Parallel geschakelde switches

Mike21

Forum Gebruiker
Berichten
6
Behalve in de woonkamer wil ik ook een bekabelde internet-aansluiting maken op 4 andere kamers op 1-ste en 2-de verdieping.
WiFi is het makkelijkst, maar dat geeft een tijdsvertraging en is daardoor ongeschikt is om samen on-line muziek te maken/oefenen m.b.v. Jamulus.
De 2-de mogelijkheid is om een switch aan te sluiten op mijn router en van daaruit 4 UTP-kabels te trekken naar de verschillende kamers.
Wellicht is er een 3-de mogelijkheid, maar daarover heb ik 2 vragen:
1. Is het ook mogelijk om slechts 1 kabel te trekken, die door de 4 kamers gaat en daar vervolgens op elke kamer een switch op aan te sluiten?
Die staan dan dus parallel. Zie bijgevoegde tekening. Voordeel is 1 enkele kabel; nadeel is dat je 3 extra switches nodig hebt (als je tenminste op alle 4 plaatsen tegelijk bedraad op internet wil; anders neem je de switch mee naar de kamer, waar je hem nodig hebt).
2. Volgens mij moet het in elk geval wel kunnen als maar 1 van de 4 aansluitingen gebruikt wordt. Klopt dat?
 

Bijlagen

  • LAN-bekabeling.pdf
    18,6 KB · Weergaven: 698
nee, dat is niet mogelijk. je kunt wel die ene kabel in elke kamer doorlussen op de switch, dus in iedere kamer gaat de inkomende kable bv op aansluiting 1 en de uitgaande kabel - indien aanwezig - bv op aansluiting 2. je kunt dan een switch niet ongestraft weghalen, je hebt kan in elke kamer - behalve misschien de laatste - een switch nodig.
 
Antwoord aan Peter: Dat zijn dan 3 switches achter elkaar. In werkelijkheid zit er nog een switch in de meterkast (die niet is opgenomen in de bijgevoegde tekening). Hoeveel switches kun je maximaal achter elkaar zetten? Kan het vlg. de tekening?
Antwoord aan Edwin: gezien de bouw van mijn huis betekent dit dat ik op de meeste plaatsen toch dubbele kabels moet trekken.
 

Bijlagen

  • LAN-bekabeling2.pdf
    260,9 KB · Weergaven: 447
Ik snap niet zo goed wat voor tijdsvertraging je bedoelt. Wifi verplaatst zich met de snelheid van het licht. Dus de vertraging die je ervaart zul je bekabeld ook tegenkomen en ligt meer aan de computers volgens mij.

Of bedoel je dat de snelheid in Mb niet hoog genoeg is met wifi?
 
Je schema LAN bekabeling 2 kan wel werken, met de volgende opmerkingen: je hebt dan meer switches nodig dan strikt noodzakelijk, en switches hebben niet echt in- en uitgangen, maar meerdere gelijkwaardige aansluitingen.
 
je tweede tekening is correct. er is niet écht een maximum aan het aantal switches dat je achter elkaar kunt zetten. wel mag een ethernet kabel ( CAT x ) niet langer zijn dan 100 meter. na een switch / router / repeater gaat een nieuw segment in dat ook weer maximaal 100 meter mag zijn, enz.
 
Wifi verplaatst zich met de snelheid van het licht. Dus de vertraging die je ervaart zul je bekabeld ook tegenkomen en ligt meer aan de computers volgens mij.
Dat klopt niet, het is algemeen bekend dat WiFi voor extra vertraging (latency) zorgt t.o.v. een bekabelde aansluiting.
Deze latency is met normaal internet gebruik niet merkbaar, maar zoals topic starten aangeeft met bepaalde toepassingen wel zeer belangrijk.
Dit kun je overigens ook zelf meten door een simpele ping te doen naar een willekeurige website. Je zult zien dat er een behoorlijk verschil is tussen draadloos en bedraad.
 
Peter en Edwin bedankt voor het antwoord.
Rene bedankt voor het antwoord aan Dynabite.
Ik ga aan de slag.
 
Terug
Bovenaan