• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Probleem / dilemma

Status
Niet open voor verdere reacties.
M

martinwill

Beste forumleden,

Ik zit met een dilemma/probleem waar ik van hoop dat jullie me er verder mee kunnen helpen. Ik zit met een (zeer) geringe maar voor mij toch duidelijke "ruis" in beeld van elke televisiezender. Ik weet dat ik niet het beeld van bijvoorbeeld blueray mag vergelijken met digitaal HD van Ziggo, maar ik vind het verschil toch te groot. Zelfs zo, dat ik even getwijfeld heb over glasvezel. Foutmeldingen en/of blokvorming in beeld heb ik geen last van. De eventuele reden van mijn probleem weet ik misschien al, maar kom ik zo even op terug. Allereerst wil ik graag mijn huidige situatie schetsen, en bij het begin beginnend:
de aanvoerkabel van ziggo komt bij ons in een hoek van de woonkamer binnen waar vroeger ook de aansluiting zat. Toen wij dit huis hebben gekocht hebben wij ervoor gekozen de aansluiting weg te laten halen en een doorverbinding te laten aanleggen in de muur (vanwege een mooiere afwerking van de muur). De verbinding die gemaakt is weet ik niet precies maar vanaf de groene aanvoerkabel is een verbinding gemaakt naar een coaxkabel van Hirschmann (duurste type) die vervolgens onder de grond over een afstand van +/- 5 meter naar onze meterkast loopt. In onze meterkast wordt de kabel vervolgens ingevoerd in een Hirschmann kabelversterker waarnaar de kabel naar een stekkerdoos loopt over een afstand van 2 meter. In deze stekkerdoos wordt het signaal verdeeld in tv en radio. vanaf de stekkedoos loopt een korte kabel van 1 meter naar de Humax decoder (5050c). Bij nakijken in de humax decoder staat 100% kwaliteit bij een signaalsterkte van 62%. Bij gebruikt zonder hirschmann versterker liggen deze waardes op 100% kwaliteit en 30% signaalsterkte. van de humax decoder ligt een HDMI kabel van zeer goede kwaliteit naar een panasonic plasma GT30E. De stroomtoevoer en aarding van de televisie en decoder zijn gescheiden van de rest van het netwerk middels een aparte audiogroep.

In onze huidige situatie heb ik erg mijn twijfels bij de doorverbinding in de muur (groene aanvoerkabel ziggo op de hirschmann coaxkabel)! Ook de hirschmann kabelversterker weet ik niet wat ik daar van moet vinden.

Mijn vragen bij dit hele verhaal zijn nu:
Is er een manier om te testen of de verbinding in de muur voor problemen zorgt, en/of de hirschmann versterker voor problemen zorgt? bijvoorbeeld door de coaxkabel aan het einde van de reeks (bij de decoder) te testen via speciale apparatuur?
 
Het zou kunnen dat je kabellengte net genoeg was in het begin dat je goeie waardes had, iedere kabel tot aan de "huisaansluiting" wordt precies afgeregeld en als je die dan verlengd krijg je verlies.

De goeie manier zou zijn om het einde van de groene kabel op te zoeken en hier je tv aansluiting te testen maar dit zit in de muur.

Officieel moet aan de groene kabel (de huisaansluiting) de tv, modem en radio komen te zitten, eventueel kun je die daar dan versterken.
Niet aan de nieuwe kabel want verlies kan een versterker niet verbeteren.

Je zou nog eens kunnen proberen om de tv rechtstreeks op de "nieuwe" aansluiting te plaatsen en kijken of dan het beeld nog zo erg is.

Je zou kunnen overwegen om een monteur te laten komen, maar daar zitten dan kosten aan, ik denk zelf dat dat de meest goeie optie is.
 
Als de kwaliteit op 100% staat (BER = 0) zit het probleem in of na de decoder. Zelf denk ik dat het hier gaat om tyische plasmaruis*, dat zie je eigenlijk alleen als je te dicht op de TV zit.

* Plasma kent maar twee toestanden: aan en uit. Andere helderheden worden gesimuleerd door middel van dithering.
 
kwaliteit 100%, sterkte 59%, 578.00MHz, SR 6875, 64 QAM Ber [E-6] : 0
Dit staat bij signaalontvangst.

Zelf denk ik dat het hier gaat om tyische plasmaruis*, dat zie je eigenlijk alleen als je te dicht op de TV zit.

* Plasma kent maar twee toestanden: aan en uit. Andere helderheden worden gesimuleerd door middel van dithering.

Kun je misschien uitleggen wat je hier mee bedoeld?

Zou het ook helpen als de sterkte hoger zou worden als 59%?
 
Dat helpt niet omdat de ontvangst perfect is. Als het om spikkels in het beeld gaat ligt het waarschijnlijk aan de HDMI-verbinding. Als het meer subtiele ruis is, zeker bij donkere vlakken, dan is dat inherent aan plasma.
 
Bij digitale TV is de 'sterkte' totaal oninteressant. Zolang de Bit Error Rate (BER) nul blijft is je signaal optimaal. Ruis is dan ook niet mogelijk, tenzij je apparaat zelf de ruis maakt zoals hierboven al is opgenoemd. Dat ligt echter niet aan het signaal.
 
Als ik jullie goed begrijp zou dit betekenen dat de Hirschman kabelversterker die ik tussen mijn coaxkabel heb ook niet voor ruis kan zorgen, omdat het immers om een digitaal signaal gaat. Klopt dit?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan