Nieuwe Digitale themakanalen van de Publieke Omroep

  • Onderwerp starter Thijs085
  • Startdatum
T

Thijs085

De VARA komt in november met haar eerste themakanaal. Dat meldt Broadcast Magazine. Het betreft een zogenaamd verzoekkanaal, waarbij kijkers zelf aangeven welke programma's zij herhaald willen zien. In totaal wil de VARA voorlopig 4 themakanalen opzetten, die te zien zijn via internet en via digitale televisie.

"De volgende stap zal een Consumentenkanaal zijn", aldus Wessel de Valk, hoofd nieuwe media bij de VARA.

"Dat zetten we op in samenwerking met de TROS, de NCRV en de RVU. Ook komt er een Cabaret- en Satirekanaal. Daarop zijn niet alleen VARA-programma's te zien, maar tevens uitzendingen van andere publieke omroepen. Wij werken voor het Cabaretkanaal samen met Harry Kies Producties."

In de loop van 2006 wil de VARA nog een kanaal lanceren, voor en door jongeren. Over dit kanaal vinden gesprekken plaats met onder meer de VPRO, BNN en de IKON. De Valk: "We gaan niet alleen bestaand materiaal vertonen, maar zullen ook programma's voor de digitale kanalen maken. Op dit moment zijn we in het VARA-gebouw bezig een radiostudio te verbouwen tot eenvoudige tv-studio. Er komen 3 DVCam camera's, schakeltechniek, audioregie, etc. Vanuit deze studio kunnen we in eigen beheer live-uitzendingen gaan verzorgen op de themakanalen."

De Valk wil niet prijsgeven hoeveel geld de VARA stopt in de nieuwe kanalen. "Er wordt nog gekeken naar de totale financiering. Wij hopen natuurlijk op steun van de Raad van Bestuur, maar daar liggen in totaal 18 plannen voor themakanalen van publieke omroepen. Uiteraard kan de VARA een deel van de reserves aanwenden, maar als je zo'n kanaal opzet moet er natuurlijk wel een structurele basis voor financiering zijn. Ik heb goede hoop dat we daar wel uitkomen."
 
Re: VARA komt ook met digitale themakanalen

McRonald zei:
Het wordt zo langzamerhand steeds gekker !! ::)

Mij hoor je anders niet klagen. De themakanalen van de VPRO vind ik persoonlijk geweldig (jammer alleen dat ik het meeste op internet moet kijken).

Dat er in totaal 18 plannen klaar staan verbaast mij niets. De omroepen vrezen de aanstaande veranderingen en zien in de themakanalen natuurlijk de oplossing.
 
Re: VARA komt ook met digitale themakanalen

Kom op zeg 18 themakanalen ? pfff wie zit daar nu op te wachten zeg
 
Re: VARA komt ook met digitale themakanalen

Tweety zei:
Kom op zeg 18 themakanalen ? pfff wie zit daar nu op te wachten zeg

Veel mensen. Themakanalen hebben toch de toekomst. De mainstream bagger op de commercieëlen zijn mensen beu. Als je kijkt naar hoeveel themakanalen je via Sky Digital kan ontvangen, dat is gigantisch. Al naar gelang te stemming zet je iets leuks op. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er een perfecte EPG bestaat die je de keuze vergemakkelijkt om een programma te kijken.
 
Re: VARA komt ook met digitale themakanalen

Ook eentje die tot de 18 behoren is Dier en Natuur TV van de AVRO.

https://www.avrodierennatuurtv.nl/

Vooralsnog alleen in Casema gebied vanaf 9 oktober en je moet lid zijn van de AVRO.

Daarnaast hebben ze ook het digitale webkanaal Museum TV, maar wordt (nog?) geen digitale tv-kanaal.

https://www.museumtv.nl/
 
(Nog) meer themakanalen publieke omroepen
De komende maanden kunnen we nog meer nieuwe proposities van vrijwel alle publieke omroepen verwachten, aldus William Valkenburg. Daarbij zal aan de ene kant het aanbod van streaming en on-demand diensten beter geschikt gemaakt worden voor gebruik op een TV-scherm en aan de andere kant het aantal themakanalen verder worden uitgebreid. Voor de diverse on-demand diensten en themakanalen ontwikkelt omroep.nl portals die geschikt zijn voor gebruik op 3 (TV) in plaats van 1 (PC) meter afstand,voor bijvoorbeeld uitzendinggemist.nl en NederlandVier.Wat betreft nieuwe themakanalen moeten we denken aan een Nederlandstalig muziek kanaal van de TROS, een cabaret zender van de VARA, een Consumentenkanaal van VARA,TROS en NCRV, een levensbeschouwelijk kanaal van de NCRV,een educatief kanaal(eindelijk,red.) van Teleac/RVU en nog eens tenminste vijf (!) PO-brede kanalen. Al deze zenders zullen worden aangeboden via zowel de kabel als via de nieuwe DSL providers.
 
Terug
Bovenaan