• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

modulatie QAM is veranderd van 64 naar 256 (thomson modem)

X

Xetec

Het valt me op dat ik nu veel sterker signaal heb. -4 dBmV ipv - 10,5 dBmV. En 34 - 35dB signaalkwaliteit(SNR). En Modulation QAM is dus van 64 naar 256 gegaan
Wat is precies modulatie QAM?
Zie namelijk dat bij de mediabox dit getal nog steeds 64. Heeft het 1 en ander met elkaar te maken?
 
Wanneer kabelmodems uitzenden in een kanaal wordt het signaal gemoduleerd. De meest populaire modulatietechniek voor verzending van digitale signalen naar een aangesloten huishouden vanuit het ontvangststation van de kabelexploitant zijn de diverse vormen van Quadrature Amplitude Modulation (QAM). QAM signalen worden beschreven met een voorlopend nummer, die de mogelijke constellaties van fases en amplitudes (toestanden) aanduidt die per symbool kan worden verzonden. Zo bestaan er 16-QAM, 64-QAM en 256-QAM modulaties. Wie in een Amerikaans 6 MHz kanaal een signaal met 64 of 256 QAM moduleert kan daarmee digitale capaciteiten van resp. 31 en 42 Mbit/s versturen. Voor een Europees kanaal van 8 MHz komen de capaciteiten voor 64 en 256 QAM op respectievelijk 38 en 52 Mbit/s voor transmissie op de fysieke laag. Dat wil zeggen dat de capaciteiten in bit/s groeien met de logaritme van het aantal mogelijke toestanden in de constellatie.

Hoe meer toestanden er worden verzonden des te complexer en gevoeliger voor amplitude- en faseruis, intermodulatie en reflecties wordt het signaal. Als medicijn tegen ruis wordt daarom een Reed Solomon foutcorrectie-algoritme toegepast, die de nettocapaciteit iets verlaagt. De belangrijkste rem op meer modulatietoestanden en daardoor een hogere digitale bandbreedte per kanaal is daarentegen de grote gevoeligheid voor niet-lineaire transmissie van de fase van QAM-modulatie, omdat daarbij zowel fases als amplitudes worden gemoduleerd. Fasedraaiing en faseruis wordt veroorzaakt door filters en blokconverters in het kabelnet en is daarom alleen systematisch te corrigeren en niet met foutcorrectie. Het is een fundamentele versmalling van het kanaal.

Bron: Gigaport.nl
 
Terug
Bovenaan