Is er ruimte voor meer zenders / HD / UHD bij Ziggo

Nohara

Forum Gebruiker
Berichten
518
Internet
 1. Ziggo
Digitale TV
 1. Ziggo
Ik ben eens even gaan neuzen op Digitalbitrate.com om te kijken hoeveel ruimte Ziggo nu eigenlijk heeft op het netwerk. Ik heb per mux bekeken wat de minimale vrije ruimte is (PID null) en tevens naar beneden afgerond. Dan kom ik uit op 260 Mb/s aan ten alle tijden ongebruikte bandbreedte (in de praktijk ligt dat getal regelmatig veel hoger, maar ik heb de absolute piek momenten gekozen). Natuurlijk kan Ziggo dat niet 'tot het randje' invullen, maar met het goed reorganiseren van de kanalen lijkt mij dat er 50% van die bandbreedte gebruikt kan worden.

Tevens zijn er nog 9 kanalen die zowel een SD als HD variant hebben (en de bandbreedte niet delen), maar niet in het KabelTV pakket zitten en dus gecodeerd zijn. Dat zijn SBS 9, ViceTV, BBC First, History, 24 Kitchen, ID, Cartoon Network, Revolt en Xite. Deze SD kanalen eten ongeveer 50 Mb/s op van de totale bandbreedte

De enige reden dat Ziggo deze kanalen nog SD aanbiedt, is om klanten met een oude beeldbuis TV die minimaal TV Start hebben 9 extra kanalen aan te kunnen bieden. Ik schat dat de groep die via een Humax 5300c of Mediabox XL zijn/haar TV per SCART heeft aangesloten erg klein is. Een stuk kleiner dan het aantal klanten dat zit te wachten op een uitbreiding van het HD aanbod.

Je zou dus kunnen stellen dat Ziggo op korte termijn kan beschikken over zo'n 180 Mb/s (130Mb/s van de ongebruikte bandbreedte en 50 Mb/s van de relatief zinloze SD kanalen). Een HD kanaal verbruikt zo'n 4,5-12 Mb/s, een SD kanaal tussen de 2,5 en 5,5 Mb/s. Een kanaal upgraden naar HD ligt dus theoretisch tussen de 2 en 9 Mb/s, maar in de praktijk wat lager dan die 9 Mb/s.

Met 180 Mb/s kan je dus best veel. Een stuk of 30 kanalen kan je upgraden naar HD, mits je de SD variant laat vallen. Je kan ook 15 hoogwaardige HD kanalen toevoegen.

Inmiddels zijn de volgende kanalen verdwenen sinds juni 2016:

 • 13th Street
 • Syfy
 • HBO (3 kanalen)
 • Film1 (1 kanaal)
 • Foxlife
 • AMC
 • Motorsport tv
 • Comedy Central Family
 • Food Network
 • Fine Living
 • Travel Channel
 • Disney XD
 • Disney Junior
 • JimJam
 • NPO (3 kanalen)
 • CBBC
 • BBC Four/CBeebies
 • TRT-1
 • Ziggo Event Kanaal
Erbij gekomen kanalen:
 • BBC First
 • Secret Circle
 • Viceland
 • Spike
 • Love Nature
 • Revolt
Tijdelijke kanalen:
 • Eurosport (3 extra HD kanalen, Olympische Spelen 2018 )

De laatste HD opwaarderingen zijn Horse & Country en Cartoon Network geweest in december 2018. Beide kanalen hebben een relatief lage bitrate van 6,5 Mb/s en 4,5 Mb/s. Sinds die laatste opwaardering zijn de volgende kanalen verdwenen:
 • AMC HD
 • TRT-1
 • Food Network HD
 • Fine Living HD
 • Travel Channel HD
 • Comedy Central Family
 • CBBC
 • BBC Four
 • Disney Junior
 • Ziggo Event Kanaal
En de volgende kanalen erbij gekomen:
 • Love Nature HD
 • Revolt
 • Revolt HD
Die laatste drie zijn samen goed voor 23,6 Mb/s (piek). Dat is niet bepaald evenredig tegenover de bandbreedte die de verdwenen kanalen gebruikt zouden hebben.

