Jullie praten een beetje langs elkaar heen: Heel plat gezien is er weinig verschil tussen ADSL en Kabel.
De telefoonkabel kan alleen werken met zeer lage frequenties omdat dit netwerk nooit is berekend op hoge frequenties; het verlies zou enorm zijn. Coax echter, kan zeer hoge frequenties aan en daarmee een zeer breed spectrum.
Nu de kern. Als je, via splitters, meerdere tv's aansluit gaat dat inderdaad ten koste van het signaal. Tenzij je natuurlijk versterker(s) toepast. Let op, het gaat alleen om de signalen naar de tv's! De modem is immers nog steeds via één splitter verbonden met je aansluitpunt. En inderdaad, de frequenties voor up- en downstream zijn natuurlijk niet gelijk aan de tv (en andere) signalen. Dat zou immers je tv beeld verpesten.
De splitters zijn zo geconstrueerd dat alleen aan de uitgang van de splitter het signaal verzwakt is. Het signaal aan de ingang wordt niet beïnvloed. De (eerste) splitter ziet namelijk alleen de impedantie van de tweede spitter (75 ohm) en die is, als het goed is, gelijk aan die van een tv. Met andere woorden, de (eerste) splitter "denkt" dat er een tv is aangesloten. Ik spreek natuurlijk nu over passieve splitters. Actieve bevatten een versterker. Deze kunnen echter niet voor de modem zitten. Wel erachter naar de tv's. Dit omdat het signaal slechts in één richting wordt versterkt. Oh ja, natuurlijk heeft elke dienst een eigen stukje spectrum op de coax. Zelfs de up- en downloadfrequenties liggen ver uit elkaar. Dit maakt het ook mogelijk om "intelligent" te splitsen als dat nodig is. Zoals bij telefoon over de coax.
Voor een telefoonkabel geldt bijna hetzelfde. Alleen is deze splitter zo gemaakt dat er naar de ene kant een klein frequentiegebiedje naar de telefoon(s) gaat en aan de andere kant een groter frequentiegebied naar de modem. Ook nu maakt het dus niets uit of je, bijvoorbeeld, drie telefoons parallel aansluit. Wel zal, als je ze alle drie tegelijk opneemt om aan een gesprek deel te nemen, het geluid zachter worden door signaalverlies. Ook zal dit, net zoals bij coax, niets uitmaken voor je internetsnelheid.
In dit relaas ga ik er natuurlijk vanuit dat je kabelmodem via één splitter is verbonden met het aansluitpunt en niet via een hele tris splitters. Dan wordt het signaal wel steeds meer verzwakt van en naar de modem...
Ik heb geprobeerd om deze materie uit te leggen zonder "moeilijke" begrippen zoals decibell, vermogen en de wet van Ohm. Voor de geïnteresseerden: een passieve coaxsplitter geeft, parasitaire reactanties niet meegerekend, een verlies van drie db of, zoals het technisch ook wel heet, een versterking van -3 db. Dit is de helft van het vermogen. Vermogen is het produkt van de spanning en de stroom. Dit houdt dus in dat wanneer de splitter is aangeloten de spanning nog 70,7% bedraagt en de stroom is derhalve dan ook 70,7%.
Immers, I=U/R waarbij R de impedantie vertegenwoordigt van 75 ohm en dus een constante is. Omdat in dit geval R impedantie voorstelt, luidt de wet van Ohm nu feitelijk I=U/Z. Z wordt in deze toegepast omdat impedantie niet per definitie puur resistief is maar vaak een combinatie van Ohmse weerstand en reactantie.
Dat ik af en toe Ohm en ohm typ is omdat een eenheid in Nederland nooit met een hoofdletter wordt aangeduid. Wel wordt een hoofdletter gebruikt als het om, bijvoorbeeld, Kilowatt en Megawatt gaat. Een kleine letter wordt weer ingezet als het, bijvoorbeeld, om milliwatt of picowatt gaat. Mw voor megawatt en mw voor milliwatt dus.
Groeten.