Signaalwaardes EuroDocsis2 en EuroDocsis3 modems.

M

MartCom

Ik wilde voorstellen aan de mods om dit topic, dat 100% gebaseerd is op een schaamteloze kopie van het goede werk van Plankie, bovenin het modemtopic te plaatsen.

Je ziet de laatste tijd enorm veel vragen over de waardes van modems, en door dit even specifiek uit de verzamelde werken van Plankie te lichten, lijkt het mij een stukje makkelijker te worden om mensen hiernaar te verwijzen en kan iedereen zelf kijken of zijn waardes goed zijn of niet.
 
EuroDocsis 2

Signaalwaarden en statusschermpjes Directe Quote naar aanleiding van het werk van Plankie

Er komen nogal eens vragen over de signaalwaarden en discussies hierover. Met deze uitleg zal ik proberen duidelijk te maken wat wél goed is en wat niet. De informatie die ik hiervoor gebruikt heb komt uit de tech-specs zoals ze op arris website te vinden zijn.

Om een goede werking te kunnen garanderen zijn er grenzen aan de signalen en de verschillende componenten hiervan. Omdat een kabelmodem werkt met 2-weg communicatie zijn er dan ook twee verschillende kanalen en signalen. Om het een en ander duidelijker te maken hier als eerste een screenshot van de page (welke overigens alleen te zien is voor mensen met een Arris-modem waarop telefonie aanwezig is, of is geweest. Bij chello-only is dit niet te zien). De informatie is, voor zover beschikbaar, te vinden op http://192.168.100.1

Bekijk bijlage 3747

Om de uitleg niet al te ingewikkeld te maken heb ik het screenshot voorzien van cijfers, welke hieronder gaan volgen:
1) De frequentie waar het modem zijn gegevens vandaan haalt.
-- Het is niet mogelijk hier zelf iets aan te doen, wel is het mogelijk dat je modem een schop om wat voor reden dan ook krijgt naar een andere frequentie. Dit gebeurt dan vanuit het 'wijkcentrum' en is niet erg.

2, 3 en 4) De signaalsterkte. Bij een Arris TM402B of TM502B geldt dat deze afhankelijk is van de gebruikte modulatiemethode (4) en dat in combinatie met een minimale SNR (3)

Bij QAM64 moet de signaalsterkte tussen de -17 dBmV en + 13 dBmV liggen, waarbij de signaal/ruis-verhouding (3) minimaal 28 dB moet zijn.
Bij QAM256 moet de signaalsterkte tussen de -13 dBmV en + 17 dBmV liggen, waarbij de signaal/ruis-verhouding (3) minimaal 31 dB moet zijn.

Zolang de waarden tussen deze grenzen liggen (als simpele vuistregel kun je -12 / +12 aanhouden met een SNR >31 dB), zul je geen problemen ondervinden met je verbinding. Het 'verbeteren' van deze waarden zal je geen snelheidswinst of iets dergelijks opleveren.

5) Hier vind je de upstream frequentie. Hiervoor geldt hetzelfde als de downstream frequentie: Hierop heb je zelf geen invloed, maar het wordt bepaald vanuit het 'wijkcentrum'. Het wisselen van een frequentie (zowel up- als down) kan gepaard gaan met een korte onderbreking. Dit zal dan ook alleen gebeuren wanneer het nodig is.

6) De signaalsterkte, waarmee het kabelmodem het signaal op de kabel zet. Deze is (deels) beinvloedbaar door je bekabeling, het resterende deel is afhankelijk van het kabelnetwerk buiten. Deze waarde zul je ongetwijfeld (in kleine stapjes) kunnen zien veranderen. Dit is niets om je zorgen over te maken: het kabelmodem en het wijkcentrum hebben contact met elkaar om het signaal van jouw modem en de modems in de omgeving zo netjes mogelijk te laten binnenkomen. Hierdoor kan het nodig zijn om bepaalde modems te vragen 'iets harder te gaan praten' en andere modems iets zachter. De maximale waarde is afhankelijk van 7.

7) Het kanaaltype dat gebruikt wordt kan zijn Docsis 1.x (TDMA) of Docsis 2.0 (ATDMA). Onder andere de bandbreedte van het kanaal en modulatietype zijn van invloed op de maximale waarde van 6. Als vuistregel geldt voor de genoemde modems:

Bij EuroDocsis 1.x is de TXmax 58.0 dBmV
Bij EuroDocsis 2.0 is de TXmax 55.2 dBmV

Het is de bedoeling dat het signaal zo goed mogelijk aankomt op de plaats van bestemming. Omdat je ook te maken hebt met een ruisvloer wordt er in een kabelnetwerk opzettelijk signaaldemping toegepast om de ruis onder controle te houden. Een kabelmodem kan uitzenden tussen de 8 dBmV en zo'n 55-58 dBmV. Het probleem bij een lage signaalsterkte is dat ruis hier erg veel invloed op heeft, wat de stabiliteit van de verbinding niet ten goede komt. Hierdoor is een hoge(re) waarde soms beter als een lagere, echter hangt dit van érg veel omstandigheden af.

Waar je in ieder geval op kunt letten is dat een modem niet volledig en altijd maximaal staat uit te zenden (TXmax). Wanneer dit wel het geval is heeft het kabelmodem blijkbaar moeite om zijn signaal op de plaats van bestemming te krijgen en kán er instabiliteit optreden. Wanneer dit inderdaad gebeurt kan een belletje naar de helpdesk soms uitsluitsel bieden wat er aan de hand is en kan indien dat nodig wordt geacht een monteur eens komen kijken wat er aan de hand is. Zolang er geen instabiliteit is: Niet te veel aan rommelen

Als je modem 2 tot 3 dB onder TXmax staat, dan is dat prima, er is dan nog ruimte over om eventuele schommelingen op te vangen.

Bij de status kun je de status van je modem vinden (duh!) waaronder hoelang het modem nu draait. Wanneer het modem offline gaat zal deze tijd in principe gewoon doorlopen, behalve bij een reset door de 'wijkcentrale' of door een spanningsonderbreking (stekker eruit, stroomstoring).

Ook is hier te zien wat de status van een modem tijdens opstartfase is. Mijn modem staat op:
'Telephony-AC Power Iso OFF Reg Complete

- Telephony: Telefonie werkt
- AC Power: Modem draait op AC Power, 230V dus
- Iso OFF: Isolation OFF, het modem staat niet in stand-by mode en geeft gewoon toegang tot de buitenwereld via de Ethernet/USB-poort
- Reg Complete: Registration Complete, het modem is online en geregistreerd op het kabelnetwerk.

De datum en tijd lijken 2 uur achter te lopen. Dit is normaal: Het modem geeft de GMT-tijd aan. Op dit moment zitten we in de zomertijd en onze tijdzone is nu GMT+2. Tijdens de wintertijd is dit 1 uur, GMT+1

10) Interface parameters:
Hier kun je zien welke interface van het modem welk mac-adres 11) heeft, op welke snelheid er verbonden is (indien een snelheid is toegekend), wat de status is van een interface (up/down) en of de interface gebruikt mag worden (Provisioned)


EuroDocsis 3

Signaalwaarden en modulaties.
Helaas is er hierover niet zo heel veel bekend, de technische specificaties laten niet veel los. Voor de onderstaande tabel heb ik gebruik gemaakt van de gegevens vanuit de modem-specificaties. Aangezien dit niet heel erg veel is, zijn de gegevens aangevuld met gegevens uit de Cablelabs specificaties.
Bekijk bijlage 5759


Downstream:
Frequentie
108-1002 MHz
Kanaalbreedte
8 MHz
Max aantal kanalen
4

Modulatie type Signaalsterkte Signaal/Ruisverhouding
QAM64 -15 dBmV tot +15 dBmV >28 dB
QAM256 -15 dBmV tot -6 dBmV >33 dB
QAM256 -6 dBmV tot +15 dBmV >30 dB

