• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Netwerk uitbreiden dmv van switch.

E

ERiQ

Dag mensen!

Ik had een vraagje. Ik heb hier thuis een (heel simpel) netwerkje lopen. Een server en een client. Nu ben ik van plan een xbox te kopen, gewoon voor de fun. Natuurlijk moet ik dan wel online kunnen spelen :)

Ik heb ff een klein plaatje in elkaar geknutseld. Links geeft aan hoe 't nu is, rechts geeft aan hoe ik 't wil hebben.

netwerk.jpg


De situatie nu:
De server (linux) hant aan het modem. In de server zitten twee nic's. De 2e zorgt dus voor de verbinding tussen server en client. Op de server draai ik meerdere deamons (o.a. mail/web/ftp).

De bedoeling:
Nu wil ik dus een xbox gaan aansluiten, maar ik wil niet teveel gek*t hebben met allemaal netwerkkaartjes in de server. Het leek me dus slim hier een switch tussen te hangen, ook omdat er in de toekomst waarschijnlijk nog een computer bij komt. Is het mogelijk dit te doen zoals op het plaatje hierboven? Het is dus wél de bedoeling dat de server direct op het modem hangt, aangezien hier enkele deamons op draaien.

De interne ip's worden trouwens uitgedeeld via dhcp, levert dit geen problemen op ism de switch? Krijgt de switch gewoon één ip toegewezen waarachter de rest "schuilt", of wijst de dhcp server (intern dus!) gewoon meerdere ip's toe door de switch? Het is eventueel mogelijk elke computer een statisch ip toe te wijzen, maar ik ben toch benieuwd naar de mogelijkheden.

Bedankt alvast voor het reageren!
Erik
 
hey Erik/q... hier wat nightshift gebrabbel van mij.
Volgens mij is een game draaiende x-box een server.(afhankelijk van game).

Met een hub krijgen je client compu & x-box elkaars data voorgeschoteld.(is niet te configureren dus mogelijk problemen gevend)
Met een router kan je makkelijker poorten forwarden(of afschermen) naar bv alleen de xbox , of een specifieke applicatie(lees gebruikte poort) op de Linux server.

Aangezien routertjes niet zo bar duur zijn , geef ik je als tip om een router aan te schaffen.
En aangezien je dan toch een router aanschaft;
Router direct op de modem , en je Linux server(prachtig), compu client en xbox gewoon achter de router hangen. Zo draait het spul lekker independent. In de router stel je de linuxbak als default server in , of eventueel DMZ, zodat de router/firewall geen invloed heeft op je modem/linux server verbinding.

Maar een router lijkt me de meest nette/best configureerbare oplossing.
Want je kan dan (als je thuisnetwerk, de LAN zijde v/d router) je compu client/linux server en xbox een vast Ip geven, zodat je de router dus mooi kan laten forwarden naar betreffende apparaat.(lan=fixed wan=dhcp(of ook fixed)
(bv linux server met gebruikte poorten in router forwarden naar linux server IP, en ook eventueel je xbox z'n gebruikte poorten laten forwarden in de router , naar je xbox.
compu client hoeft waarschijnlijk geen portforwarding.

Dus ga voor een router , en hang em aan je modem , de rest van je hardware aan de router...

succes... (beetje duidelijk zo, vind de term switch verwarrend(is toch router?) , bedoel je router of hub? (slim of dom dataverbinding verdelen als het ware) en zelf zit ik nu in de nightshift , so dudes correct me if i'm wrong , heb m'n hoofd nu meer bij werk , dan bij router thuis  ;D
 
Als je de linux-server goed configureert is het mogelijk op de manier zoals het op het plaatje staat en heb je geen router nodig. Met router is het wel makkelijker in te richten.
De dhcp-server (linux?) geeft elk device die er om vraagt een eigen ip-adres, dus in jouw geval alle computers (+xbox) die aan de switch hangen. De switch zelf kan ook een eigen ip-adres krijgen als het bijvoorbeeld een layer-3 switch (duurder type) is.
Alle computers "schuilen" achter het public ip-adres van de linux-server dmv nat (network address translation).
 
Bedankt voor de reacties!

Alles aan een router hangen direct achter het modem is inderdaad ook een optie die ik heb overwogen. Toch lijkt 't me "relaxter" om de server ook echt als server (en firewall) te gebruiken.

Als ik 't goed begrijp werkt het dus wél zoals ik in gedachten heb? Ik vraag me nog steeds af op welke manier de ip's worden uitgedeeld via de switch, maar dat maakt ook niet zoveel uit. Ik heb die dhcp deamon eigenlijk alleen maar opgezet om te testen, statisch werkt 't ook prima natuurlijk.

Van de week eerst maar eens wat info over zo'n xbox zoeken want daar heb ik de ballen verstand van! :)
 
de switch krijgt geen ip, de switch deelt gewoon de verbinding op. Elke pc achter de switch krijgt een ip van de dhcp server.
Een router aanschaffen is onzin, die server doet precies hetzelfde. Met een gemiddeld web controle paneel is ie zelfs hetzelfde in gebruik als een gewone router. Enige voordeel is dat het apparaat een stukje kleiner is en de switch ingebouwd zit.

overigens, een switch is geen router! Een router is nog slimmer dan een switch.

kort samengevat: jouw rechter sittuatie gaat prima werken.
 
Geweldig, bedankt voor de heldere reactie Firefly!

Het verschil tussen een router en een switch is me trouwens bekend. Een router leek me alleen enigsins overbodig, vandaar dat ik vooral keek naar de mogelijkheden met een switch.
 
Terug
Bovenaan