koelen Routers en aanverwante zaken

P

pblock

Eigenlijk een beetje tenovervloede, maar nogmaals een uitleg om hitte problemen in routers en switches optelossen.

Als je geen garantie meer heb, of er maling aan heb, dan kan je op de Chip een koelplaatje van een 80386 processor zetten, gebruik siliconen pasta voor een betere warmtegeleiding of speciale folie tussen koelplaatje en chip. In electronica zaken kan je passende folie,pasta en  koelblokjes kopen, zwart geeloxeerd Aluminium

Een ventilatortje van 4x4x1cm 12 volt , aansluiiten VOOR de stab. met een paar parkertjes op het koelplaatje vastzetten.

Boor in de behuizing BOVEN de ventilator gaatjes van 6 a 8 mm, in het raster van 4x4 cm  eventueel ook aan de zijkanten en bodem .

Zorg dat de ventilator  lucht BLAAST naar boven, dan wordt de lucht aangezogen door de behuizing via gaatjes of sleufjes die er al zijn.


Wat ook wel kan helpen is de voedings spanning te verlagen met een paar volt, zodat ook de stabilisator, meestal een 7805 1 a 1,5 A, minder warmte ontwikkelt. Als je het aandurft kan je ook een 5volt LOWDROP stab kopen en die er inzetten 4805 oid.

Als het dan goed is wordt de boel nog louwwarm, en is de stabiliteit toegenomen.

S6

Nog een opmerking, tegenwoordig zijn er ook chips die op MINDER dan 5 volt werken, 3,3 oid Houd daar rekening mee

Warmte ontwikkeling  in de stab.  is de spanning over de stab maal de stroom door de stab, dus P= UxI .Dus om de warmte te temperen moet je de spannings val zo kleinmogelijkmaken, houden.
Bijv. 5 volt out max 6,5 volt in bij lowdrop stab.= 1,5 x I =P warmte

Tegenwoordig bestaan er ook net adapters met een geschakelde voeding
 
Terug
Bovenaan