• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Moeizaam inloggen op de WifiSpots

Status
Niet open voor verdere reacties.

Briolet

Forum Gebruiker
Berichten
4.355
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
De WifiSpots werken mooi. Tenminste als je eenmaal verbonden bent. Tot nu toe lukt echter maar 1 uit 3 inlogpogingen in één keer. De meeste keren duurt het héél lang voordat de verbinding er is. Op mijn tablet zie je niet waarom het zo lang duurt, maar de laptop heeft wat meer mogelijkheden om de inlog te volgen. Volgens mij is het een capaciteits probleem van de radius server die Ziggo gebruikt waardoor ik niet altijd direct de goede antwoorden krijg. Maar misschien heeft iemand anders een betere reden?
Just for fun, heb ik eens de stappen gevolgd in mijn netwerk dialoog venster en geef ze voor geïnteresseerden weer.

Bij het inloggen krijg ik het volgende venster:

Netwerkdialoog_zps2cc27226.png


Op positie 1 staat mijn actuele IP adres en op positie 2 staat de authenticatie. Mijn laptop verkrijgt zijn IP via dhcp, dus begint hij zonder IP. Soms heeft hij direct een IP en authenticatie, maar bij de meeste pogingen blijft bovenstaand window ca 30 seconden staan. Dan na ruim 30 seconden besluit hij maar zelf een IP adres aan te nemen om verder te komen.:

Zelftoegekend-25_zps4aa6d3b2.png


Met dit adres probeert hij nog 60 seconden om verbinding te krijgen (dus 90 sec totaal). Dan geeft hij het op en als je met Wireschark kijkt worden dan ook helemaal geen data pakketten meer uitgewisseld. Pas zo'n 120 seconden na de originele inlog, begint hij weer met een nieuwe authenticatie poging. Dat lukt dan wel vaak in één keer. (als er tenminste niet een timeout komt)

Autenticated-119_zps29423ed1.png


Pas na authenticatie wordt er op dhcp requests gereageerd en krijgt mijn laptop zijn uiteindelijke IP waarmee ik een definitieve gateway heb om via de WifiSpots het internet op te kunnen.

Eindelijkinternet-131_zpsf8d52b09.png


Het is gewoon een beetje frustrerend als het soms meerdere pogingen kost en minuten duurt voordat de WifiSpot werkt. De inlog loopt dus niet steeds zo moeizaam als boven, maar wel de meeste keren.

Op mijn laptop kan ik nog direct een nieuwe inlog poging doen. Maar als ik met mijn android tablet een time-out heb, dan kan ik niet direct een nieuwe poging doen omdat de menu-optie "verbind" dan weg is voor dat netwerk. Er blijft dan alleen de optie 'vergeet' of 'bewerk' over.
 
Mijn ervaring is zelfs dat hij met Wifi spots nog sneller verbinding maakt dan met mijn gewone (overigens perfect werkende) router. Zowel met de iPad, Android smartphone, Win7, Win8, Vista en XP.
Ik heb al vaker meegemaakt dat ik direct na het aanzetten van zo'n apparaat zat te internetten, zonder dat ik het in de gaten had, op "Ziggo" ipv op mijn eigen Netwerk.
Met de Android heeft hij zelfs al verbinding gemaakt nog voor dat ik het eerste cijfer van de Pincode van de telefoon, direct na het aanzetten, heb kunnen indrukken....

Wellicht is er verschil tussen Ubee en Cisco modems. Ik log in op een systeem uit de buurt en weet dus niet welk merk dat is. (Hon Hai zegt inSSIDer)

Waar haal jij die schermen trouwens vandaan? Welk systeem is dat?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
- Hon Hai is de Ubee. (Een naam geregistreerd door Foxconn, dus zal de gehele ubee wel door Foxconn in China gemaakt zijn)

- Het is typische Mac window en dit geval het window waar je alle netwerk instellingen doet.

Het is in elk geval hoopvol dat het niet overal zo traag gaat. Bij mij is 5 augustus de officiële start van de WifiSpots. Ik was de eerste in de buurt, maar sinds gisteren zie ik in de woonkamer een 2e en als ik buiten voor de garage ga staan zie ik er zelfs 7. Op dat punt zijn er zelfs 2 sterker dan mijn eigen, maar dat komt omdat mijn huis 'wifi-geïsoleerd' is. :wink: (Alufolie in de spouwmuur)

Maar ik zal vanavond eens een van die andere proberen of het ook zo moeizaam gaat. Gisteren lukte het nergens, maar ik was waarschijnlijk nog te ver weg voor de rest.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb nog met USB Dongles geprobeerd. En ook dat werkt perfect. Maar op één USB poort wil hij niet goed werken. Daar blijft hij met de verkeerde gateway verbinding maken en dat is nog niet gelukt om op te lossen door verwijderen en opnieuw te configureren. Iemand schrijft dat je je bij de eerste configuratie geen fout kunt veroorloven....

