Oplossing voor uitvallende Thomson TCM390 kabelmodems

  • Onderwerp starter Dr. Distortion
  • Startdatum
D

Dr. Distortion

Goedemorgen iedereen,

Ik denk dat ik een oplossing gevonden heb tegen het uitvallen van Thomson TCM390 kabelmodems.
Bij mij kwam het uitvallen voor in twee situaties: als ik lange tijd op volle snelheid uploadde, en als ik programmas (zoals bijv. BitTorrent) gebruikte die zeer veel connecties aanmaken. Voorheen was de oplossing voor mij om de voedingsadapter van het modem uit het stopcontact te trekken, een paar minuten te wachten, en hem weer terug te steken. Daarna werkte het een tijdje weer, totdat het modem weer uitviel.
Nu viel me steeds op dat de voedingsadapter ontzettend heet was als ik hem eruit trok. Aangezien ik een achtergrond heb in elektrotechniek (ik studeer aan de TU/e) ben ik de voedingsadapter en het kabelmodem nader gaan bekijken. Uit mijn eerste onderzoekje bleek het volgende:
Het kabelmodem heeft 9-12 Volt ingangsspanning nodig bij 800 mA.
De voedingsadapter levert 9 volt bij 800 mA (max!).
Nu is het zo dat zodra de maximale stroom die de voedingsadapter kan leveren wordt genaderd (omdat het kabelmodem veel stroom nodig heeft voor uploaden en connecties in stand houden) de voedingsspanning inzakt, dat wil zeggen, lager wordt.
Ik vermoedde dat er op een gegeven moment een kritiek punt wordt bereikt waarbij de uitgangsspanning van de voedingsadapter zo ver onder de 9 volt zakt dat het kabelmodem er niet meer genoeg aan heeft en dus uitvalt.

Mijn oplossing voor het probleem is de volgende:
Ik heb nu in plaats van de door Chello meegeleverde voedingsadapter een 12 volt, 1.5 A voedingsadapter aangesloten. Opgepast, als je dit zelf wilt gaan doen let dan vooral op dat op de buitenrand van het plugje - en op de binnenbuis + staat; anders kun je je kabelmodem wel gedag zeggen. 12 volt ligt mooi in het bereik aan voedingsspanning waar het modem mee overweg kan, en 1.5 A is een flinke overcapaciteit, zodat de voedingsspanning nooit ver zal zakken (in ieder geval niet onder de 9 volt).

Met deze opstelling draai ik nu al een week, en heb het modem in tussentijd zeer zwaar belast om hem te testen. Tot op heden heb ik geen uitval meer gehad.

Ik hoop dat dit een mooie en nuttige eerste post op dit forum is...
 
mooi gevonden.
Ik zou zeggen geef het door?
Als ze er zelf niet achterkomen en jij wel mag je best wat credits vangen :police:
 
Heel mooi gevonden!
Dit is eigenlijk iets waar je nooit naar kijkt omdat het er standaard bijgeleverd wordt.
Eerst kijk je naar je eigen bekabeling en pc's daarna geven we Chello de schuld.
Maar als dit echt blijft werken dan ligt de fout bij de fabrikant, Thomson in dit geval.
Zij hebben dus een onder gedimensioneerde adapter ontworpen cq geleverd.

Misschien is dit dus ook wel een tip met mensen die problemen hebben met andere modems of routers die regelmatig ff de spanning eraf moeten halen.

Thx for the tip!
 
dank je zeer voor de oplossing... UPC/chello was er al veel langer van op de hoogte, maar omdat het probleem optreedt bij een modem dat de bandbreedte meer dan wenselijk benut, is de bereidheid om deze oplossing aan het grote publiek ter hand te stellen minimaal, meer nog omdat er behoorlijke kosten aan verbonden zijn om alle Thomson modem-bezitters een krachtigere modem te bezorgen..

after NewYork, Madrid en Londen, Whose next?
 
Ik ben benieuwd hoe jullie ervaringen zijn met zwaardere voedingsadapters... ik hoop dat mijn oplossing ook een oplossing voor anderen is...

ik heb zelf een oude (canon) printervoeding omgebouwd (+ en - moesten worden omgedraaid) en deze hangt nu in de meterkast ipv die schrale standaard-adapter.
 
Heel erg bedankt voor de tip, ik heb er gelijk een andere adapter aan gehangen, alleen is het slechts een 700 mA adapter, maar ik verwacht toch een beter resultaat dan met het oververhitte 500 mA adaptertje wat er standaard aanhangt.
ik moest ongeveer 2 a 3 keer per week naar beneden om modem en router te resetten, ik was al van plan om de aan uit schakelaar hier boven te monteren :)
 
ThE-ShoX zei:
Zou dit ook helpen tegen sloom internet? en kan een koeler ook helpen?

Het zou kunnen dat het internet sneller blijft als je een zwaardere voedingsadapter gebruikt. Ik heb in ieder geval nog geen last van traag internet gehad sinds het vervangen van de adapter.

En wat betreft de koeler: zou kunnen werken, maar een zwaardere voedingsadapter is per definitie een betere oplossing. Bovendien is een adapter redelijk lastig te koelen: de transformator zelf is helemaal ingesloten met plastic waardoor de warmte-afgifte moeilijk is. Ik zou zeggen: zoek ergens een 12 volt voedingsadapter die minimaal 1000 mA (1A) stroom kan leveren. Dan zit je veilig en ben je van het gesodemieter van het resetten af.
 
:6 ik ben erg tevreden, ik heb tot noch toe geen last gehad van een uitvallend modem, wel is er direct na het aanbrengen van de zwaardere voeding een kortstondige storing opgetreden in de wijk, gelukkig was die na 3 kwartier verholpen,

so far so good.
 
Terug
Bovenaan