We zijn dus weer een jaar verder en Ziggo heeft maar bar weinig voor de TV kijker gedaan. Kanalen verdwijnen nog steeds, HD upgrades zijn er niet en nieuwe kanalen zijn uiterst schaars tegenover de verdwenen kanalen. Dat terwijl er in principe voldoende ruimte is. Teleurstellend.
 
Laatst bewerkt:
En waarschijnlijk mogen we in juli weer meer gaan betalen voor "verbetering (van het netwerk" :>
 
Tevens zijn er nog 9 kanalen die zowel een SD als HD variant hebben (en de bandbreedte niet delen), maar niet in het KabelTV pakket zitten en dus gecodeerd zijn. Dat zijn SBS 9, ViceTV, BBC First, History, 24 Kitchen, ID, Cartoon Network, Revolt en Xite. Deze SD kanalen eten ongeveer 50 Mb/s op van de totale bandbreedte

De enige reden dat Ziggo deze kanalen nog SD aanbiedt, is om klanten met een oude beeldbuis TV die minimaal TV Start hebben 9 extra kanalen aan te kunnen bieden. Ik schat dat de groep die via een Humax 5300c of Mediabox XL zijn/haar TV per SCART heeft aangesloten erg klein is. Een stuk kleiner dan het aantal klanten dat zit te wachten op een uitbreiding van het HD aanbod.

ik denk dat dit meer te maken heeft met het basispakket bij fZiggo klanten.
die betalen 18euro los hier voor, maar zit ook in oude 3-in -1 pakket.
bij fUPC betaal je 18euro voor het FTC kabeltv pakket en nog 5euro extra voor basis digitaal.
blijkbaar weegt het geld zwaarder, dan het vrij maken van ruimte.
<sarcasme modus aan>; "je zal toch anno 2020 toch eens HD ipv sd zonder meerkosten aanbieden aan je klant. nee toch zeg" <sarcasme modus uit>
 
Het is niet zo dat je de null bytes in de muxen allemaal bij elkaar kan tellen en bovendien is het maar een momentopname maar inderdaad er is bandbreedte zat, en er kunnen ook nog muxen bij gezet worden want er is ook nog frequentie ruimte.

Dus al met al kun je concluderen dat SD zenders al lang naar HD gezet kunnen worden, en dan is er een hele lijst op te noemen van zenders die wel in HD beschikbaar zijn maar niet in HD worden doorgegeven bij Ziggo. En als het dan wel in HD wordt gegeven gaan ze met het bitrate prutsen. Waar zijn ze nou mee bezig?

De hele reden waarom lineare TV hier sneller terug loopt dan elders komt met name door aanbieders en content providers die pure laksheid en des interesse vertonen. Laten we nog in SD aanbieden terwijl iedereen schermen van 50+ inch thuis heeft staan. Als ze denken dat daar nog mensen naar kijken zijn ze gek en zaken die in andere regio's en landen al jaren doodgewoon zijn moet je hier 10 jaar op wachten. En ik heb het al in een andere discussie geschreven, Ziggo wil niet eens voor elke TV een box met alle functionaliteit meer leveren. Dus wel laten betalen voor on-demand content maar het niet kunnen zien op je 2e,3e,4e en 5e TV en waar blijft de UHD ? Er had al lang een pakket van 6 UHD zenders op DVB-C gekund (Nasa TV, Xite 4k, Travel XP, fashion UHD nog 2) Desnoods zetten ze een playout server neer die UHD content afspeelt, hoppa weer een zender er bij.

Het is geen wonder dat mensen hun heil zoeken bij streamingsdiensten of illegale oplossingen, aanbieders hier zitten te slapen.
 
@terrestrial daarom heb ik ook enkel de minimale vrije ruimte per mux op de absolute piekmomenten (naar beneden afgerond) bij elkaar opgeteld, en daarvan 50% als bruikbaar genomen. Daarmee houdt iedere mux 4 Mb/s aan overhead, maar aangezien ik ver naar beneden heb afgerond, is dat in de praktijk meer. Nu zijn er al frequenties volgepropt met maar 2 Mb/s overhead.

