netwerk lus

Status
Niet open voor verdere reacties.
B

bmw171

Hallo Forum leden,

heeft iemand ervaring met netwerk lussen als instelling in de router?

En wat houdt het precies in?

Mvg Ronald
 
type router

Het gaat om de Sitecom wlr-4000 X4

alvast bedankt
 
Bedoel je soms de 802.1d (Spanning Tree Protocol) optie? Dat is alleen relevant als je meerdere switches hebt met extra verbindingen tegen uitval. Voor simpele netwerkjes thuis heeft dit geen nut, al kan het aanzetten in principe geen kwaad. Helaas zijn er ook apparaten die hier weer niet goed om mee gaan, dus staat het standaard vaak uit.
 
Hallo

klopt inderdaad onder kopje spannings tree staat in het nederlands netwerk lus excuus hiervoor.

"802.1d Spanning Tree is standaard uitgeschakeld. Als de functie 802.1d
Spanning Tree ingeschakeld is, gebruikt deze router het spanning tree-protocol
om netwerklussen te voorkomen."​

 
Heel simpel gezegd, als je een netwerk kabel in 2 poorten op je modem/switch aansluit, dan heb je een netwerk-lus.
Dit veroorzaakt een zgn "broadcast storm" waardoor je netwerk niet meer werkt. Spanning-tree kan dit voorkomen door ervoor te zorgen dat een van de 2 poorten dan uitgezet wordt.

Een lus (of loop) mag nooit in een IP netwerk, tenzij er een protocol is wat er voor zorgt dat eea slim geblokkeerd wordt.

Een lus/loop kan ook optreden als je een apparaat met 2 kabels op je netwerk aansluit. In sommige gevallen kan dit ook een broadcast storm geven.

Als je al je apparatuur met 1 netwerk kabel aansluit dan kan je geen loop krijgen.
 
Een netwerk lus heeft niets met IP te maken, het is basic ethernet. Een switch is feitelijk een multi-port bridge, een bridge heeft twee poorten.

De functie van een bridge is om verkeer te scheiden. Het verkeer tussen twee hosts aan kant A van de bridge wordt niet overgezet naar kant B, en andersom. Verkeer wat van kant A naar kant B moet (en andersom) wordt wel overgezet.

Als een bridge aan kant A en kant B hetzelfde MAC adres ontdekt, dan springt hij direct in blokkeer mode, er wordt niets meer doorgelaten.

Als je tussen netwerk segment X en netwerk segment Y twee bridges plaatst, dan springt er één in blokkeer mode. Welke dat is wordt bepaald door het spanning tree algoritme, en het is te beïnvloeden door bridge prioriteit op te geven (indien mogelijk).

Als je een apparaat met twee kabels op het netwerk aansluit, dan kan dat feit op zich nooit van invloed zijn op het voorafgaande, immers iedere interface heeft zijn eigen MAC adres.

Het is volkomen normaal servers met twee of nog veel meer kabels op het netwerk aan te sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan