• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Ow daar gingen die modems dus heen..

S

Silence

UPC-medewerker hielp Nigeriaanse oplichters

Leverde kabelmodems en ongeregistreerde accounts
Een medewerker van het kabelbedrijf UPC heeft Nigeriaanse oplichters die vanuit Amsterdam opereren voorzien van kabelmodems. Deze niet geregistreerde verbindingen werden vervolgens gebruikt om massaal oplichtersmails te versturen.

UPC verbiedt het versturen van spam en sluit overtreders af. Doordat de verbindingen ongeregistreerd waren, kon er gedurende lange tijd vanaf gespamd worden, meldt IT-tijdschrift The Register. De UPC-medewerker werd al in 2003 aangehouden.

Het hoofd Beveiliging van UPC, Norbert Spekking, deed zijn onthullingen over hulp-van-binnenuit naar aanleiding van de aanhouding eerder dit jaar van 52 Nigeriaanse oplichters. UPC ontdekte dat veel kabelmodems waren gestolen en voor enkele honderden euro's werden verkocht met de belofte van "levenslang internet".

De Nigeriaanse oplichting, die gepaard gaat met in bloemrijk Engels opgestelde spam, staat internationaal bekend als "419". Four one nine is een verwijzing naar het artikelnummer in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat over fraude handelt.

De Nigeriaanse spam probeert mensen te lokken met een aanbod van miljoenen ongclaimde dollars. Een kleine investering van de aangeschrevene levert dan een rijkelijk percentage van deze miljoenen op. Als de investering - van enkele duizenden euro's - in ontvangst is genomen, verdwijnen de Nigerianen met de noorderzon.

Bij de aanhoudingen in januari trof de politie diverse computers, mobiele telefoons, vervalste documenten en tienduizenden euro's in contanten aan. Nu Nederland niet langer interessant is als uitvalsbasis voor 419-spam, lijkt de organisatie achter de oplichting het werkterrein te verleggen naar andere landen.

[Bron: https://www.zdnet.nl/news.cfm?id=37532]
 
Terug
Bovenaan