Upstream:
Frequentie
5 tot 65 MHz
Kanaalbreedte
1.6 MHz 3.2 MHz 6.4 MHz
Modulatietypes
QPSK, QAM8, QAM16, QAM32, QAM64, QAM128
Max aantal kanalen 4
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Verschil zit hem in de snelheid en techniek, docsis 2 kan maar 1 kanaal gebruiken voor up en down stream met een max bandbreete van +-54Mbit down en +-50Mbit up waarbij die bij docsis 3 anders is, die kan tot 8 stream kanalen gebruiken voor zowel up als down met een max download van +-300Mbit down en up +-160Mbit(hoger dacht ik zelfs)
 
Vergeet je het verschil tussen Docsis en EuroDocsis hierbij niet? ;)
Het was in de originele post ook niet overal even consequent doorgevoerd, ik heb dat alsnog aangepast.

Maar de waardes die in de post genoemd worden kun je gewoon aanhouden, de afwijkende waardes van VirginMedia zou ik negeren.
 
MartCom zei:
Vergeet je het verschil tussen Docsis en EuroDocsis hierbij niet? ;)
Het was in de originele post ook niet overal even consequent doorgevoerd, ik heb dat alsnog aangepast.

Maar de waardes die in de post genoemd worden kun je gewoon aanhouden, de afwijkende waardes van VirginMedia zou ik negeren.

Het ging mij om het gehele stukje, en dat was best interessant. Vandaar dat ik dacht dit te melden...
En inderdaad ... VirginMedia kun je natuurlijk gewoon vergeten ... :-)

Maar leuk stukje info zo alles bij elkaar op deze forum :-)
 
matthys70 zei:

Deze waardes zijn prima richtlijnen, en komen grotendeels overeen met mijn ervaringen. Downstream tussen de -10 en +10 is het mooiste, modems kunnen iets meer hebben (maar dat gaat wel ten koste van de stabiliteit is mijn ervaring)

Upstream tot 50dBmV max is wel een (terechte) leiddraad. Hier wordt momenteel nog vaak hoger geaccepteerd, maar persoonlijk zou ik dat niet gokken. Een Docsis3 modem kan idd tot 55-58dBmV, afhankelijk van de modulatie, maar wel bij 1 upstreamkanaal

Als UPC in de toekomst channelbonding gaat gebruiken in de upstream, dan kun je best problemen gaan krijgen. Bij 2 upstream kanalen kan de modem 3dB minder uitsturen, bij 3-4 upstreamkanalen tot 6dB minder. De maxima komen dan op de 52dB te liggen... En icm een klein beetje fluctuaties is 50dBmV een veilige marge.

Voor nu is dat nog niet relevant, maar mogelijk wel in de toekomst. Als je upstream dan te zwak is gaat je modem upstreams uitschakelen (of erger nog, klapperen tussen 1 en 2 upstreams of wat dan ook), wat de stabiliteit niet ten goede komt. Ik heb dit bij Arris modems al wel eens zien gebeuren (bij een aantal andere kabelaars waar wel channelbonding gebruikt wordt voor de upstreams)
 
Wat is het gevolg als de waardes afwijken van het ideale gebied en is er nog verschil tussen te hoge of te lage waardes?

In m'n nieuwe thomson modem bijvoorbeeld is de downstream power van alle gebruikte kanalen rond de 12dBmV, dat is best een stuk hoger dan de -3/+6 die geadviseerd wordt. Ik vermoed dat het okay is zolang de boel niet overstuurd wordt. Trouwens, toont de signaalsterkte van de downstream niet domweg de sterkte van het binnenkomende signaal? Daar heeft het modem geen invloed op lijkt me, die zal worden bepaald door de headend aan de andere kant van de lijn.
 
Terug
Bovenaan