• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Router of range extender, wat is het beste ?

Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Macadam

Mijn Wifi ervaringen met het Cisco EPC3925 apparaat zijn erg teleurstellend. Snelheden wisselen sterk en blijven vaak erg laag en mijn iPad en Windows laptop verliezen op een afstand van 10-12 meter, zelfs op dezelfde verdieping, de verbinding door te zwakke sgnaalsterkte. Dit is eeen onwerkbare situatie.
Ik heb inmiddels het hele scala afgewerkt: draaiboek optimalisatie draadloze verbinding doorgewerkt, modem vaak uit en weer aan, Klantenservice, Service+. Daar kwam na installatie van inSSIDer op mijn laptop en het overnemen via de besturing het 'verlossende' woord vandaan: Ziggo kan niets meer voor u doen, zet u maar een router achter de EPC3925 of zet de EPC3925 op een centralere plek in huis ...
Over deze 'oplossing' heb ik een formele klacht ingediend bij Ziggo. Ik heb nu een door Ziggo gesponsorde oplossing aangeboden gekregen: uiteraard toch een router plaatsen of een wifi range extender.
Mijn vraag aan de forumlezers is nu wat het handigst en verstandigst is, de router of de range extender ? Ik heb overigens in mijn PC een Linksys/Cisco AE2500 wireless-N USB adapter zitten.
Bij voorbaat dank voor uw bijdrage.
Wim
 
Een router is in deze denk ik de beste oplossing. Voordeel is dat je deze makkelijker op een andere plek kunt plaatsen. Hoe hoger hoe beter meestal voor het signaal. Zo kun je dus een goede plek vinden waar je het beste bereik kunt halen.

Maar ook een router heeft zijn beperkingen qua verzendvermogen. Maar als je investeert in een goede router dan heb je het voordeel dat je de router ook zou kunnen inzetten als Access Point / Repeater. De meeste router hebben deze optie wel aan boord maar altijd even nazoeken voor je tot aanschaf overgaat.

Zo kun je je dus met 1 apparaat alle mogelijkheden proberen. Als het WiFi signaal van de router toch niet tot het toereikend is dan zet je hem dus in als Access Point of Repeater.

Als Router
Als je hem als router gaat gebruiken dan laat je jouw modem in Bridge mode zetten door de klantenservice. Het router deel wordt hiermee uitgezet en je gebruik deze alleen nog als modem. Je nieuwe router neemt dan alles over.

Als Access Point
Je modem blijft zoals het nu is en je nieuwe router sluit je bedraad aan op je modem. Je hebt dan 2x een WiFi punt waar je apparaten met kunnen verbinden.

Als Repeater
In deze staan zal de router draadloos een verbinding kunnen maken met je modem. Je WiFi signaal wordt hiermee dus ook vanaf 2 punten mogelijk wat een beter bereik oplevert. Let wel op dat de snelheid hiermee trager kan worden.

Welke router de juist is kun je wel terugvinden in het forum. Deze vraag is denk ik een van de meest gesteld dus voldoende info over te vinden.
 
Routertje geplaatst, problemen opgelost

Het mag wel eens gezegd worden: samenwerken met Ziggo naar een goede oplossing kan wel (maar je moet wel even doorbijten ..). Door het plaatsen van een door Ziggo gesponsored simpel Sitecom WLR2100 routertje en het omzetten van mijn EPC3925 naar een dom modem, zijn zowel mijn lage snelheidsprobleem als het wegvallen van verbinding op meer dan een meter of 8 volledig opgelost. Ik zie nu al een paar dagen downloadsnelheden van 35 tot ruim 40 Mbps met mijn Alles-in-1 Plus, mijn desktop boven spint van genoegen en mijn laptop en iPad doen het in de tuinkamer heel goed.
Ik ga er van uit dat het zo blijft.
Macadam
 
