KPN komt deze maand met 4 Gbit/s internet

René

Moderator
Berichten
9.780
Internet
  1. KPN
1696847492028.png
KPN heeft vandaag het nieuwe internetaanbod gepresenteerd. Daarbij is de hoogste snelheid die gehaald kan worden maar liefst 4 Gbit/s.
Deze snelheid is symmetrisch, dus zowel de up- als downloadsnelheid zijn even hoog.

Het nieuwe aanbod gaat al in per 23 oktober 2023.
Om gebruik te kunnen maken van het 4 Gbit/s abonnement dien je wel een zogeheten XGS-PON aansluiting te hebben. Dit zou volgens KPN gelden voor klanten die na 2021 zijn aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN. Inmiddels zijn ongeveer 1 miljoen aansluitingen bischikbaar op XGS-PON technologie.

De hoge snelheid kan alleen gehaald worden met een speciaal modem van KPN: de Box 14, welke geschikt is voor snelheden tot 10 Gbit/s. Dit type modem heeft de volgende netwerk aansluitingen:
  • 1 x 10G WAN
  • 1 x 10G LAN
  • 1 x 2.5G LAN
  • 2 x 1G LAN
Overzicht van internet abonnementen per 23 oktober

Up- DownloadPrijs
100 Mbit/s€ 42,50
200 Mbit/s€ 50,00
1000 Mbit/s€ 52,50
4000 Mbit/s€ 67,50
 

Alleen je hebt er wel XGS-PON voor nodig wat enkel bij aansluitingen ligt die ergens vanaf 2021 zijn opgeleverd.

Kortom 99,5 % gaat hier niks aan hebben voorlopig.

Ik was zelf al langer aan het kijken of ik mijn netwerk deels geschikt kan maken voor hoger dan 1 Gbit en ik heb ook al een netgear managed switch liggen met 2x 10 Gbit poorten maar ik zou er nog eentje nodig hebben om mijn pc want die is het belangrijkst en de servers te verbinden met die snelheid want die staan niet in dezelfde ruimtes zegmaar. Zou ik ook internet op hogere snelheid willen heb ik nog een derde capabele switch nodig.

Trouwens 10 GbE over copper NIC zijn nog behoorlijk prijzig... Realtek 2.5 GbE NICs zijn wel goedkoop te scoren, dus misschien dat ik die via ebay bestel en in de server/NAS en PC schroef. Mja dan zit je nog wel met het stroom verbruik wat weer omhoog gaat. Kortom het is allemaal niet zo simpel nog...
 
Kortom 99,5 % gaat hier niks aan hebben voorlopig.
Volgens KPN zelf gaat het om 1 miljoen aansluitingen die geschikt zijn, dat is best veel.
Maar als je kijkt hoe lastig en duur het nog is om een 10Gbit thuis netwerk op te zetten dan zal het animo niet erg groot zijn, verwacht ik zo.

Ik heb het zelf ook geprobeerd een tijdje geleden. Je koopt wat 10 Gbit switches, upgrade je router met 10 Gbit poort, past bekabeling aan.
Alles lijkt goed te zijn, maar opeens zakt de snelheid van je PC gigantisch in. Ik haalde niet eens de 1 Gbit, die ik voorheen wel haalde.

Blijkt dat die 2.5 Gbit nics die vaak onboard worden gebruikt een bug hebben. Met name Intel I225-v is ruk.

Toen ik dat eindelijk had opgelost met een Realtek adapter, en een paar honderd euro lichter, had ik ook zo iets .. tja leuk, maar nu heb ik opeens een thuis netwerk dat veel gevoeliger lijkt voor storingen en ook nog eens veel meer stroom verbruikt. 1 Gbit/s voor thuis is zo gek nog niet.
 
ik heb tegenwoordig een nieuwe router jammer dat ik geen glas heb

GT-AX11000 Pro

, ik heb met Ziggo max 1030Mbps helaas kan ik niet naar zakelijk dan had ik 1200Mbps gehad
 
10Gb is inderdaad niet eens zo eenvoudig.
Ik gebruik het al een tijdje in huis maar je haalt het lang niet altijd daadwerkelijk.
Mijn router kan het aan maar 10Gb internet aanschaffen wacht ik nog even mee.
Wel leuk dat het kan!
 
Dergelijke hoge snelheden, zoals KPN over 12 dagen en Delta Fiber over 5 dagen (5 Gb) gaan aanbieden, zijn hoogstens interessant voor grote bedrijven, maar als consument zou ik kiezen voor 1Gb symmetrisch van KPN met een 10x hogere upload dan Ziggo Elite en ook nog eens € 6,50 per maand goedkoper.
 
Terug
Bovenaan