Onbetrouwbaar FTA ontvangst

PtoAir

Forum Gebruiker
Berichten
10
Ik kijk tv via FTA zenderaanbod. Hier is dat NPO 1, 2, 2Extra, 3, regionale zenders en een aantal Duitse zenders. Voor de ontvangst heb ik Megasat DVB T40 antenne op de gevel in zuidelijke richting en de Megasat HD 644 T2 ontvanger.

Heel vaak is de ontvangst prima, maar soms komt er geen signaal binnen (message no signal verschijnt in beeld) de ontvangst van Duitse zenders is dan meestal nog wel goed. De atmosferische omstandigheden zijn niet slecht of anders, bij flinke regen of windmerk ik niks van slechtere ontvangst.

Hoe zou dit kunnen komen? En zijn er meer mensen die slechte ontvangst van FTA zenders hebben?
 
De atmosferische omstandigheden zijn niet slecht of anders
Lijkt mij toch aan atmosferische omstandigheden te liggen. Zoals je wel zal weten krijg je vaak bij hogedruk slecht ontvangst. Vooral de vochtigheid heeft dan een grote invloed (najaar, winter).
 
Laatst bewerkt:
Toch vreemd dat de Duitse zenders daar dan veel minder last van lijken te hebben.
Zou zo een storing dan landelijk zijn, of regionaal? Of heb ik er alleen last van?
 
Vanuit welke woonplaats wil je DVB-T2 ontvangen? Alleen aan de mededeling dat je antenne in zuidelijke richting staat hebben we niet zo veel.

Afhankelijk van je plek kunnen de Duitse zenders namelijk sterker binnenkomen t.o.v. de Nederlandse. Daarnaast zend Duitsland in een gunstigere modulatievorm uit (64-QAM i.p.v. 256-QAM) waardoor dat signaal 6dB zwakker kan zijn t.o.v. Nederland voordat het beeld wegvalt.
 
Ik woon in Wageningen, op de bergrand met vrij uitzicht op de Betuwe, wel nog wat bomen ertussen
 
Wellicht heb je de antenne verkeerd gericht staan. Kijk als jij het signaal uit Oss ontvangt terwijl in Veenendaal ook een mast staat is het wellicht handiger je antenne richting Veenendaal te zetten. Overigens kun je meestal op de ontvanger zien hoe sterk een signaal binnen komt.
 
Als hij op Veenendaal zou richten ontvangt hij geen Duitse zenders meer. Lijkt me handiger om de antenne richting Kleve/Wesel te richten, dan pak je als nog de NPO-mux vanuit Nijmegen mee. Deze zou zelfs nog 12 dB sterker zijn t.o.v. de Duitse zenders.

Dan nog een opmerking over de gebruikte antenne. Mijn ervaring met deze antennes (ik heb er in het verleden meerdere van gehad) is dat ze niet heel geweldig zijn. Zeker de ingebouwde versterker doet meer kwaad dan dat het je helpt om het signaal te versterken. Je zou eens kunnen proberen om de 5V-voedingsspanning vanuit je ontvanger uit te schakelen. Mocht dat ook niet helpen dan raad ik je aan om een kleine LogPer/Yagi-antenne te gebruiken:

1695142469875.png


Dit type heeft mij enorm geholpen wat betreft de ontvangst van Duitse zenders (vanuit Hengelo). ;)
 
De antenne stond inderdaad richting Oss, ik heb hem nu richting Nijmegen, prima ontvangst en heel veel Duitse zenders, 60 in totaal waarvan veel tellsell kanalen en zenders die via internet uitzenden. Afstand tot Nijmegen is bijna de helft van die tot Oss.

Ik zal kijken of dit betrouwbaarder is. Bedankt voor de adviezen!
Waar kocht je die LogPer/Yagi-antenne?
 
Goed om te horen dat je ontvangst nu beter is. Heb je de voedingspanning voor de versterker nu aan of uit staan?

Ik weet niet of ik hier mag linken naar verkoopsites, maar dat is antennenland.net, een Duitse webshop.
 
Zonder de voeding is de ontvangst van de Nederlandse en Duitse zenders erg slecht.
Met voeding heb ik een prima ontvangst.
 
Terug
Bovenaan