Je zal zelf de keuze moeten maken of je een range-extender of AP/Router wilt gebruiken :) Beide kan natuurlijk.
Houd er rekening mee dat als je een range-extender ergens neerzet en deze niet op Ethernet aansluit (dus wireless bridged), dat de daadwerkelijke snelheid een stuk minder zal zijn omdat je draadloos spectrum 2x gebruikt gaat worden. 1x van PC naar Extender, 1x van Extender naar Cisco. Voor iPhone/iPad zou dat geen probleem moeten zijn, maar the laptop kan het wel merkbaar zijn. Houd dit even in gedachten :)

Toch vind ik het erg vreemd dat er niets gevonden kan worden waardoor dit optreedt. De verbinding zou gewoon gewoon goed moeten zijn. Als je met inSSIDer kijkt, heb je veel andere wireless netwerken in de buurt? Gebruik je de a-band (5Ghz)? Heb je veel muren/beton/ijzer in/rond het huis en de plek waar de Cisco staat?
 
Je zal zelf de keuze moeten maken of je een range-extender of AP/Router wilt gebruiken :) Beide kan natuurlijk.
Zekers, maar voor een range extender is heb je wel een goed AP nodig om vanuit te extenden. Zelf heb ik met de Cisco EPC3925 helaas vrij slechte ervaringen als het om WiFi gaat. Een range extender is dan redelijk zinloos.

Vervanging door een goed AP of (in geval van een wat groter huis) een draadje trekken naar een tweede AP is eigenlijk altijd de beste oplossing. Maar soms is dat laatste heel lastig of zelfs gewoon niet mogelijk. Een andere oplossing zou dan overigens een setje powerline adapters kunnen zijn (homeplug, bv. Devolo).
 
Powerline adapters heb ik slechte ervaringen mee helaas, dan is een draadje trekken altijd nog beter..
 
Tav. Daxy:
Verklaring van Ziggo medewerkers is dat er kennelijk bij mij zoveel 'ruis' van allerhande draadloze apparatuur in de buurt zit dat de EPC3925 het simpelweg niet trekt. Dit apparaat is daar niet tegen opgewassen. Mijn huis heeft alleen houten vloeren en bakstenen binnenmuren.
Zoals gezegd is het door het plaatsen van een router opgelost.
Met inSSIDer zie ik meestal 5 tot 6 netwerken, soms 8. Mijn RSSI-waarde ligt nu ruim onder de 60. Ik heb alleen de 2.4GHz band, N-protocol. De beacon-waarde heb ik op 85 gezet en ik heb kanaal 1 gekozen.
 
Ik ben blij dat het zo opgelost is, dat scheelt al.
Het verbaasd me wel dat de Cisco in dit geval niet sterk genoeg is. Ik denk inderdaad dat er niet veel maar aan gedaan kan worden.

Je zou nog kunnen kijken of "wide-channel" iets uithaalt. Je vervuild de radio spectrum dan wel en de buren kunnen ook minder blij worden, maar het valt te proberen. Ik neem aan dat je met inSSIDer hebt gezien dat kanaal 1 verder niet of weinig gebruikt wordt door de andere SSID's (wireless netwerken) in de buurt.

Ik denk dat de enige echte oplossing meerdere AP's zijn waardoor je overal sterk signaal hebt. Overstappen op de 5Ghz band is wellicht ook beter, ondanks dat het bereik van 5Ghz iets minder is. Met 5Ghz heb je bijv. geen last van DECT telefoons, Magnetrons, andere SSID's etc. Je computer/laptop/tablet/smartphone moet het wel aankunnen natuurlijk.

Voordat ik het vergeet. Beacon waarde aanpassen heeft niet heel veel zin meestal, tenzij het kanaal (radio-spectrum) al vol zit. Zet je de waarde laag, dan komen er veel Beacons binnen wat je wireless kaart weer niet leuk vind en dus traag wordt...
Dit soort problemen blijft lastig. Het is zaak om er rustig voor te zitten en de optimale waardes te vinden. Deze zijn helaas per locatie afhankelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan