• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

SP stelt kamervragen over aanstaande prijsverhoging UPC

P

pblock

Kreeg dit via email


SP stelt kamervragen over aanstaande prijsverhoging UPC

Donderdag 18 augustus 2005, 16:59 - Kabelexploitant UPC gaat het basisabonnement voor televisie duurder maken. SP-kamerlid Arda Gerkens vraagt het kabinet om opheldering.

Door Maarten Reijnders 
Begin 2007 zal het abonnementsgeld bij UPC 20 procent (drie euro per maand) hoger zijn dan nu, zo bericht Trouw. Tegelijkertijd zal het analoge zenderaanbod kleiner worden.

Door het analoge basispakket onaantrekkelijker te maken, hoopt UPC dat de consumenten massaal zullen overstappen op digitale televisie. UPC is van plan om zijn 2,3 miljoen abonnees vanaf het vierde kwartaal een decoder voor digitale televisie te verschaffen. Ook andere kabelbedrijven proberen hun klanten ertoe te bewegen om over te stappen op digitale tv.

"We willen digitale televisie standaard maken", erkent Bert Holtkamp van UPC. Hij bestrijdt echter dat het basisabonnement 20 procent duurder zal worden. "Dat getal is uit de lucht gegrepen." Wel zal er 'op termijn een geringe prijsverhoging' komen. Details daarover wil UPC niet geven.

Holtkamp ontkent eveneens dat het tv-aanbod bij het standaardpakket kariger zal worden. "Het digitale abonnement wordt het basispakket. Kijkers zullen dus eerder meer dan minder zenders in hun basispakket krijgen."

De UPC-woordvoerder kan echter niet garanderen dat UPC alle zenders die nu in het analoge basispakket zitten, analoog zal blijven doorgeven. "Daarover kan ik nog niet in detail treden." Volgens Trouw zal het aantal analoge tv-zenders afnemen. Daardoor worden UPC-abonnees welhaast gedwongen om over te stappen op digitale tv.

Prijsverlaging
De SP vreest dat de abonnees uiteindelijk zullen moeten opdraaien voor deze gedwongen overstap op digitale televisie. "Het lijkt mooi, gratis, maar het is wel de bedoeling de maandelijkse abonnementskosten te verhogen, terwijl 'gewoon analoog' kijken straks niet meer mogelijk is", stelt de SP.

SP-kamerlid Arda Gerkens wil dat minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) de markt voor digitale televisie gaat reguleren. Dat is nodig. Want: "De kabelaars ontlopen met hun werkwijze de prijsverlaging die de OPTA voor hun analoge pakketten in petto heeft", stelt Gerkens.

De maandelijkse kosten zullen stijgen en hoewel de eerste decoder vaak gratis is, moet voor extra tv's (bijvoorbeeld op de slaapkamer) een aparte decoder worden gekocht, voorspelt de SP.

Sinterklaas
Vorige week waarschuwde advocaat Jaap Doeleman in een artikel (pdf) op de opiniepagina van NRC Handelsblad ook al dat de consument uiteindelijk duurder uit zal zijn door de komst van digitale televisie. "Gratis digitale televisie bestaat evenmin als Sinterklaas of een free lunch", aldus Doeleman die in de rechtbank regelmatig de degens kruist met de kabelbedrijven.

Doeleman wees erop dat de kabelbedrijven hun prijzen de afgelopen jaren flink hebben verhoogd. "Men moet er niet van opkijken als het tarief van het digitale pakket straks aanmerkelijk hoger uitvalt dan 15 euro."

Omdat kabelbedrijven als UPC in handen zijn van buitenlandse investeerders die winstmaximalisatie nastreven, malen zij niet om eventuele protesten in Nederland, meent Doeleman. "Illusies over de prioriteiten van de grote kabelbedrijven moet men zich niet maken."

Ook SP-kamerlid Gerkens heeft geen illusies over de bedoelingen van de kabelbedrijven. "Vindt u het niet hoognodig tijd de kabel weer terug te kopen", zo vraagt zij aan het kabinet. "Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dit doen?"


