KPN en Glaspoort hebben vijf miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

Provider Forum

Officieel account
Berichten
100
KPN en joint venture Glaspoort hebben samen ruim vijf miljoen fiber-to-the-homeglasvezelverbindingen. Dit komt neer op 60 procent van alle Nederlandse huishoudens. Van die 5 miljoen huishoudens hebben 1,75 miljoen een glasvezelabonnement bij KPN.

Lees verder ...
 
5 Miljoen huishoudens aangesloten en 1,75 Miljoen abo's bij KPN. (35%) Is dit dan omdat de rest mogelijk verdeeld is over andere providers of gebruiken zij de glasvezel niet. ?
 
Ja, KPN Wholesale doet het redelijk goed.

Het niet toegang geven aan andere providers tot het kabelnetwerk van Ziggo blijkt nu toch uit de lopen op een pijnlijk foutje van VodafoneZiggo.
 
Ik vind dat een vreemde redenatie, alsof Ziggo daar iets aan zou hebben. Allereerst is het veel lastiger om het ziggo netwerk voor derden open te stellen technisch gezien. En Ziggo bepaald de inkoop prijs en die zal hun kennende wel niet veel lager liggen. Dus kan concurrentie de prijs niet heel erg omlaag halen.

Dan blijft de vraag, gaat dat extra klanten opleveren? Volgens mij Ziggo beter zelf de kosten verlagen.
 
De Ziggo kabel had nu een goed alternatief kunnen zijn voor serviceproviders die via DSL abonnementen aanbieden met lagere snelheid. En die nu door uitschakelen koper worden gedwongen om naar duurder glasvezel over te stappen.

Het is natuurlijk hoe moeilijk je zelf de toegang tot je netwerk wilt maken. Ziggo heeft altijd de boel dicht willen houden. En daarom gooide het bewust blokkades op die toegang duurder zouden maken. Taco Jelgersma van YouCa (geen onbenul in coaxdistributie) heeft duidelijke plannen om tegen hele scherpe prijzen internet via Ziggo kabels aan te kunnen bieden.

Ziggo heeft er zeker iets aan. Op dit moment wordt meer dan de helft van de aansluitingen niet actief gebruikt.
 
Jarco, die mensen die via DSL zitten hadden meestal geen alternatief, kortom geen kabel aansluiting. Die hebben ineens glasvezel in de meterkast gekregen maar willen liefst op DSL blijven puur vanwege de lagere prijs. Daar gaat Ziggo niks aan hebben want nogmaals die kabel aansluiting ligt er niet of die moet er de afgelopen jaren ineens gekomen zijn. Maar volgens mij is Ziggo niet actief nieuwe gebieden aan het aansluiten.

En Taco Jelgersma wil dit al 20 jaar, die wil gewoon een stukje van de taart. Daar gaat Ziggo weinig aan hebben. Die wordt dan hoogstens een paar euro goedkoper dan wat Ziggo nu biedt. En dan wordt het technisch gecompliceerder waardoor Ziggo extra kosten moet maken bijv. door meer monteurs moet sturen om kabels vaker aan te schroeven of los te koppelen. En uiteindelijk komen er niet genoeg klanten bij en haalt die alleen een aantal bestaande Ziggo klanten weg.

Ik ben van mening als Ziggo de prijzen zelf weet te verlagen, een nog beter product biedt en die concurrentie weg houd dat ze daar meer aan gaan hebben.

Wat ze verder moeten doen is juist blijven investeren in DVB-C, Er kunnen nog steeds zenders naar HD, biedt straks UHD aan.. Er is meer dan 300 Mbit aan nullbytes beschikbaar in de bestaande muxen. Het TV platform is uniek omdat je een robuuste en open standaard gebruikt. Ik heb het al vaker geschreven maar IPTV is feitelijk een stap terug voor de klant. (ja ok je hebt geen coax meer nodig naar de vertrekken maar wel een netwerk kabel) Voor de provider is het iets goedkoper maar daardoor je USP te verliezen is wel erg dom.

Zoals ik het nu zie is Ziggo's grootste probleem niet dat DVB-C in de weg zit maar eerder de oudere docsis 3.0 modems die een groter stuk spectrum nodig hebben waar je normaal docsis 3.1 op kan zetten. Dan heb je zo'n 1 Gbit per 100 Mhz bandbreedte. Maar tegelijkertijd ze hebben het deel van 1000 tot 1200 mhz ook nog niet in gebruik dus blijkbaar hebben ze ook nog geen plannen om de snelheid dermate te verhogen dat ze het spectrum nodig achten.

Zelfs als ze straks naar docsis 3.2/4.0 willen waardoor het netwerk op de schop moet. Het IP deel moet dan tot de wijkkast gaan lopen en komt dichter bij de klant, die krijgt dan een betere signaal/ruis verhouding waardoor 8192 QAM en hoger gebruikt kan gaan worden. En dan kunnen er nog steeds DVB-C muxen doorgegeven worden, die worden dan in de wijkkast opgewekt.

