vrij om het te verbeteren.

https://aspell.sourceforge.net/
 
Ík vind het een handige feature, en als je je er zo aan ergert, dan gebruik je het toch niet ?
 
Maar goed de spellingcontrole leest ook niet de zin en alleen maar het woord. Dus het ziet ook nooit het zinsverband.

Maar goed af en toe vind ik hem bij sommige woorden ook wel erg Belgisch. ;D Maar vind hem ook wel weer erg handig.
 
Terug
Bovenaan