    Laten we het bij het onderwerp houden

en niet over individuele situaties gaan hebben.
 
inderdaad mee eens, maar het zou niet eens zo erg zijn als je een willekeurige decoder zou kunnen gebruiken voor het netwerk,. maar nee hoor het moeten wee specifieke decoders zijn die eerst speciaal ingesteld zijn voor upc en alles, ja dus je bent voor die extra decoders ook nog afhankelijk van upc en overal is het dus geld voor upc.
 
En als het niet beter is als nu dan hoeft het voor mijn niet.
want de digitaale decoders zijn niet veel beter als het aneloog signaal.
 
rene45 zei:
En als het niet beter is als nu dan hoeft het voor mijn niet.
want de digitaale decoders zijn niet veel beter als het analoog signaal.

Wees blij dat ertenminste nog een politieke partij is die zich ertegenaan bemoeit, als je moet wachten op die omhoog gevallen LJ Brinckhorst , ons aller noob minister van oneconomische zaken gebeurt er NIETS, want hij vind dat de liberalisering geslaagd is. maarja dat heb je gauw als een kinderhand snel gevuld is, de grootste miskleun na Harry JP bakellende Potter.
Upc was al terug gefloten door de rechter wegens overmatige prijsstijgingen in , ik dacht de Drechtsteden?
 
:9  Helaas is de SP een partij van veel roepen en schreeuwen, maar ik kan me niet herinneren dat de SP ook daadwerkelijk iets heeft bereikt in het verleden. Al vele jaren schreeuwen ze dat het basisi televisie pakket te duur is en hebben ze handtekeningen akties op touw gezet die alleen worden aangeboden aan een direktie. Daarna is het stil, heel stil... totdat de SP weer gaat roepen en schreeuwen en mensen weer even hoop geven.  :9
 
Je wordt toch overal genaaid, of da nu bij chello is of bij de suppermarkt, wat het uitmaakt, dat het niet lang meer duurt voor dat alles onbetaalbaar wordt, en wie er dan gewonnen heeft, maakt dan niks meer uit.
 
Dit te belachelijk hoe is het mogelijk dat UPC dit gaat doen.Voorbeeld ik woon in een opgesplitst huis was vroeger 1 groot pand nu 4 kleinere huizen.Er komt dus maar 1 coax binnen waarna deze (achter het internet/tlefonie modem) netjes wordt gesplitst met een versterker naar iedere woning en zo wordt ook internet naar iedere woning gerouterd.TV werkt overal prima en internet ook.Als ze alles digitaal gaan maken zal ik de eninge zijn met een decoder en de rest heeft niks of moet zelf een peperdure decoder aanschaffen en als ze dat doen zit je nog met het probleem van de versterker die zal waarschijnlijk dan ook moeten worden vervangen. Ik geloof dat ze dit niet kunnen maken want er zijn in de grote steden duizenden studentenhuizen en opgesplitste woningen waar het zo is geregeld.

Hier moet iets aan gebeuren vind ik...
 
  Lijkt me vrij eenvoudig, geef ieder zijn eigen kabeldeel, met afgesplitst TV
internet laatje zoals het is, dit terzijde.

Laten we het bij het onderwerp houden

en niet over individuele situaties gaan hebben
 
Goed maar het kan niet door elke versterker en die is aangelegd door de huisbaas en daar mogen we niet aankomen(zoals heel vaak bij dit soord woningen en/of studentenhuzen).

E dit hoord zeker wel bij het onderwerp want dit is niet alleen een probleem bij mij maar duizenden zullen dit probleem gaan krijgen en op andere formus is het zeker aan de orde dat de SP ook hier de vragen over heeft in de kamer.
 
Wolter zei:
Goed maar het kan niet door elke versterker en die is aangelegd door de huisbaas en daar mogen we niet aankomen(zoals heel vaak bij dit soord woningen en/of studentenhuzen).

E dit hoord zeker wel bij het onderwerp want dit is niet alleen een probleem bij mij maar duizenden zullen dit probleem gaan krijgen en op andere formus  is het zeker aan de orde dat de SP ook hier de vragen over heeft in de kamer.

Het onderwerp is dat de SP kamervragen stelt, daarop kan mag je reageren, maar als iedereen nu zijn eigen straatje aan de orde gaat stellen dan wordt het onderwerp een lijdend voorwerp
 
Terug
Bovenaan