Ziggo heeft nu eenmaal een gecompliceerd netwerk, en moet continue blijven investeren. Het probleem lijkt dat ze te traag zijn, tegen de tijd dat ze besluiten alles op docsis 3.1 te zetten en voltooien (3-4 jaar later) zit de concurrentie al op multi-gigabit. Niet dat je daar wat aan hebt op dit moment. Maar mensen zijn simpel, ik krijg daar hoger cijfertje voor hetzelfde geld, dan pak ik dat wel. En je hebt altijd de groep het gras is groener bij de buren. Na zoveel jaar iets nieuws willen uitproberen.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben het een groot deel eigenlijk wel met je eens. Maar Ziggo komt op deze manier niet uit het dal waar het nu inzit. Te veel aansluiting worden niet actief gebruikt. En dat gaat steeds meer problemen geven. Vooral financiële problemen die nu nog kunnen worden afgewend door de abonnementsprijs te verhogen en daardoor de omzet en deels ook winst gelijk te houden. Maar dit is net als een elastiek. Je kan er net zolang aan trekken tot het knapt. Ziggo is hierdoor bezig zichzelf uit de markt te prijzen. En omdat beide aandeelhouders van VodafoneZiggo vooral in dit bedrijf zitten voor de jaarlijkse dividendafdracht zit er de door jou aanbevolen prijsverlaging er niet zo snel in.

En er spelen nog andere zaken waardoor de weg met coax die Ziggo aan het bewandelen is doodlopend is. Allereerst - terecht of onterecht - heeft coax en dus ook Ziggo een imagoprobleem in relaas met glasvezel. Dat onderkent Ziggo zelf eigenlijk ook door woordverbasteringen als glasvezel-kabel te gebruiken. Coax is daarnaast ongelofelijk duur en gaat alleen maar duurder worden. In vergelijk met glasvezel is het energieverbruik hoger. En nog steeds zijn energieprijzen in Nederland aan de hoge kant en lijkt hier vooralsnog geen verandering in te komen. Daarnaast zijn (grote) delen van het huidige coaxnetwerk over de vooraf geschatte maximale levensduur. Het aantal storingen neemt toe. En om alles draaiende te houden moet vaker geïnvesteerd worden in versterkers om voldoende signaal bij abonnees af te leveren.

En wellicht nog belangrijker. Om uit het dal te klimmen moet Ziggo consumenten en bedrijven verleiden om van de huidige providers (DSL of glasvezel) naar hen over te stappen. Bij deze groep Nederlanders ligt in veel gevallen geen coax maar UTP structuur in huis. Ziggo is hierdoor bijna wel verplicht naar IPTV over te stappen. Het wordt een hoge drempel bij een eventuele overstap als men ook nog eens coax in huis moet gaan aanleggen. En op langere termijn lijkt mij het onderhouden van DVB-C en IPTV niet houdbaar, Zeker gezien de wens voor het hoogst mogelijke dividend door de aandeelhouders.
 
Ik denk dat de gemiddelde consument geen zier geeft om het medium waar TV en internet uit betrokken word, het is de prijs per maand die bepaald waar mensen voor kiezen.

Daarnaast denk ik dat lineaire TV allang geen verdienmodel meer is, het is louter de oudere generatie die daar nog waarde aan hecht, jongeren (in de ruime zin van het woord) zijn meer gewend om on-demand naar hun programma`s te kijken.
Hetzij via het terug-kijk systeem van een box of app of via OTT-services en o.a. streaming diensten.

In hoeverre DVB-C nou eigenlijk nog een aanwinst zou zijn voor Ziggo vraag ik me sterk af, Ziggo zou er ook prima aan doen om enkel de 10 meest bekeken zenders nog aan de bieden in DVB-C of het zelfs helemaal IPTV te maken, dat doen ze in feite al met de Next mini en de GO app.
Ziggo heeft dan met afschaffing van DVB-C de ruimte die ze wil voor upload aanpassingen en een verlaging van onderhoudskosten.

Dat Ziggo naar alle waarschijnlijkheid, in de toekomst, geen hoge symmetrische snelheden kan gaan leveren is niet zo`n punt, genoeg mensen zijn tevreden 100/100 of 200/200 of 1000/500 of iets dergelijks.
Het is veel belangrijker welke prijzen Ziggo daar dan voor gaat hanteren, maar als dat laag genoeg gaat zijn, bijv. een jaar lang voor 30 p/m 100/100 met IPTV, dan denk ik dat Ziggo nog tot in de lengte van dagen als "budget-provider" op die coax kabel zit.
 
Laatst bewerkt:
Helemaal mee eens. Verder investeren in DVB-C is trekken aan een dood paard. Wie zit daar nog op te wachten?
De gemiddelde Nederlander wil gewoon internet, niet van die belachelijk hoge snelheden, maar 50 of 100 Mbit is meer dan voldoende, voor een lage prijs. Het is heel simpel. Dat hele coax/dvb-c gebeuren zit echt niemand meer op te wachten, behalve misschien een handje vol oude techneuten die blijven vasthouden aan de techniek.
 
Dat Ziggo naar alle waarschijnlijkheid, in de toekomst, geen hoge symmetrische snelheden kan gaan leveren is niet zo`n punt, genoeg mensen zijn tevreden 100/100 of 200/200 of 1000/500 of iets dergelijks.
Dat klopt. Ziggo had beter Docsis 4.0 low latency moeten invoeren maar dat nu in ieder geval snel doen.
Zelf had ik een poos 250/250 bij Kabelnoord en dat was ruim voldoende voor mij. En, volgens mij, voor bijna iedereen.
Om maar aan te geven: ik merk zo goed als niks van de 400 van nu maar wel van de 40 i.p.v. 250 up.
Voor de duidelijkheid, ik kijk ook vooral naar de prijs. Nog minder upload gaat voor mij niet.
Minder download dan 400 kan dan weer met gemak.

DVB-C is dan wel een prima techniek maar IPTV kan, zo blijkt, ook prima gaan.
Daar, ondanks de vergrijzing, steeds meer non-lineair tv wordt gekeken (op welke manier dan ook) zit er meer toekomst in IPTV en symmetrisch internet met een lage latency dan DVB-C.

Enfin, de prijs zal veel, nee heel veel, gaan bepalen. Nu en in de toekomst.
 
Terug
Bovenaan