• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Router/Access Point achter een switch en DHCP

Status
Niet open voor verdere reacties.
J

jazzmatazz

Ik ben van plan om een Access Point aan te schaffen om het wifi-bereik in mijn huis te verbeteren. Ik heb het Cisco-modem dat door Ziggo is uitgegeven (EPC-3925). Deze doet dienst als router: zend het wifi-signaal uit en verzorgt de DHCP. Nu heb ik een aantal vragen waar ik niet helemaal uit kom:

1) Als ik nu dat Access Point in het netwerk hang, moet ik dan het wifi-signaal van de Cisco uitzetten?
2) Dat AP heeft ook een DHCP functionaliteit en kan dus ook als router dienen. Indien ik dat doe (wat mijn voorkeur heeft), dan neem ik aan dat de DHCP op het Cisco-modem uitgeschakeld moet worden (maar volgens mij kan dat niet)? Indien dat het geval is, welk apparaat zorgt dan voor de IP-adres toewijzing van mijn apparaten die via LAN verbonden zijn?
3) Ik wil het AP achter een switch hangen (dus: Internet->Modem->Switch->AP). Kan dat? Of moet hij meteen achter het modem?
4) Dezelfde vraag, maar dan in het geval het AP als router gaat optreden.

Alvast dank voor het meedenken.
 
AP

Antwoord op jouw vragen:
1) Router en AP kunnen blijven zenden mits je beiden een ander kanaal geeft om interferentie te voorkomen; je kan ze wel dezelfde naam en beveiliging geven.
2) Er kan slechts 1 DHCP server actief zijn anders krijg je IP conflicten. Zet de DHCP server van de AP dus uit.
3) Switch ertussen kan in principe; werkt bij mij.
Ik heb overigens een UBEE router met sitecom switch en sitecom ap wl331.
Je kan hem natuurlijk ook direct op de router prikken, maar dat lijkt onlogisch omdat de twee wifi zenders dan naast elkaar staan. Om je bereik te vergroten zou ik de AP verderop in huis plaatsen.
4) nvt; DHCP uitzetten!

Note: soms kan het nodig zijn om in de router het MAC address van de AP op te nemen en daar een vast IP address aan toe te kennen: het eigen address van je AP.

Ik hoop dat je hier wat mee kan. Succes.
 
Hé Solgry,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Helemaal helder. Ik ga ermee aan de slag!

Groet,
 
Overigens sluit je het AP altijd op een switch aan. ook als je hem direkt op de router zou aansluiten. de 4 poorten van de cisco zijn gewoon een switch.
Er zijn maar weinig routers zonder ingebouwde switch.
 
AP of router??

Ik zit nog eens even na te denken over jouw vraag, maar in principe kan een access point geen DHCP hebben. Er is een groot verschil tussen wifi-router en een access point. Welk type AP heb je op het oog?
 
Je kunt ook gewoon een router kopen, die zijn vaak goedkoper dan een accesspoint en je kunt kiezen uit meer types. Je moet dan die router niet aansluiten op zijn WAN poort, maar de UTP stekker in één van de LAN poorten steken, hij werkt dan als accesspoint. Ook de DHCP server uitzetten in die router. Overigens kun je sommige routers ook als accesspoint configureren zodat je wel de WAN poort (die dan als LAN werkt) kunt gebruiken. Voordeel is dan dat je meer LAN poorten overhoudt om als bekabelde switch te kunnen gebruiken.
 
Ik zit nog eens even na te denken over jouw vraag, maar in principe kan een access point geen DHCP hebben. Er is een groot verschil tussen wifi-router en een access point. Welk type AP heb je op het oog?

Degene die ik op het oog heb, heeft verschillende functies, o.a.:
- access point
- router
- client bridge
- repeater

Afhankelijk van hoe je hem instelt, vervult hij die functie. Maar het is me al duidelijk dat ik hem ga gebruiken als AP en de Cisco modem blijf gebruiken als DHCP server. De DHCP server in het AP schakel ik dan uit en het wifi kanaal van de Cisco zet ik op een ander kanaal dan die waarop het AP uitzend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan