Pal-Plus

pa3eia

Forum Gebruiker
Berichten
1.779
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Als ik via de analoge kanalen naar bijv. Ned1 kijk dan schakel mijn toestel soms over naar palplus beeldformaat.
Als ik deze uitzending via mijn sagem decoder bekijk blijft het toestel in normaal beeldformaat staan.

Is dit normaal of is er een instelling die verkeerd staat?
 
Als je zenders in digitaal 16x9 breedbeeld wilt bekijken moet je eerst je Sagem STC instellingen aanpassen.

1 Druk op het knopje 'MENU' dat op je afstandsbediening staat.
2 Selecteer 'TECHNISCHE INSTALLATIE' uit het menu op je scherm (gebruik de pijltoetsen op je afstandsbediening om op een neer te gaan) en druk op 'OK'
3 Selecteer 'TV & VIDEORECORDER INSTALLATIE' en druk op 'OK'
4 Ga naar 'TV BEELDFORMAAT'.  Met de volgende pijltoetsen < > die op je afstandsbediening staan selecteer 16x9 formaat en druk op 'OK' en daarna 'STOP'.

Nu als je naar en zender kijkt die een programma in 16x9 formaat uitzendt schakelt je TV en je STC automatisch over naar 16x9.  Niet alle programmas worden in 16x9 uitgezonden.  De BBC zendt bijna alles in 16x9 uit en is de beste als je je instellingen wilt controlleren om te zien of het gelukt is.  De beeldkwaliteit van digitaal 16x9 breedbeeld is veel beter als Pal+ breedbeeld.
 
Dat staat ook zo ingesteld
Ben er nu achter gekomen dat ik wel de palplus uitzendingen van VRT en Ketnet kan bekijken, maar de palplus uitzendingen op Ned 1,2 (film Volle maan) en 3 niet dan schakel het toestel niet over op palplus.

Bijna alle zenders zijn digitaal maar VRT en Ketnet worden in de decoder van de analoge kabelfrequentie afgeplukt, zo ook de regionale en lokale zenders.
Dit is te herkennen als je het RGB signaal als ingang gebruik (niet het videosignaal (21?) in de scart).

Als de zender palplus kan uitzenden op de analoge kabelfrequentie en er is geen palplus uitzending schakel het toestel altijd over naar smartzoom terwijl er 16:9 staat ingesteld maar als je via de DVB-c box kijk dan blijf het toestel op 16:9 staan met alle nadelen.

De conclusie is dan ook dat erin de digitale uitzendingen geen palplus aanwezig is terwijl in de analoge uitzendingen wel om het beeldformaat te kunnen aansturen.
 
Om dit op te lossen moet je je televisie instellingen goed nakijken.  Bij mij schakelen VRT1 & Canvas automatisch over naar Pal+ 16X9 (ik heb een Sagem STC, Rotterdam).  Het maakt niets uit of ik nu analoog of in digitaal naar Pal+ uitzendingen kijk.  Mijn televisie (Sony Breedbeeld KV32FX35B) Auto Formaat beeldinstelling staat op 'automatisch'.  Alle Pal+ uitzendingen die via mijn Sagem STC (digi en analoog) worden ontvangen krijg ik automatisch in 16X9 formaat op mijn scherm te zien.  Het lijkt erop dat dit probleen aan je televise beeldformaat instellingen ligt en niet aan je Sagem STC.  Als dit niet helpt raad ik je aan om contact met UPC op te nemen, je STC zou kapot kunnen zijn.
Het zou ook het geval kunnen zijn dat de Publieke omroep headend het Pal+ signaal niet doorgeeft.
 
Zoals ik al zei, dat erin de digitale uitzendingen geen palplus aanwezig is terwijl in de analoge uitzendingen via de kabelkanalen wel om het beeldformaat te kunnen aansturen.

Hier staat ook een Sony (KV-28WX2D) naar mijn idee goed ingesteld (autowide, auto 16:9 AAN, AV1-RGB).

Met de Nokia MM9750 is hetzelfde dus de Sagembox (staat nu in de kast ;D) is niet defect.
 
Terug
Bovenaan