IPV6 en routercascade (Fritzbox 7490)

bobokonijn

Forum Gebruiker
Berichten
4
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Hallo allemaal,

ik gebruik een Fritzbox 7490 in cascade achter mijn Connectbox (zo'n witte, er staat geen merk op).

Dat is dus dubbel-NAT, inderdaad. Verder geen performanceproblemen. Op de Connectbox heb ik het Wifi uitgeschakeld, dat vreet anders alleen onnodig stroom. De Fritzbox staat in de DMZ en alles in mijn thuisnetwerk is dus via wifi en UTP op de Fritzbox aangesloten.

Nu zou ik graag ook IPV6 aan de praat willen krijgen in mijn thuisnetwerk maar welke instelling ik ook probeer, het lukt niet. Is mijn enige kans om de Connectbox in bridge mode te laten schakelen, of is er een combinatie van instellingen op beide routers die IPV6 in cascade mogelijk maakt?

Groetjes uit Veenendaal!
Arthur
 

René

Moderator
Berichten
9.404
Internet
  1. T-Mobile
Dat is bij Ziggo nogal lastig te zeggen, omdat ze per gebied verschillende implementaties hebben.
Maar over het algemeen heeft de Connectbox in routermode de mogelijkheid voor IPv6 'ds lite'.
Nieuwe klanten krijgen dit standaard. Bestaande klanten kunnen dit laten aanzetten door even de servicedesk te bellen.

Nadeel van de 'ds lite' implementatie is dat je dan een gedeeld IPv4 adres krijgt.

Sinds kort bieden zo ook IPv6 'dual stack' aan op bepaalde type modems in bridge mode.
Dit werkt op dit moment alleen in het voormalig Ziggo gebied.

ps: Als je voor bridgemode zou kiezen, dan vraag ik me af of de Fritzbox 7490 wel geschikt is. Je hebt een WAN poort nodig en die zit volgens mij niet op zo'n ADSL router.
 
Topicstarter
Topicstarter
B

bobokonijn

Forum Gebruiker
Berichten
4
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
De Fritzbox 7490 kan LAN port 1 als WAN poort gebruiken en daarmee is hij nu aangesloten op de Connectbox. Voor zover ik weet zit ik ook in voormalig Ziggo gebied (Veenendaal).
 
Topicstarter
Topicstarter
B

bobokonijn

Forum Gebruiker
Berichten
4
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik heb mijn modem in bridgemode laten zetten en nu werkt IPV6 eindelijk zoals verwacht. Ik moest in de Fritzbox wel de IPV6 DNS aanpassen (nu ingesteld op opendns) om op de website https://test-ipv6.com ook de laatste foutmelding weg te krijgen.
 

Briolet

Forum Gebruiker
Berichten
4.123
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik heb sinds een week ook de Connectbox en IPv6. Na een week spelen met de instellingen heb ik de meeste problemen opgelost.

Ik schijn gelukkig Dual-Stack te hebben. Op de connectbox heb heb ik bij DHCP ingesteld om hem "Statefull" te gebruiken. De invulvelden eronder blijven bij beide opties uitgegrijsd.

Mijn router is de Synology RT 1900ac. Die is ook snel in te stellen en vervolgens krijgen al mijn apparaten een globaal IP adres. Uitgaand werkt IPv6 dan.

Ingaand IPv6 verkeer was een stuk meer gepuzzel. In mijn Synology router kan ik in de firewall instellen welke poorten naar welk device mogen gaan. In mijn geval de web- en mailserver poorten naar het IPv6 adres van mijn nas.
Op de connectbox zag ik eerst geen instellingen, maar hij bleef het ingaande IPv6 verkeer blokkeren. De oplossing bleek het uitzetten van de IPv6 firewal.

Omdat ik alleen maar mijn eigen router achter de connectbox heb zitten, was dit geen probleem. Als je geen eigen router gebruikt en de nas echter de connectbox hangt, is dt wel een probleem. Elk device in je lan die IPv6 ondersteunt is dan vanaf het internet benaderbaar. Je moet dan maar hopen dat al je IoT apparaten zelf een goede IPv6 firewal hebben.
In de goede oude Ubee kon je IPv6 toegang vanaf buiten nog per aangesloten apparaat vrijgeven via eenmethode die veel leek op de IPv4 forwarding.

De website https://test-ipv6.com werkt bij mij overigens niet. Die blijft maar hangen op de scan. (Of duurt die test een kwartier? ) Ik heb de test site "https://internet.nl" gebruikt om de IPv6 toegankelijkheid vanaf het internet te controleren.
 
Bovenaan