Of er frequenties bij te zetten zijn weet ik niet. Zodra analoog overal is afgesloten levert dat zo’n 1250 Mb/s aan TV bandbreedte over. Een flink deel daarvan wordt opgeslokt door Gigabit internet, nu zijn dat 15 van de 25 frequenties, althans Gigabit Internet gebruikt 31 kanalen, Max Internet 16 kanalen. Er blijven dus 10 kanalen ongebruikt, indien ingezet voor TV is dat zo’n 500 Mb/s aan bandbreedte. Behoorlijk veel. In de praktijk is net als bij de huidige muxen niet alle bandbreedte te gebruiken, maar genoeg om alle kanalen die in HD beschikbaar zijn te kunnen upgraden naar HD en een hele riedel HD kanalen toe te voegen.

Lineaire UHD kanalen zie ik niet zo snel gebeuren. Om dat goed te doen heb je behoorlijk wat bandbreedte nodig, een HD kanaal verbruikt nu al 12 Mb/s voor een 1080i stream, een UHD kanaal is 8x zo groot (4x pixels, 2x i.v.m. progressive tegen interlaced), en zou in zijn eentje niet op een frequentie passen. Dus dan moet je flink gaan knijpen, wat men ook al doet bij IPTV en streaming services. 24 Mb/s moet nog te doen zijn, maar ook dat is een flinke hap uit de frequentie. Dat geeft Ziggo minder schuifruimte. Voor UHD ben je denk ik veroordeelt tot IPTV.

@marans Zijn die oude pakketten inmiddels niet overgezet naar de huidige pakketten? Als dat niet zo is, dan moet het toch wel gaan om een uiterst kleine groep met een dergelijk abonnement.
 
ik denk dat je je in dat laatste erg vergist. nee, die pakketten zijn niet overgezet. dat zou je toch moeten weten als fZiggo abonnee.
dat gebeurt alleen als je uit jezelf een ander startpakket neemt. maar je bent toch gek als je nu gewoon je decoder en module kunt gebruiken en er na een wisseling van pakket voor moet betalen.
wat ik wel denk is dat de meesten inderdaad geen sd meer kijken, of dat dat decodertje ergens op de slaapkamer staat.

maar ja, zolang het huidige Ziggo (lees; fUPC) mensen in het basispakket geen HD gunt, blijft dit zo.
DVB-HD bestaat ondertussen al 15 jaar en HD zelf al ruim 25 jaar. dan ben je toch niet van deze tijd als provider.
 
@marans, ik ben zelf een aantal jaar geleden verplicht om van Z3 naar een nieuw abonnement over te stappen, zo vanzelfsprekend is het dus niet. Ziggo laat je wel de smartcards houden en oude apparatuur gebruiken, maar het abonnement moest om. Dat pakket is iets duurder om dat je ’verplicht‘ een decoder in bruikleen moet nemen (of in ieder geval er voor moet betalen, ook al neem je hem niet af). Wel moest ik één oude smartcard deactiveren terwijl er een nieuwe smartcard geactiveerd werd.

Ik vind het dus vreemd dat die stokoude digitale TV abo’s, die volgens mij al meer dan 5 jaar niet meer worden aangeboden, nog in stand worden gehouden voor dat handjevol abonnees dat nog 5,50 per maand er bovenop betaalt.

Dat KabelTV geen (weinig) HD heeft kan ik dan wel weer begrijpen vanuit een zakelijk standpunt. Sowieso zullen deze SD kanalen niet zomaar verdwijnen, er zijn immers nog tienduizenden kijkers met enkel een SD TV (eind 2019 had Ziggo nog 491.300 KabelTV abonnees). Zodra je ook de HD kanalen FTC zou aanbieden, verdwijnt de stimulans voor heel veel mensen om een duurder pakket aan te schaffen. En dat geldt niet enkel voor de KabelTV kijker, ook de TV Start/Complete/Max kijker. Deze zal immers hierdoor minder vaak kiezen om een 2e of 3e apparaat te huren voor de slaapkamer.
 
ik heb zelf een 3in1 pakket en die gaat echt de deur niet uit.
en zie ook nog genoeg met alleen tv. en niet alleen bij ouderen die alles bij het oude hebben gelaten wb leverancier.
maar vrijwel iedereen kijkt via de tv of humax.

en die 5,50 is volgens mij nog gewoon actueel als je alleen tv wilt. dat zijn de fUPC voorwaarden die meekwamen bij de fusie.
fZiggo was gewoon goedkoper.
 
Terug
Bovenaan