• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Overstap op digitale tv

  • Onderwerp starter Member 77582
  • Startdatum
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Member 77582

Dag,

op dit moment gebruik ik nog Ziggo alles in 1 basis, analoge tv dus. Ik heb twee beeldbuis-televisies staan. Een bijna antieke opstelling, ik weet het. Ik kijk daarnaast regelmatig series vanaf de computer.

Voorafgaande vraag: moet ik mijn tv's per se gaan vervangen als de zenderfrequenties opnieuw ingesteld worden? Ik heb geen toegang meer tot de frequentie-interface van de tv'tjes.

Voorafgaande vraag 2: gaat het analoge signaal er zoieso binnen nu en één jaar uit?

Voorafgaande vraag 3: als ik overstap naar een digitaal pakket, kan ik dan tv blijven kijken op mijn huidige toestellen, of moet ik dan ook nieuwe tv's kopen?

Afgezien van het bovenstaande: ik heb op zolder nu twee apparaten. Een beeldbuis tv en een prima en forse computer monitor met HDMI aansluiting die ik dus gebruik voor die series op de laptop. Ik wil die twee apparaten terugbrengen naar één en kwam uit op een tv/monitor van een Koreaans merk met een S. Ik begreep dat ik hiervoor een abo op digitale tv moet nemen omdat analoog er niet uitziet. Maar de behulpzame verkoper zei me dat, als ik een digitaal abonnement heb, ik ook gerust mijn huidige monitor kan gebruiken. Een digitale decoder heeft immers een hdmi-uitgang. Vraag: is dit juist?

Een lang verhaal, ik hoop dat het niet teveel is in een keer.

Vriendelijke groet, Siso
 
Er bestaat bij Ziggo geen abonnement op analoge tv meer. Iedereen heeft een digitaal abonnement met "gratis" analoog.

Vraag 1: Wil je digitaal kijken heb je een decoder of recorder nodig. Het enige wat de tv nog wel moet hebben is een scart aansluiting. Dat heeft bijna iedere crt tv.
vraag 2: Het zal ooit wel eens een keer met analoog stoppen. Ik denk zeker niet binnen 1 jaar. Er zijn nog redelijk wat mensen die analoog kijken. Zeker op 2e en volgenden tv's.
Vraag 3: Niet perse nodig. Zie vraag 1.
 
Voor analoog verandert er voorlopig niets, je hoeft dan ook niet opnieuw de zenders in te stellen.

Als je digitaal wilt kijken heb je daarvoor een decoder nodig, deze sluit je aan via SCART (oude TV) of HDMI (moderne TV). Bij recente TV's, ook zo'n monitor/TV-combinatie, zit er al een decoder ingebouwd in het apparaat zelf. Op het ogenblik heb je voor alle zenders ook een smartcard (plus CI+-module ingeval van een TV) nodig, binnenkort wijzigt dit en wordt een deel van het basispakket vrij te bekijken, echter niet in HD. Zie de nieuwe zenderlijst.

Of een decoder werkt icm met een monitor valt niet op voorhand te zeggen. Monitors zijn ontworpen voor computerresoluties en kunnen niet altijd overweg met interlace of de lage refreshrates die een decoder genereert.

En bekijk ook modellen van andere fabrikanten. Ik weet niet hoe het op het ogenblik zit, maar vroeger waren de kleine monitor/TV's van Samsung uitgerust met een TN-paneel. LG voorziet ook zijn kleine TV's van een eIPS-paneel of een enkele keer MVA.
 
Dag Zapp en Gerardus, bedankt voor de reacties. -ok, dus die frequentieverandering geldt alleen voor Ziggoklanten met een digitaal pakket. Mooi werk voor mij. Ik zag een Samsungtoestel staan in de Mediamarkt, en ik vond het erg klein. Mijn Iiyama-monitor is alvast een fiks aantal inches groter, dus het zou de moeite waard zijn om er een decoder vóór te zetten en deze via HDMI met de monitor te verbinden. Ik begrijp dat ik dan, bij afname van een pakket bij Ziggo, een smartcard ontvang die ik in de decoder dien te steken? Deze termen zeggen me nog niets, maar ik zal er eens op googlen: TN-paneel, eIPS, MVA Groeten, Siso
 
Volgens mij kan je straks het gehele analoge pakket digitaal bekijken zonder een smartcard aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een decoder.

Wellicht is het de moeite waard om op Marktplaats een oude samsung SD decoder aan te schaffen. Met een tweetal tientjes kom je al een heel eind. Ik ga hetzelfde doen voor mijn grootmoeder, die al jaren klaagt over het matige beeldkwaliteit (analoog) op haar LCD scherm. Lijkt me een prima relatief goedkope introductie tot digitale televisie.
 
leg er dan een tientje bij en koop een HD ontvangertje.
is een meer toekomst gerichte aankoop en heeft ze nog meer plezier van haar lcd-tv.
 
Dag nohara, marans, bedankt. nohara, wat is 'straks' in je opmerking over smartcard? marans, is een hd ontvanger iets anders dan een decoder? En zou die op mijn crt en/of iiyama goede weergave bieden naar jouw verwachting? Groeten! siso
 
Dag nohara, marans, bedankt. nohara, wat is 'straks' in je opmerking over smartcard? marans, is een hd ontvanger iets anders dan een decoder? En zou die op mijn crt en/of iiyama goede weergave bieden naar jouw verwachting? Groeten! siso

Met de fusie van UPC en Ziggo verandert er de komende maanden het één en ander wat betreft de zenderlijst. Binnen enkele maanden (vóór 1 maart zoals ik het begrepen heb, wanneer is afhankelijk van welke gemeente) is straks bij Ziggo dus het hele analoge pakket ook digitaal te bekijken zonder dat je een smartcard van Ziggo hoeft aan te schaffen.

Een HD ontvanger geeft scherper beeld en sluit je aan via HDMI. Een CRT (beeldbuis TV) of een relatief oud beeldscherm (pre-2006-07) heeft vaak geen HDMI slot maar een SCART, DVI of VGA slot. Een SD decoder sluit je aan via SCART op je TV. Kijk je op een beeldbuis, heb je niets aan een HD decoder. Wil je een platte TV aanschaffen, dan zie je wel verschil met een HD decoder.
 
Kijk je op een beeldbuis, heb je niets aan een HD decoder. Wil je een platte TV aanschaffen, dan zie je wel verschil met een HD decoder.

kijk, en hier klopt het dus al niet. ook met een oude crt zie je al verschil met een sd- of HD decodertje.
daarnaast wordt er met een lcd-scherm gekeken volgens de TS, dus is het wel degelijk raadzaam deze te kopen.
genoeg te vinden op marktplaats. tip van persoonlijke voorkeur..neem een humax.
gewoon fijne ontvangers met een makkelijk menu wat voor zichzelf spreekt.
 
Hi Nohara, dank voor je uitleg, helder. Nog een vraag: wat is het verschil tussen een SD en HD decoder? Gegroet, Siso
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan