• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Kan UPC beter niet snel in zijn geheel overgaan op MPEG4 ?

  • Onderwerp starter teleromeo
  • Startdatum
T

teleromeo

Ik lees volop klachten over de matige beeldkwaliteit van de digitale doorgifte van de kanalen door UPC.
Vooral als je een wat grotere televisie hebt en als ik zo in de winkels kijk wordt 40 inch toch wel langzaam aan standaard.
Je ziet op deze maten en groter allemaal blokken door te hoge compressie en te lage bitrate.

Ik vraag me eerlijk gezegd af of UPC een antwoord kan bieden op de kwaliteitsbewuste consument die een onberispelijk plaatje wil op zijn 50 inch plasma.
Met MPEG 4 wat ook op de sateliet langzaam standaard gaat worden in de nabije toekomst kan er veel meer.

Ik denk dat de huidige mediabox verbetering van de beeldkwaliteit in de weg staat.
Ze proppen maar kanalen erop en bekommeren zich niet om de kwaliteit.
 
Het probleem is dat UPC dan weer al hun Mediaboxen moeten gaan ophalen, waar ze eerst miljoenen hadden in geinvesteerd. Ik denk niet dat UPC dat snel gaat doen. :> Maar ook ik wil MPEG-4.
 
Al met al weer een ungefundeerde uitspraak teleromeo. Sinds wanneer hebben we mpeg4 nodig om een kwaliteitief plaatje neer te zetten.(?) Dat kan ook uitstekend met mpeg2 zolang de resolutie en het bitrate maar hoog genoeg zijn.

Het kost wat meer bandbreedte maar laat die nou net niks kosten en ten overvloede aanwezig zijn. Het is dus meer een kwestie van het "willen" aanbieden van goede kwaliteit. En natuurlijk moet de aanvoer (bijv via satelliet) ook in goede kwaliteit zijn. Vaak zie je dat daar al in matige kwaliteit wordt uitgezonden. Dan wordt dat natuurlijk op de kabel niet beter.

mpeg4 heeft wel voordelen met name wanneer er HDTV wordt gebruikt of er sprake is van bandbreedte schaarste. En natuurlijk om het zender aanbod explosief te kunnen uitbreiden. Maar vooralsnog zie ik weinig reden om nu al over te stappen.
 
Nog een kleine toevoeging op Terrestrial:

Zoals hij al aangaf, zal ook de AANVOER verbeterd moeten worden, ik ga er vanuit dat de meeste zenders die UPC doorgeeft gewoon via de satelliet bij hun aangeleverd worden, als je dan soms al kijkt naar de aangeboden kwaliteit, dat is echt kl*te. Neem nou eens bijvoorbeeld Fashion TV en/of Motors TV, veelal komt hun totale bandbreedte niet boven de 3 Mbps! En dan bezuinigen ze ook al in de studio op de kwaliteit, gevolg? Beetje beeld wat niet om aan te kijken is, ook op een "gewone" breedbeeld.
Kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar SBS6 (analoog) en dan naar het programma Hart van Nederland, als je naar de rode achtergrond kijkt
is het al een en al blokvorming. Je begrijpt wel dat UPC en elke andere kabelmaatschappij daar weinig aan kan verbeteren........

Voordeel is natuurlijk voor de programma-aanbieder dat de distributie weer goedkoper is, bandbreedt kost immers geld......
 
Ik dacht dat UPC bijna alle Nederlandse kanalen via glasvezel in superieure kwaliteit krijgt aangeleverd?
Dan moet een uitstekende beeldkwaliteit zonder blokjes toch mogelijk zijn?
 
Ik dacht dat UPC bijna alle Nederlandse kanalen via glasvezel in superieure kwaliteit krijgt aangeleverd?
Dan moet een uitstekende beeldkwaliteit zonder blokjes toch mogelijk zijn?

Dan staan die schotels bij upc zeker voor de sier op het dan ;D
 
Nog even wat leesvoer voor mensen die ook geen reet te doen hebben op het werk:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bitrate
https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifacts
https://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television

Misschien ook een idee voor die UPC Facturatie Club die ook wat in tv en internet doen, om hier eens wat kennis op te doen. ::)
 
UPC krijgt haar feeds al verschillende wijze aangeleverd. Via de NOB krijgen ze o.a. NED1/2/3, Talpa en volgens mij de regionale zenders binnen. De rest wordt via satelliet uit de lucht geplukt en via de head-end wordt de feed geencodeerd en als stream over het DVB platform getransporteerd. De bottleneck is de coax verbinding vanaf de AOP naar de wijkkast, hierdoor is de bitrate van DTV zo belabberd. Volgens mij zijn zelfs het merendeel van de wijkkasten met coax verbonden aan de FEP's, UPC is wel bezig dit te vervangen door glasvezel
 
Terug
Bovenaan