Edit: Inmiddels ook opgelost door bij apparaatbeheer het ding te verwijderen en opnieuw te installeren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bij een test van vanmiddag had ik wel 4 uit de 5 keer binnen paar seconden contact. Het valt me op dat ik elke keer een IP van 10.145.0.9 krijg op mijn laptop, ook al log ik eerst in via mijn tablet. Dus blijft dat IP blijkbaar gereserveerd voor mijn mac adres. Het publieke IP dat anderen zien is natuurlijk anders.

Ik heb ook eens rustig naar de Wireshark dump gekeken die ik gisteren van zo'n moeizame inlog gemaakt heb.

  • Direct in de eerste seconde na het kiezen van het netwerk vindt er al data overdracht met de Ziggo server plaats. Er wordt een Protected EAP connectie aangevraagd, het certificaat wordt verzonden, maar uiteindelijk wordt de procedure niet afgemaakt.
  • Daarna volgt een minuut lang allerlei verkeer met af en toe een dhcp oproep die niet beantwoord wordt.
  • Pas in seconde 59 zie ik weer dat de server een identiteit opvraagt en begint de authenticatie weer met o.a. weer het certificaat versturen, maar ook dit keer wordt het proces niet afgemaakt.
  • Vervolgens weer allerlei broadcasts met af en toe een onbeantwoorde dhcp oproep.
  • Dan in seconde 119 vraagt de server voor de 3e keer de identiteit. Er wordt weer een authenticatie opgestart, maar dit keer gaat het door tot de success melding.
  • Direct daarna weer een dhcp oproep die nu wel beantwoord wordt en de laptop neemt dat IP aan.

Het blijft leerzaam zo'n log uit te spitten. Blijkbaar is er maar om de minuut even een verbinding met de server. Lukt dat niet direct, dan duurt het weer een volle minuut voor de Ubee/server de volgende authenticatie poging poging start.
 
Ik ben toch nieuwsgierig hoe het met die certificaten zit. Bij mij autenticeert de WifiSpot zich met een certificaat van Comodo. Windows gebruikers krijgen soms alert windows over een Addthrust certificaat. Dat verbaast me, want het is juist essentieel dat door heel Nederland hetzelfde certificaat gebruikt wordt. Dat is eigenlijk de beste manier om valse WifiSpots te voorkomen: de eerste keer accepteer je dat certificaat en daarna mag die vraag nooit meer terug komen bij een legitieme WifiSpot.

Mesa57, jij bent vast wel een beetje thuis in Wireshark. Wat zie jij met Wireshark als certificaat?
Voor mijn dump heb ik de draadloze verbinding verbroken, Wireshark ingesteld om het Wifi kanaal te loggen en dan Ziggo als netwerk gekozen. Je begint dan precies met de goede data te loggen. Ik krijg dan onderstaande dump:

WiresharkZiggoInlog_zps87107421.png


Punt 1, 11, 13, 15-21 hebben met de authenticatie te maken en punt 15 bevat het gehele certificaat die je onder aan het wireshark window als tekst kunt lezen. Dat certificaat moet aangeboden worden voordat jouw laptop de gebruikersnaam doorgeeft, want dat is de gehele essentie van een certificaat bij een inlog. Ik heb zo'n vaag vermoeden dat dit bij jou ook Comodo is en die Addthrust certificaat error iets geheel anders is.

(e6:d5:3d:bc:78:93 is mijn WifiSpot mac adres en Apple_1f:82:0e is mijn MacBook mac adres)

EDIT: Bij beter bekijken van die regel 15 zie ik wel dat het Comodo certificaat, incl public key er in staat, maar helemaal op het end staan weer twee korte referenties naar een certificaat. 1x opnieuw Comodo en 1x AddThrust. Daar zijn het echter referenties naar certificaten zonder de inhoud zelf. In elk geval komt de naam AddThrust ook in mijn inlog voor, alhoewel ik nergens kan zien dat er iets mee gedaan wordt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan